Go Ahead Eagles verslaat FC Utrecht na verlenging en wint play-offs

door Jesse ter Haar 684

Go Ahead Eagles heeft FC Utrecht zondagavond verslagen in de finale van de play-offs. Er stond plaatsing voor de voorronde van de Conference League op het spel en de thuisploeg pakte aanvankelijk de voorsprong. Dankzij een doelpunt in de blessuretijd van de reguliere speeltijd en laat in de verlenging echter, sloot Go Ahead Eagles het seizoen succesvol af.

FC Utrecht plaatste zich voor de finale van de play-offs door Sparta Rotterdam te verslaan, terwijl Go Ahead Eagles dat deed door NEC te kloppen. FC Utrecht en Go Ahead Eagles stonden dit seizoen al twee keer eerder tegenover elkaar en beide keren wist de ploeg uit FC Utrecht de wedstrijd winnen af te sluiten. In Deventer werd het 0-2 voor FC Utrecht, terwijl de thuiswedstrijd uiteindelijk met 2-1 werd gewonnen.

FT | FC Utrecht - Go Ahead Eagles (1-2)

Zondag was dus alles anders, hoewel FC Utrecht lang op de zege af leek te stevenen. Beide ploegen kregen kansen in de eerste helft, maar het was Nick Viergever die toesloeg. De oud-Ajacied kreeg na een kopbal van Ryan Flamingo een rebound te verwerken en dat deed hij succesvol: 1-0. Via Sam Lammers kreeg FC Utrecht voor rust ook nog de kans op de tweede treffer, maar vermeend Ajax-target Jeffrey de Lange wist redding te brengen.

Ook na rust waren er kansen voor beide ploegen. Hidde ter Avest raakte de lat middels een kopbal, maar ook Go Ahead Eagles bleef niet ongevaarlijk. Het bleef spannend tot in de laatste minuten van het duel en juist daarin ging het – nadat de wedstrijd eerder al was gestaakt omdat supporters met vuurwerk op elkaar gooiden - mis voor FC Utrecht. Viergever, eerder nog trefzeker in het doel van Go Ahead Eagles, verwerkte de bal ongelukkig en werkte hem zijn eigen doel in. Zodoende was er een verlenging nodig om een winnaar aan te wijzen.

In die verlenging kon Lammers FC Utrecht de winst bezorgen. Eenmaal maakte hij het af, maar stond hij buitenspel, terwijl bij een andere situatie De Lange succesvol ingreep. Go Ahead Eagles stichtte ook gevaar, maar kon niet afdrukken, tot de 117de minuut. De club uit Deventer kreeg een vrije trap te nemen vanaf de rechterkant van het veld en daarbij kwam de bal terecht op het hoofd van Joris Kramer. De verdediger verlengde de bal richting de verre hoek en wist de bal uiteindelijk achter de goalie van FC Utrecht te krijgen. Hierna was het al snel gedaan en dus plaatste Go Ahead Eagles zich voor de tweede voorronde van de Conference League van volgend seizoen.