Nigel de Jong wordt nieuwe directeur topvoetbal bij de KNVB

door Bart Veenstra 148

Bron KNVB

Nigel de Jong wordt nieuwe directeur topvoetbal bij de KNVB

door Bart Veenstra 148

Bron KNVB

Laatst geüpdatet

Nigel de Jong wordt de nieuwe directeur topvoetbal bij de KNVB. Dat meldt de Nederlandse voetbalbond woensdagmiddag. De 38-jarige oud-Ajacied beëindigde in 2021 zijn spelerscarrière en woont officieel nog altijd in Qatar. Als voetbalanalist is hij ook veel in Engeland en Nederland, waar hij te zien is bij Viaplay. Hij treedt deze maand in dienst van de KNVB.

Nadat De Jong stopte met voetballen, begon hij in oktober 2021 aan het masterprogramma Internationals Business bij de UEFA. Dit is een speciale opleiding voor ex-profvoetballers. Toen hij aan deze cursus begon gaf hij al aan dat hij een leidende rol binnen een voetbalorganisatie zou willen vertolken. 'Als algemeen directeur of als sportief directeur. Ik voel daar meer bij dan bij het trainerschap', zei hij destijds.

De Jong volgt Hoogma op bij de KNVB

Bij de KNVB volgt De Jong Nico-Jan Hoogma op. De RvC met technisch commissaris Han Berger en de directie van de voetbalbond hebben er veertien maanden over gedaan 'om het ei te leggen'. Hoogma kondigde zijn afscheid in november 2021 al aan en sindsdien sprak de KNVB ook met Earnest Stewart en Mo Allach.

Dat De Jong ervaring mist als bestuurder, is volgens de KNVB geen probleem. Bondscoach Ronald Koeman, directeur voetbalontwikkeling Lennard van Ruiven en Aloys Wijnker als manager voetbalbeleid KNVB zullen De Jong begeleiden. Bij de KNVB zal De Jong de relatie met leveranciers voor de vertegenwoordigende elftallen aantrekken en daarnaast gaat hij invulling geven aan het technisch beleid op topniveau in Zeist. Daarbij moet hij een lijn uitzetten voor de trainers van de Nederlandse selectieteams.

De Jong doorliep de jeugdopleiding van Ajax en op zeventienjarige leeftijd maakte hij in 2002 zijn debuut voor de Amsterdamse club. In 2006 vertrok hij naar Hamburger SV, waarna hij ook nog speelde voor Manchester City, AC Milan, LA Galaxy, Galatasaray, FSV Mainz 05, Al-Ahli en Al Shahania.

'Het is een grote eer en ik ga hier de beste invulling aan geven'

De Jong noemt het een 'heel mooi vooruitzicht' om aan de slag te gaan als directeur topvoetbal bij de voetbalbond. Hij wil het Nederlandse topvoetbal verder helpen verbeteren bij de mannen en de vrouwen. 'Nederland heeft altijd de ambitie om tot de absolute wereldtop te horen. Het aanwezige talent en de geschiedenis rechtvaardigen die ambitie. Werken in het topvoetbal vraagt specifieke kennis en ervaring. Die heb ik in mijn jaren als speler opgedaan bij verschillende clubs in binnen- en buitenland en kan ik nu gebruiken.'

De oud-Ajacied verliet Nederland inmiddels zeventien jaar geleden. 'Maar ik ben het Nederlands voetbal natuurlijk altijd blijven volgen. En ik ben er voor mijn gevoel altijd onderdeel van gebleven. Het is een grote eer en ik ga hier, samen met anderen, de beste invulling aan geven.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.