KNVB voert voor komend seizoen drie opvallende reglementaire wijzigingen door

door Bart Veenstra 43

Bron KNVB

KNVB voert voor komend seizoen drie opvallende reglementaire wijzigingen door

door Bart Veenstra 43

Bron KNVB

Laatst geüpdatet

De KNVB voert in het komende seizoen (2024/25) drie opvallende reglementaire wijzigingen door, zo laat de Nederlandse voetbalbond dinsdag weten. De stadionklokken lopen door na afloop van de reguliere speeltijd, de extra wissel in verband met een hersenschudding wordt permanent ingevoerd en vanaf de achtste finales van het bekertoernooi wordt getest met on-field announcements bij beslissingen van de VAR.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

De voetbalbond legt op zijn website uit wat de beslissingen precies inhouden. Vanaf het komende seizoen lopen de stadionklokken in het betaalde voetbal door na de reguliere speeltijd. 'Dit wordt ingevoerd om het publiek beter op de hoogte te houden van het verloop van de extra speeltijd. Tot op heden diende de stadionklok bij minuut 45 en 90 stilgezet te worden. In de Premier League werd de doorlopende stadionklok in het seizoen 2023/’24 al ingevoerd', zo schrijft de KNVB.

Bij het begin van de tweede helft staat de stadionklok weer op minuut 45. 'Uitgangspunt blijft dat de vierde official de minimale extra speeltijd laat zien. Het blijft mogelijk dat bijvoorbeeld door wissels of blessures deze extra tijd uiteindelijk langer duurt dan door de vierde official aangegeven. Via de stadionspeaker en het scorebord zal ook altijd worden gecommuniceerd dat het minimale extra speeltijd betreft.'

Extra wissel in verband met hersenschudding wordt definitief

De KNVB laat ook weten dat de internationale spelregelcommissie IFAB bepaald heeft dat een extra wissel in verband met een hersenschudding structureel mag worden toegepast. 'Deze zogenaamde "witte wissel" is een extra wisselmoment als (vermoed wordt dat) een speler hoofdletsel heeft opgelopen.'

Zet nu in op de EK-wedstrijden! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

'De grootste wijziging is dat wanneer team A deze extra wissel inzet, dat team B hiervoor dan direct een extra wissel en wisselmoment krijgt', zo laat de KNVB weten. 'Elk team mag per wedstrijd maximaal één extra wissel inzetten. De wissel wordt van toepassing op alle betaald voetbalcompetities (mannen en vrouwen), met uitzondering van de Onder 21- en Onder 18-competities.'

On-field announcements

De KNVB laat tot slot weten dat men vanaf de achtste finales in de TOTO KNVB Beker gaat testen met zogenaamde on-field announcements. Wat houdt dit in? Een on-field announcement betreft een korte uitleg door de scheidsrechter na een VAR-review of een VAR-check over een definitieve beslissing.

'Deze uitleg is live hoorbaar in het stadion en op TV', laat de KNVB weten. 'Het doel hiervan is om meer duidelijkheid te geven over de totstandkoming van VAR-beslissingen. Na het seizoen 2024/’25 vindt een evaluatie plaats, voordat een besluit wordt genomen over eventuele verdere invoering.'

De on-field announcements werden eerder al getest op het WK voor vrouwen in 2023 en het WK voor clubteams. In de MLS (Verenigde Staten) werkt men al met on-field announcements. Ook andere topcompetities willen dit systeem gaan invoeren.

Kans maken op 50 of 100 keer je inzet als Nederland van Oostenrijk wint? Alleen voor nieuwe spelers. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.