'Van der Sar slachtoffer erfenis Hans Wijers'

door Bart Veenstra 23

'Van der Sar slachtoffer erfenis Hans Wijers'

door Bart Veenstra 23

Laatst geüpdatet

Volgens Jaap de Groot, chef sport van De Telegraaf, zijn de huidige problemen bij Ajax een erfenis van voormalig RvC-voorzitter Hans Wijers. Het begint erop te lijken dat huidig algemeen directeur Edwin van der Sar de volgende is die geslachtofferd gaat worden. 'Weer een clubicoon die met pek en veren buiten de ArenA moet worden gedropt. Typisch Ajax', schrijft De Groot.

De Groot ziet dat er op dit moment van alles wordt gezegd over de directie van Ajax, maar er ontbreekt alleen één belangrijk facet: de analyse van oorzaak en gevolg. Volgens de journalist is Van der Sar slachtoffer van een politiek spel. Toen Van der Sar was gestopt als actief voetballer wilde hij even de luwte in, maar al snel werd hij door Johan Cruijff overgehaald om het nieuwe beleid te ondersteunen. Daarbij werd hij gekoppeld aan de nieuwe directeur Michael Kinsbergen, met wie hij een goede relatie onderhield.

Alles leek koek en ei, totdat Kinsbergen botste met Wijers, de RvC-voorzitter. 'Een veredelde machtsstrijd, die onder meer naar boven kwam toen Kinsbergen het plan opvatte om de Amsterdam ArenA te kopen.' Kinsbergen werd teruggefloten en bovendien kreeg hij te horen dat zijn contract niet werd verlengd. Bovendien moest Van der Sar binnen een jaar als algemeen directeur op eigen benen kunnen staan. 'Hij (Kinsbergen, red.) werd vervangen door rvc-lid Collee en een jaar later kreeg Van der Sar definitief de dagelijkse leiding binnen de club.'

Gevolg: het duo Kinsbergen/Van der Sar was uit elkaar gehaald en de ex-keeper maakte een belangrijke taxatiefout door het politieke spel rond zijn persoon te pikken. 'Hij was intussen uit zijn comfortzone, moest op zijn tenen lopen en voelde zich met de dag ongelukkiger in zijn nieuwe rol. En Hans Wijers? Die stapte kort daarna op. Onder het mom dat zijn werk bij Ajax erop zat. Intussen wordt steeds duidelijker welke erfenis de topbestuurder van Shell, Heineken en HAL Holding bij Ajax achter heeft gelaten.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.