Buitenland: Eiting blijft op de bank bij cruciale zege van Huddersfield Town

door Jesse ter Haar 108

De competities in het buitenland naderen hun einde en zodoende gaan alle beslissingen vallen. De spanning neemt toe en dat geldt ook voor meerdere oud-spelers van Ajax. Volg de verrichtingen van de oud-Ajacieden hier!

Maandag 16 mei

Voor het Juventus van Matthijs de Ligt staat dit seizoen alleen de eer nog op het spel. De topclub uit Turijn kan niet hoger of lager eindigen dan plek vier. Maandagavond speelt men echter alsnog tegen Lazio, de nummer vijf van de Serie A. Het is de laatste thuiswedstrijd van Juventus van het seizoen en die werd op teleurstellende wijze niet gewonnen. Al voor rust kwam Juventus, met De Ligt als invaller, op een 2-0 voorsprong, maar die werd uit handen gegeven. Het eindigde in een 2-2 gelijkspel.

In de Turkse competitie speelde het Galatasaray van Ryan Babel tegen Adana Demirspor. Galatasaray kent een uitermate teleurstellend seizoen. De club uit Istanbul stond voor het duel dertiende en maakte vooraf al geen kans meer op Europees voetbal in het komende seizoen. Maandagavond werd er ternauwernood gewonnen, maar die zege had dus geen effect meer. Babel was wel basisspeler én was goed voor een assist.

Voor het Huddersfield Town van Carel Eiting wachtte maandagavond een belangrijke wedstrijd. De Engelsen speelden tegen Luton Town om een plek in de finale van de play-offs voor promotie naar de Premier League. Het heenduel eindigde in een 1-1 gelijkspel, waardoor Huddersfield Town het karwei in eigen huis kon afmaken. Een gemakkelijke opgave werd het niet, maar de klus werd geklaard. Tien minuten voor tijd werd de enige en winnende treffer gemaakt, maar Eiting bleef op de bank.

Zondag 15 mei

In de Premier League speelde Davinson Sánchez met Tottenham Hotspur tegen Burnley. De Colombiaanse verdediger deed de gehele wedstrijd mee en won met 1-0. Het Everton van Anwar El Ghazi en Donny van de Beek nam het op tegen het Brentford van Christian Eriksen. Bij Everton ontbraken El Ghazi en Van de Beek, terwijl Eriksen negentig minuten meedeed. De Deense oud-Ajacied won met 2-3 van Everton.

Een aantal andere Ajacieden had niet echt iets om voor te vechten, behalve de eer. Tim Krul speelde met het gedegradeerde Norwich City tegen Wolverhampton Wanderers. De Nederlander zag zijn ploeg vanaf de bank met 1-1 gelijkspelen. Joël Veltman nam het met Brighton & Hove Albion op tegen het Leeds United van Pascal Struijk. Veltman deed de gehele wedstrijd mee, terwijl Struijk inviel. Laatstgenoemde scoorde in de blessuretijd de 1-1 namens Leeds. Tot slot speelde Bertrand Traoré met Aston Villa tegen het Crystal Palace van Jaïro Riedewald. Het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel, beide oud-Ajacieden kwamen niet in actie.

In Spanje speelde Luis Suárez met Atlético Madrid tegen het Sevilla FC Nemanja Gudelj. Ze begonnen allebei in de basisopstelling. Voor Suárez was het zijn laatste wedstrijd voor de club uit de Spaanse hoofdstad, want hij vertrekt transfervrij. Gudelj pakte met Sevilla FC het laatste Champions League-ticket in Spanje. Oussama Idrissi speelde met Cadiz CF tegen landskampioen Real Madrid. De oud-Ajacied begon in de basisopstelling en speelde met 1-1 gelijk tegen De Koninklijke. Verder kwamen Sergiño Dest en Frenkie de Jong met FC Barcelona in actie tegen Getafe. Het werd een doelpuntloos gelijkspel en beide oud-Ajacieden zaten niet bij de wedstrijdselectie.

Het AC Milan van Zlatan Ibrahimovic kon zondag kampioen van Italië worden. Als AC Milan won en Internazionale punten verspeelde, dan waren Zlatan en co. landskampioen. De Zweed zat negentig minuten op de bank en zag AC Milan met 2-0 winnen van Atalanta Bergamo. Toch zijn zij nog geen kampioen, want Inter won met 1-3 op bezoek bij het Cagliari van basisspeler Razvan Marin. Tijdens de laatste speelronde wordt het beslist. AC Milan heeft nu twee punten meer dan de stadsgenoot. Het Napoli van Stanislav Lobotka speelde tegen Genoa. Hij mocht na 73 minuten invallen, scoorde in de 81e minuut en won met 3-0. Ook Mitchell Dijks kwam in actie, met Bolonga tegen Sassuolo. Hij mocht invallen en verloor met 1-3.

De wedstrijd der wedstrijden vond plaats in België. Club Brugge, de club van Noa Lang en aanstaand Ajax-trainer Alfred Schreuder, speelde tegen Royal Antwerp. Lang begon in de basisopstelling en Brugge won met 1-3 in Antwerpen. Hierdoor zijn zij niet meer in te halen door achtervolger Union St Gilloise, dat later op de zondag speelde tegen het Anderlecht van Lisandro Magallán. De Argentijn zat negentig minuten op de bank en zag zijn ploeg met 0-2 verliezen van Union St Gilloise.

Zaterdag 14 mei

Hakim Ziyech speelde met Chelsea de finale van de FA Cup tegen Liverpool. Voor Ziyech kon het zijn eerste Engelse prijs worden. In een finale met genoeg kansen werd er in 120 minuten speeltijd niet gescoord. Penalty's moesten de beslissing brengen en ondanks dat Ziyech zelf raak schoot vanaf elf meter, dolf Chelsea het onderspit: 5-6 na strafschoppen.

In de Bundesliga stond de laatste speeldag op het programma. Het Bayer Leverkusen van Mitchel Bakker, Timothy - Fosu-Mensah en Daley Sinkgraven nam het op tegen Freiburg. Leverkusen was al geplaatst voor de Champions League en de 2-1 overwinning zette de knappe derde plaats alleen maar kracht bij.

De overwinning van Leverkusen zorgde niet alleen voor vreugde in de West Duitse stad. Ook in de hoofdstad van onze Oosterburen was het reden tot feest, want de overwinning van Leverkusen op Freiburg betekende dat de 3-2 winst van Union Berlin en Sheraldo Becker op VfL Bochum genoeg was voor Europa League-voetbal.

Het blauw-witte gedeelte van Berlijn zal extra zuur naar die feestvreugde hebben gekeken, want het Hertha BSC van Jurgen Ekkelenkamp moest op bezoek bij Borussia Dortmund vechten voor lijfsbehoud. Hertha kwam nog knap op voorsprong, maar verloor uiteindelijk toch met 2-1, waardoor de play off tegen de nummer drie van de 2. Bundesliga wacht. Het Greuther Fürth van Nick Viergever kon degradatie niet meer ontlopen en speelde de laatste wedstrijd in de Bundesliga tegen FC Augsburg dan ook vooral om de eer. Die eer kwam er niet bepaald, want Augsburg won met 2-1.

In de Franse Ligue 1 staat er ook een volle zaterdag op het programma. Zo reisde Arek Milik met Olympique Marseille af naar Stade Rennes, de nummer vier van de competitie. Bij een gelijkspel stelde l'OM deelname aan de voorronde van de Champions League veilig. Een overwinning zou deelname aan de groepsfase zo goed als verzekeren. Rennes wist echter dat een overwinning zou betekenen dat het ook nog kans zou maken op die dingen en de thuisploeg wist Marseille dan ook op de knieën te krijgen: 2-0.

Dat resultaat betekende dat OGC Nice, waar Justin Kluivert en Kasper Dolberg onder contract staan, naar plaats twee was geklommen bij een overwinning op Lille OSC van Sven Botman. Dat lukte echter niet. Kluivert zette zijn team na een half uur nog op voorsprong, maar Botman en de zijnen gingen er uiteindelijk met de drie punten vandoor: 1-3. Door de nederlaag is Champions League-voetbal voor Nice definitief uit zicht, voor Europees voetbal überhaupt moeten nog alle zeilen bijgezet worden. Lille was al eerder uitgespeeld in de competitie en weet dat het volgend seizoen sowieso niet Europees zal spelen.

Dat geldt ook voor Peter Bosz en zijn Olympique Lyon. De 3-2 overwinning op FC Nantes was er dan ook vooral één voor de statistieken. Ook voor Stade Reims en Azor Matusiwa staat er niets anders dan de eer meer op het spel en dus was ook hun uitoverwinning op Saint-Étienne er niet één waar nog jaren over nagepraat zal worden. Voor het Girondins Bordeaux van Javairo Dilrosun zijn de belangen vele malen groter, want in de strijd tegen degradatie moest er thuis gewonnen worden van nummer zeventien Lorient. Bordeaux kwam echter niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

In Spanje nam Valencia met Jasper Cillessen op doel het op tegen Espanyol. Beide teams spelen nergens meer voor in La Liga en het 1-1 gelijkspel zal dan ook weinig voor ze beteken. In de Serie A gingen Marvin Zeegelaar en Udinese de strijd aan met Spezia. In een spectaculair duel verloor Udinese met 2-3. Dennis Johnsen en Venezia namen het op tegen Conference League-finalist AS Roma. In het Stadio Olimpico kwam Venezia al in de eerste minuut op voorsprong en hielden ze die zelfs met tien man lange tijd vast. Een kwartier voor tijd moesten de bezoekers echter toch de gelijkmaker incasseren: 1-1.

Vrijdag 13 mei

Vrijdagavond ging Huddersfield Town, de club van Carel Eiting, op bezoek bij Luton Town. Het was de heenwedstrijd in de play-offs voor promotie naar de Premier League. Het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel, terwijl Eiting de gehele wedstrijd op de bank bleef. Aankomende maandag volgt de return.

Ook Jan Vertonghen zat vrijdagavond negentig minuten op de bank. Zijn SL Benfica ging op bezoek bij Pacos de Ferreira. De club won met 0-2 en eindigt zo op de derde plek in de Portugese competitie. Hiermee is de club van Vertonghen gegarandeerd van een plek in de play-offs van de Champions League.