De Jong gebruikte data om megacontract bij FC Barcelona te verdienen

door Thijs Zwagerman 18

Bron Mundo Deportivo

De Jong gebruikte data om megacontract bij FC Barcelona te verdienen

door Thijs Zwagerman 18

Bron Mundo Deportivo

Laatst geüpdatet

Frenkie de Jong heeft bij zijn transfer van Ajax naar FC Barcelona gebruikgemaakt van data om zichzelf te vergelijken met andere middenvelders uit de Spaanse competitie en van FC Barcelona. Op deze manier wilde De Jong een zo goed mogelijk contract bedingen bij de Catalaanse topclub.

De Jong sprak recentelijk op het Sports Congress Tomorrow (WOM+N) om het belang van data-analyse voor voetballers uit te leggen. Op dit congres werd het voorbeeld van Manchester City-sterspeler Kevin de Bruyne gegeven. De Belgische middenvelder huurde zelfstandig een team van data-analisten in om aan de hand van zijn statistieken zijn financiële waarde te berekenen en dit te gebruiken tijdens de onderhandelingen over een contractverlenging bij Manchester City.

Op het congres tekent Mundo Deportivo uit de mond van De Jong op dat hij iets soortgelijks heeft gedaan rondom zijn transfer van Ajax naar FC Barcelona. De middenvelder vroeg aan de data-afdeling van Ajax om zijn statistieken te vergelijken met die van middenvelders uit La Liga en specifiek de selectie van FC Barcelona. Mede hierdoor sleepte De Jong een megacontract binnen bij Barça, waar hij naar verluidt zo’n zestien miljoen euro per jaar verdient.

'Data kunnen je helpen beslissen'

De Jong legt vervolgens uit dat het gebruik van data op deze manier niet alleen in financieel opzicht nuttig kan zijn, ook sportief is het handig om te kijken naar de data bij het maken van een transfer. ‘Data is een element waar zowel spelers als zaakwaarnemers steeds meer rekening mee zullen moeten houden bij het bepalen van welke competitie of club het beste bij hun speelstijl past. Het gevoel van elke speler is belangrijk, maar de data kunnen je helpen beslissen’, stelt De Jong.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties