'Agressie in stadions hakt er stevig in bij stewards, die steeds meer afhaken'

door NielsOpdam 19

Bron NOS

'Agressie in stadions hakt er stevig in bij stewards, die steeds meer afhaken'

door NielsOpdam 19

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Stewards keren het betaald voetbal steeds vaker de rug toe, zo meldt de NOS zondag. Het geweld en de agressie van de afgelopen tijd zijn een belangrijke reden om te stoppen. Dat blijkt uit gesprekken die het medium voerde met clubdirecteuren, gemeenten en veiligheidsspecialisten in het voetbal.

Nederlandse clubs zien hun stewards afhaken en hebben de grootste moeite met het werven van nieuwe aanwas. Uit een recente enquête onder veiligheidscoördinatoren van voetbalclubs blijkt dat 'agressie in stadions er stevig inhakt bij stewards', zo schrijft de NOS. Het is volgens de omroep één van de belangrijkste redenen om te stoppen.

Om voor de stewards in de bres te springen, werkt de KNVB aan een landelijke campagne. Volgens de Nederlandse voetbalbond is nu het moment gekomen om op de barricades te staan voor de stewards. 'Met een landelijke stewardcampagne wil de bond komende maanden de vrijwillige veiligheidsmedewerker voor zich winnen, maar ook beschermen tegen agressie.' Daarnaast worden er ook weerbaarheidstrainingen om stewards voor te bereiden op escalaties gegeven. Volgens de KNVB zijn de nieuwe maatregelen om sneller te staken ook mede genomen om de veiligheid van de stewards te bewaken.

'Agressie in stadions is zeker geen reclame om nieuwe stewards te werven'

Frank van Mosselveld, algemeen directeur van RKC, ziet overal in het betaald voetbal een terugloop in het aantal stewards. 'En jongeren staan al helemaal niet klaar om dit te doen. De agressie in stadions is zeker geen reclame om nieuwe stewards te werven.' NEC-directeur Wilco van Schaik herkent zich in de woorden van zijn collega. 'Wij als clubs hebben lang geprofiteerd van de nagenoeg gratis inzet van stewards. Die tijd lijkt voorbij.' Volgens Van Schaik zijn stewards 'onmisbaar' en hij pleit dan ook voor veel meer waardering.

Denk jij dat Ajax zondag de bekerfinale wint van PSV? Zet in en ontvang 1.60 keer je inzet terug!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.