[Update] FIFA noemt geruchten over blauwe kaart 'onjuist en voorbarig'

door Jari Perridon 49

Bron The Telegraph

[Update] FIFA noemt geruchten over blauwe kaart 'onjuist en voorbarig'

door Jari Perridon 49

Bron The Telegraph

Laatst geüpdatet

De spelregelcommissie van de FIFA gaat vrijdag een erg opmerkelijke aankondiging doen. Er gaat in het profvoetbal getest worden met het invoeren van een blauwe kaart. Een speler die de blauwe kaart ontvangt moet voor tien minuten van het veld. Deze regel kennen we in Nederland uit het amateurvoetbal bij het krijgen van een gele kaart.

Volgens The Telegraph heeft de International Football Association Board (IFAB) toestemming gegeven voor een proefperiode van een nieuwe derde kaart die scheidsrechters kunnen uitdelen. Eredivisie-spelers hoeven niet bang te zijn dat ze snel te maken krijgen met de blauwe kaart. De testfase voor de nieuwe kaart zal namelijk op een lager niveau worden uitgevoerd. Volgens het medium uit Engeland gaat er vanaf aankomende zomer al getest worden met de blauwe kaart.

Scheidsrechters mogen de nieuwe blauwe kaart uitdelen als spelers aanmerkingen hebben op de wedstrijdleiding, of als er een professionele overtreding wordt gemaakt. Ter illustratie heeft de IFAB een situatie aangehaald uit de finale van het afgelopen EK tussen Engeland en Italië. In die wedstrijd dreigde Bukayo Saka van England gevaarlijk uit te breken, Giorgio Chiellini hield vervolgens opzichtig het shirt van de jonge Engelsman vast en voorkwam daarmee een gevaarlijke aanval van de Engelsen. Chiellini kreeg hiervoor geel, maar met deze nieuwe regel zou hij een blauwe kaart te zien krijgen en tien minuten naar de kant moeten gaan.

In Nederland zijn we al bekend met de tijdstraffen in het amateurvoetbal. In categorie B van het veldvoetbal moet een speler die een gele kaart heeft gekregen tien minuten van het veld, en krijgt hij bij zijn tweede kaart natuurlijk rood. Volgens de regels die de IFAB nog moet aankondigen, krijgt een speler bij zijn tweede blauwe kaart rood. Ook bij de combinatie van een gele en een blauwe kaart in een wedstrijd volgt rood.

Update - 11.05 uur (9 februari 2024) - FIFA noemt geruchten over blauwe kaart 'onjuist en voorbarig'

De FIFA noemt de geruchten over het invoeren van een blauwe kaart in het voetbal 'onjuist en voorbarig'. 'Dergelijke proeven zouden, als we die uitvoeren, beperkt moeten blijven tot tests op lagere niveaus. Een standpunt dat we hierbij willen herhalen', schrijft de FIFA op X.

Poll: Ben jij voor invoering van de blauwe kaart?
0%
0%
Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.