Van Praag pleit voor 'strafrechtelijk stadionverbod': 'Hooligan heeft behoefte aan duidelijkheid'

door Bart Veenstra 50

Bron Op1

Van Praag pleit voor 'strafrechtelijk stadionverbod': 'Hooligan heeft behoefte aan duidelijkheid'

door Bart Veenstra 50

Bron Op1

Laatst geüpdatet

Michael van Praag heeft dinsdagavond bij Op1 gepleit voor een 'strafrechtelijk stadionverbod' in het Nederlandse voetbal. In de afgelopen tijd zijn er meerdere voetbalwedstrijden gestaakt in het Nederlandse voetbal en de oud-voorzitter van Ajax ziet dat het hooliganprobleem aan de overkant van de Noordzee goed aangepakt wordt.

'Het is het Engelse model', stelt Van Praag over het 'strafrechtelijk stadionverbod'. 'Als je een dergelijk verbod overtreedt ga je de gevangenis in. Dat wil geen enkele hooligan', zegt de voormalig Ajax-voorzitter. In Engeland zijn zaken als het meenemen of afsteken van vuurwerk, het gooien van voorwerpen en het betreden van het veld strafrechtelijke vergrijpen.

'Als je je hieraan schuldig hebt gemaakt, sta je dezelfde dag nog voor de rechter', weet Van Praag. 'Dan loop je een groot risico een strafblad te krijgen. Dat wil niemand. De hooligan heeft behoefte aan duidelijkheid, geef hem die. In Engeland heeft het geholpen', aldus Van Praag, die er ook voorstander van is om alcohol te verbieden in het stadion. 'Dat is eerder gebeurd, maar na een paar jaar is die maatregel weer afgeschaft. Zo gaat dat hier. Je ziet wat de gevolgen zijn. Veel mensen die rare dingen doen in het stadion zijn onder invloed.'

Kleutergedrag tijdens Ajax - PSV

Van Praag liet in de uitzending van Op1 ook weten dat hij zich had geërgerd aan het irritante, aanstellerige en provocerende gedrag van de spelers van Ajax en PSV tijdens de bekerfinale. 'Zeer verderfelijk. Hierin hebben clubs een grote verantwoordelijkheid om in te grijpen. In eerste instantie zouden de trainers moeten ingrijpen. Dat doen ze niet, want die staan zelf te "freaken" bij de vierde man. Dan roept iedereen dat de scheidsrechter bepaalt hoever je kunt gaan. Dat is een verkeerde benadering.'

De bekerfinale tussen Ajax en PSV eindigde in een 1-1 gelijkspel, waardoor een strafschoppenreeks uiteindelijk voor een beslissing moest zorgen. De Eindhovenaren namen de penalty's iets beter dan Ajax, waardoor de beker naar PSV ging. Voor Ajax resteert nu alleen nog de strijd om plaats twee in de Eredivisie.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.