Buitenland: Sierhuis ziet Stade Reims een punt pakken, maar moet rentree uitstellen

door Thijs Zwagerman 57

Ook deze week staat alweer vol met clubvoetbal. Waar de Eredivisie komend weekend begint, zijn er al meerdere buitenlandse competities in volle gang. Genoeg oud-Ajacieden die in actie zullen komen dus. Volg hun verrichtingen hier en praat mee!

Maandag 2 januari

In Frankrijk moet Kaj Sierhuis nog even wachten op zijn officiële rentree. De spits scheurde in februari 2022 zijn voorste kruisband tijdens zijn huurperiode bij Heracles Almelo, maar behoorde maandagavond voor het eerst sinds deze blessure weer tot de wedstrijdselectie van Stade Reims. In het 1-1 gelijkspel op bezoek bij Lille OSC bleef Sierhuis echter de gehele wedstrijd op de bank. Azor Matusiwa, de andere oud-Ajacied van Stade Reims, kwam wel in actie. Matusiwa had een basisplaats en speelde ruim zeventig minuten mee.

Zondag 1 januari

Ook aan het begin van 2023 werd er weer gevoetbald in de diverse competities. In de Premier League kwam het Tottenham Hotspur van Davinson Sánchez in actie tegen Aston Villa. Het mondde uit in een teleurstellende wedstrijd voor The Spurs; het thuisduel werd met 0-2 verloren. Sánchez bleef bovendien de gehele wedstrijd op de bank. Ook speelde nummer negen Chelsea een wedstrijd. De ploeg van Hakim Ziyech nam het op in een uitwedstrijd tegen Nottingham Forest. De creatieveling mocht in de tweede helft invallen, maar kon niet voorkomen dat er teleurstellend puntenverlies werd geleden. Het eindigde in 1-1.

Ook elders in Europa kwam oud-Ajacieden in actie. In de Ligue 1 nam Olympique Lyon, met Nicolás Tagliafico in de gelederen, het op tegen Clermont Foot 63. Tagliafico zat niet bij de wedstrijdselectie, en de thuisploeg verloor met 0-1. Tot slot won Zian Flemming in het Engelse Championship met zijn Millwall met 3-0 van Rotherham United. De middenvelder werd vlak voor tijd gewisseld.

Zaterdag 31 december

In de Engelse Premier League kwam Manchester United - de club van Erik ten Hag, Antony, Christian Eriksen, Lisandro Martínez en Donny van de Beek - in actie. The Red Devils speelden een uitwedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers. Manchester United won door een doelpunt van Marcus Rashford met 0-1 en steeg daarmee naar de vierde plek. Eriksen speelde zestig minuten mee, Antony werd pas in de blessuretijd gewisseld. Van de Beek mocht de laatste 10 minuten invallen, terwijl Martínez nog niet bij de selectie zat. Het Crystal Palace van Jaïro Riedewald speelde een uitduel met AFC Bournemouth. De oud-Ajacied bleef negentig minuten op de bank zitten, maar zag zijn ploeg wel met 0-2 winnen.

Fulham, waar Kenny Tete onder contract staat, speelde op de laatste dag van 2022 een thuiswedstrijd tegen Southampton. Fulham stond voor de wedstrijd op de tiende plaats in Engeland en trof de hekkensluiter. Fulham won de wedstrijd door een laat doelpunt en steeg daarmee naar de zevende plek. Tete speelde de hele wedstrijd mee. Daarnaast troffen drie oud-Ajacieden elkaar ook in Engeland. Sven Botman speelde met Newcastle United tegen het Leeds United van Rasmus Kristensen en Pascal Struijk. De wedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Botman en Struijk speelden de hele wedstrijd mee, terwijl Kristensen in de 70e minuut mocht invallen. Verder speelde Joël Veltman met Brighton & Hove Albion, dat voor de wedstrijd zevende stond, een thuiswedstrijd tegen koploper Arsenal. Veltman bleef negentig minuten op de bank zitten en zag zijn ploeg met 2-4 verliezen.

Tot slot wordt er ook in Spanje gevoetbald. Het FC Barcelona van Frenkie de Jong speelde op de laatste dag van het jaar gelijk in de stadsderby tegen Espanyol. De Catalanen stonden voor de wedstrijd tweede in La Liga en hadden één punt minder dan koploper Real Madrid. Daarnaast had FC Barcelona ook nog een wedstrijd tegoed. Door het gelijkspel komt FC Barcelona in punten op gelijke hoogte met Real Madrid, maar de Catalanen hebben nog wel een beter doelsaldo en gaan daardoor als koploper het nieuwe jaar in. De Jong werd in de 83e minuut gewisseld. Daarnaast speelde Justin Kluivert met Valencia tegen Villarreal. De oud-Ajacied mocht in het laatste kwartier invallen, maar verloor door een doelpunt in de slotfase wel met 2-1.

Sportbookies behaalde vrijdag een percentage van 88% aan correcte wedtips. Bekijk de beste wedtips voor speelronde 18 in de Premier League nu!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Vrijdag 30 december

In de Spaanse competitie nam Sevilla het op tegen Celta de Vigo. De ploeg van Nemanja Gudelj en Kasper Dolberg bevond zich op een dramatische achttiende positie en moest er zodoende alles aan doen om de drie punten binnen te slepen. Dit lukte echter niet; er werd met 1-1 gelijkgespeeld. Naast de slechte eerste seizoenshelft lijkt Sevilla ook nog eens afscheid te gaan nemen van Dolberg, die in verband wordt gebracht met een overstap naar Hoffenheim.

Ook in Portugal werd er weer gevoetbald. Het Benfica van David Neres stond voor een lastig uitduel met SC Braga. En dat bleek: de koploper verloor voor het eerst dit seizoen. De thuisploeg wist namelijk een overtuigende 3-0 overwinning te boeken. Neres was afwezig wegens een blessure.

In de Engelse Championship speelde het Norwich City van Tim Krul een thuiswedstrijd tegen Reading. Norwich en Reading stonden voor de krachtmeting in punten gelijk en zouden bij een overwinning de subtop binnenstromen. Het duel eindigde echter onbeslist; het werd 1-1. Krul bleef de gehele wedstrijd op de bank. De doelman moet al langere tijd genoegen nemen met een plekje op de bank.