FIFA biedt plaats aan 48 landen tijdens WK 2026; veertig extra wedstrijden

door Jesse ter Haar 23

Bron FIFA

FIFA biedt plaats aan 48 landen tijdens WK 2026; veertig extra wedstrijden

door Jesse ter Haar 23

Bron FIFA

Laatst geüpdatet

Het WK voetbal van 2026 heeft plaats voor 48 deelnemers, zo bevestigt de FIFA dinsdag. De wereldvoetbalbond belegt deze week een congres in Rwanda en heeft daar meer uitleg gegeven over de nieuwe invulling van het eindtoernooi.

In totaal is er plaats voor maar liefst 48 deelnemers. Daarvan gaan er 32 door naar de knock out-fase, namelijk de nummers één en twee van de verschillende poules én de acht beste nummers drie. Al met al zorgt het voor een toename van veertig wedstrijden op het WK. In totaal zullen er 104 duels worden afgewerkt.

Eerder waren er ook plannen om de poulegroottes te veranderen. Het idee was om zestien poules van drie landen op te zetten, maar daarop kwam FIFA-baas Gianni Infantino terug. Hij zag bloedstollende ontknopingen in de groepsfase van het WK in Qatar en houdt om die reden vast aan poules van vier landenteams.

Een WK van veertig dagen

De precieze speeldata van het WK van 2026, dat wordt gehouden in de Verenigde Staten en Mexico, zijn nog niet bekend. Wel is al bekend dat er veertig dagen voor het toernooi genomen zullen worden. Tijdens het WK in Qatar waren dat er nog 29. De FIFA zou de komende vier jaar rekenen op een omzet van elf miljard euro. Dat is bijna vier miljard euro meer dan tijdens het WK in Qatar.

Naast het naar buiten brengen van de informatie over het WK werd er ook een nieuw clubtoernooi aangekondigd door de FIFA. De kampioenen van de verschillende continenten gaan het jaarlijks tegen elkaar opnemen. Het vormt de vervanging van het WK voor clubs, dat vanaf 2025 in een andere vorm plaatsvindt. Vanaf dan doen er geen 7, maar 32 clubs mee aan het toernooi.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.