De Jong sloeg met data terug naar Ajax-ploeggenoten: 'Ik val niet op door goals of assists'

door Thijs Zwagerman 9

Bron Mundo Deportivo

De Jong sloeg met data terug naar Ajax-ploeggenoten: 'Ik val niet op door goals of assists'

door Thijs Zwagerman 9

Bron Mundo Deportivo

Laatst geüpdatet

Frenkie de Jong is een groot voorstander van het gebruik van data in de voetballerij. De middenvelder van FC Barcelona stelt dat data hem helpen een betere speler te worden en geeft hierbij een aantal concrete voorbeelden, onder meer uit zijn tijd als Ajax-speler.

De Jong sprak recentelijk op het Sports Congress Tomorrow (WOM+N) om het belang van data-analyse voor voetballers uit te leggen. Mundo Deportivo was aanwezig bij dit congres en tekende diverse quotes op uit de mond van De Jong. Zo werd er bijvoorbeeld ingezoomd op de vele extra statistieken die er heden ten dage in de voetbalwereld worden bijgehouden.

Tot een paar jaar geleden werden in de voetballerij zo’n beetje alleen doelpunten, assists en tegengoals bijgehouden, maar inmiddels worden er veel meer gegevens van voetballers geregistreerd. De Jong vindt dit een positieve ontwikkeling. ‘Het aanbod aan informatie die een speler kan ontvangen is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Dit helpt je als speler om je eigen prestaties te vergelijken met die van je concurrenten. Naast doelpunten en assists worden er ook allerlei fysieke en tactische gegevens geregistreerd die heel bruikbaar zijn’, vertelt De Jong.

De creatieveling legt vervolgens uit hoe uit deze zogenaamde ‘onderliggende data’ bleek hoe belangrijk hij voor Ajax was in zijn tijd in Amsterdam. ‘Ik ben geen speler die opvalt door goals of assists. Daar werden bij Ajax door mijn teamgenoten regelmatig grappen over gemaakt. Op een dag presenteerden ze bij Ajax echter wat gegevens over tactische aspecten in ons spel. Hieruit bleek tot mijn eigen verbazing dat veel aanvallen die bij mij begonnen of waarin ik een aandeel had, eindigden in een doelpunt. Met dat soort gegevens kon ik dan weer teruggrappen naar mijn ploeggenoten, haha.’

'Data een element dat helpt om mijn spel te verbeteren'

De Jong geeft tot slot aan veel baat te hebben bij het gebruik van data om zijn spel te analyseren en zichzelf te ontwikkelen. ‘Er zijn spelers die er niet al te veel aandacht aan besteden, maar in mijn geval denk ik dat de data een element is dat helpt mijn spel te verbeteren. Na wedstrijden en trainingen vraag ik wat mijn statistieken zijn geweest om te zien of ze overeenkomen met de gevoelens die ik zelf heb. Het is goed om deze informatie te hebben, want het geeft een objectieve waarneming van je spel.’

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties