Sportminister Helder spreekt zich namens Nederland uit tegen Super League

door Jon van Dam 31

Bron NOS

Sportminister Helder spreekt zich namens Nederland uit tegen Super League

door Jon van Dam 31

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Sportminister Conny Helder heeft zich namens Nederland uitgesproken tegen de Super League. Dat meldt de NOS donderdagavond. Bijna alle landen uit de Europese Unie hebben middels een brief stelling genomen tegen het toernooi. Alleen de minister van Sport in Spanje steunde het initiatief niet.

'We hechten waarden aan de belangrijkste kenmerken van een Europees sportmodel, in het bijzonder de piramidestructuur, het open systeem van promotie en degradatie, solidariteit en de rol van sport in de nationale identiteit', zo laten de ministers weten in een statement. Ook moeten 'de economische dimensie van sport en de educatieve en sociale functies ervan in evenwicht blijven.'

Op dit moment kunnen clubs in Europa zich plaatsen voor de Champions League, Europa League en Conference League door middel van prestaties in de nationale competitie. De reden dat de Super League op zoveel weerstand kon rekenen is omdat het een gesloten competitie zou zijn. Dat is volgens vele clubs in het voordeel van de gevestigde orde.

FC Barcelona en Real Madrid voorstander van Super League

In december oordeelde het Europese Hof van Justitie dat een verbod op de Super League in strijd is met de Europese wetgeving. Diverse clubs hebben zich inmiddels uitgesproken tegen het toernooi. Ook de KNVB heeft laten weten geen voorstander te zijn van het concept. De Spaanse grootmachten FC Barcelona en Real Madrid staan wél achter de Super League. Omdat in Spanje momenteel een juridische procedure loopt rond de plannen voor het miljarden-toernooi, heeft de Spaanse minister van Sport nog geen handtekening gezet in de brief.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.