Van de Looi neemt zichzelf niets kwalijk na EK-uitschakeling Jong Oranje

door Jesse ter Haar 98

Bron NOS

Bron NOS

Erwin van de Looi neemt zichzelf niets kwalijk na de uitschakeling met Jong Oranje op het EK Onder 21. De oefenmeester moest met zijn ploeg op jacht naar een zege op Jong Georgië, maar ondanks meerdere wissels na rust bleek Jong Oranje niet sterk genoeg en bleef het bij 1-1.

'We hebben vandaag alles geprobeerd', vertelt Van de Looi de NOS. 'We hebben buitenspelers extra gebracht, meer mensen in de zestien, we hebben eigenlijk alles gedaan. Als je kijkt naar hoe we de eerste helft beginnen en hoe veel kansen we krijgen in dat eerste gedeelte, wat moet je dan meer doen dan zo veel kansen creëren tegen deze tegenstander?'

'We hebben zo veel kansen gehad, ook vandaag weer, om de wedstrijd te winnen', deelt de oefenmeester zijn beeld van de wedstrijd. 'Uiteindelijk hebben zij één keer op doel geschoten, maar zo werkt voetbal. Als je twee goals maakt in drie wedstrijden, dan is het niet goed genoeg en ga je naar huis. Het missen van kansen is het grootste euvel geweest, dat is wel duidelijk.'

De verslaggever van dienst zag na rust een ongeïnspireerd Jong Oranje, maar Van de Looi zag zijn pupillen tot het gaatje gaan. 'Ik vind dat de jongens tot op het laatst gevochten hebben. Ze hebben er alles aan gedaan. Je weet dat hoe verder je komt in de wedstrijd, hoe meer verdedigend de tegenstander gaat staan. Dan wordt het lastiger om erdoorheen te komen, maar ze hebben het tot aan de laatste slik geprobeerd. Daar is geen twijfel over.'

Van de Looi maakt plaats voor Reiziger

Na de uitschakeling op het EK is ook de termijn van Van de Looi als bondscoach van Jong Oranje voorbij. Michael Reiziger volgt hem vanaf heden op. De oud-trainer van onder meer FC Groningen kijkt positief terug op zijn tijd als eindverantwoordelijke. 'Dit is een flinke teleurstelling, want we wilden graag Europees kampioen worden en dat is niet gelukt, maar wat we in de laatste vier jaar met Jong Oranje hebben bereikt… Twee keer naar het EK en we hebben er een positieve schwung aan gegeven. Het team is weer waardevol geworden en dat is positief.'

Ajax speelt voor het eerst sinds de jaren tachtig in een wit uittenue! Bestel nu het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2023/24!