Van Gaal: 'Ajax van nu niet te vergelijken met 1995'

door Gino Haverkamp 28

Van Gaal: 'Ajax van nu niet te vergelijken met 1995'

door Gino Haverkamp 28

Laatst geüpdatet

Volgens Louis van Gaal is het Ajax van nu niet te vergelijken met het Ajax van 1995, toen hij als eindverantwoordelijke bij de Amsterdammers Real Madrid van de mat speelde in Spanje. Dat zegt de oud-bondscoach in het voetbalprogramma VTBL.

Van Gaal zei eerder al dat hij de lof voor Ajax overdreven vindt, maar onderbouwt in het praatprogramma zijn mening uitgebreider. 'Real Madrid was een zwak Real Madrid dat dominant was. Ajax was niet dominant. Ze waren wel effectiever. Als Real die eerste kans afmaakte, was Ajax er niet overheen gekomen', waarmee de oud-trainer van Ajax doelt op de vroege kopkans van Raphaël Varane.

Ajax maakte eerder dit seizoen ook indruk tegen een Europese topclub. In de groepsfase van de Champions League speelde de Amsterdamse ploeg tweemaal gelijk tegen Bayern München: 1-1 en 3-3. Toen was Van Gaal ook niet erg onder de indruk van de Ajacieden, al heeft hij tegen Real Madrid wel verschillen gezien in vergelijking met het tweeluik tegen Bayern München. 'Het verschil met Bayern was dat Ajax nu wel rationeel terugzakte en tegen Bayern niet.'

Van Gaal vindt de wedstrijd tegen de Madrilenen van dit jaar niet te vergelijken met de legendarische 0-2 zege van Ajax op Real Madrid in 1995. 'Wij gingen naar Madrid als favoriet. We hadden AC Milan, de bekerhouder, verslagen. Ajax ging dit jaar niet naar Madrid als favoriet. In 1995 speelden we echt met Madrid en dat was nu niet zo. Heb je Ajax in de zestien gezien met tien spelers? Dat wil Erik ten Hag niet. Real Madrid had zestig procent balbezit en Ajax veertig procent.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.