Europese rechter buigt zich over de Super League

door Bart Veenstra 11

Bron Algemeen Dagblad

Europese rechter buigt zich over de Super League

door Bart Veenstra 11

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

De Europese rechter gaat zich buigen over de oprichting van de Super League door een aantal van de grootse clubs uit Europa. Het Europese Hof van Justitie moet nu gaan uitmaken of de UEFA dit mag tegenhouden of niet, zo meldt onder meer het Algemeen Dagblad.

Enkele weken geleden maakten twaalf Europese clubs hun plannen voor een Super League bekend. Dat dit zou leiden tot een vrijwel gesloten competitie zorgde voor veel negatieve reacties in de voetbalwereld. Negen clubs besloten al snel de stekker uit de plannen voor de Super League te trekken, maar FC Barcelona, Real Madrid en Juventus staan nog altijd achter hun plannen.

Die drie clubs riskeren nu uitsluiting van Europees voetbal en inmiddels staan ze bij de Madrileense rechter tegenover de UEFA. Te lezen valt dat de ondernemingskamer in Madrid van het Europese Hof wil weten of de UEFA clubs volgens de EU-regels niet de vrijheid hoort te gunnen om eigen wedstrijden te organiseren. De bovengenoemde clubs betichten de UEFA van het vormen van een kartel en het hinderen van vrije concurrentie.

Een woordvoerder laat weten dat het snel anderhalf jaar kan duren voordat het hof in Luxemburg uitsluitsel kan geven. De clubs en de UEFA komen waarschijnlijk pas ná de zomer in de rechtszaal aan het woord. In de tussentijd bemoeit het Europese Hof zich niet met de eventuele strafmaatregelen tegen de clubs. Dat is namelijk aan de ondernemingskamer in Madrid. Die kan bijvoorbeeld beslissen een sanctie op te schorten zolang er nog geen oordeel van de rechter is.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties