Betaald voetbal overweegt stadions open te gooien: 'Blijkbaar is dat de weg'

door Bauke van Elk 5

Bron AD.nl

Betaald voetbal overweegt stadions open te gooien: 'Blijkbaar is dat de weg'

door Bauke van Elk 5

Bron AD.nl

Laatst geüpdatet

Het betaald voetbal is van plan om in februari de stadions uit protest open te gooien, dat laat Jan Willem van Dop weten aan het Algemeen Dagblad. De algemeen directeur van Go Ahead Eagles geeft in een interview aan de maatregelen niet meer te begrijpen.

Zo lijkt de voetbalwereld het voorbeeld te volgen van de trend die deze week ontstond. Vrijdag opende vele sectoren hun deuren uit protest tegen het beleid wat wordt gevoerd vanuit het kabinet. In Valkenburg kon men vrijdag terecht voor een lunch in de plaatselijke horeca en waren winkeliers ook massaal geopend voor klanten. 'Blijkbaar is dat de weg', aldus van Dop.

Van Dop kan geen begrip opbrengen voor de maatregelen die op dit moment worden getroffen in het betaalde voetbal. 'In Engeland zitten de stadions vol. In Spanje gaat men het zien als en griep. En wij blijven gewoon volledig dicht.' De directeur van de Eagles benadrukt dat de clubs er klaar mee zijn en refereert aan de Fieldlab-onderzoeken: 'Daarom willen we open. We gaan de barricaden op als clubs, geen woorden maar daden. Het is echt klaar nu.'

Nog niet dit weekend

In tegenstelling tot de andere sectoren zal het betaald voetbal niet dit weekend de deuren van de stadions open gooien. De clubs zijn met elkaar in overleg wanneer de demonstratie plaats gaat vinden: 'We richten ons op begin februari. Als je de druk opvoert, word je blijkbaar gehoord.' En dus speelt Ajax aankomende zondag in een lege Galgenwaard tegen FC Utrecht.

Update- 20.00 (14 januari 2022)- Ook KNVB niet eens met maatregelen

De KNVB heeft na de persconferentie van vrijdag gereageerd op het besluit om geen fans toe te laten bij wedstrijden in het betaald voetbal: 'De eerstvolgende stap van het kabinet zou ook moeten zijn dat zij weer toeschouwers langs de lijn en in de stadions toestaan. Dat perspectief mist nu, terwijl financieel gezien de rek er volledig uit is bij de clubs. Er wordt alweer twee maanden voor lege tribunes gevoetbald en dat kan niet zo door blijven gaan. Er zijn geen argumenten om de stadions niet gecontroleerd te openen. Volgens de informatie van de GGD vinden er op de tribunes bij het betaald voetbal geen besmettingen plaats. Logisch, want alle bezoekers worden bij de poort gecontroleerd (bij professionele sportwedstrijden wordt het best gecontroleerd, zo stelt het onderzoek van I&O Research) en ook daarna zit men in de buitenlucht.'

Lees meer over: