'Van den Boomen was met afstand de beste speler in de competitie'

door Roemer Smid 120

Bron Elf Voetbal

'Van den Boomen was met afstand de beste speler in de competitie'

door Roemer Smid 120

Bron Elf Voetbal

Laatst geüpdatet

Branco van den Boomen is sinds deze zomer weer speler van Ajax. Na een omweg via sc Heerenveen, Willem II, FC Eindhoven, De Graafschap en Toulouse FC is de verloren zoon neergestreken op het oude nest. Kan Van den Boomen net als in Toulouse een sleutelspeler worden in Amsterdam? ELF Voetbal ging in gesprek met Toulouse-watcher Rafaël Brosse en vader Harry van den Boomen.

In het seizoen 2019/20 wist Toulouse maar drie keer te winnen en degradeerde het naar de Ligue 2. Er moest iets gebeuren. De club sloeg een andere weg in en begon het scouten met data. Een van de scouts kwam uit in de Keuken Kampioen divisie, bij Branco van den Boomen.

Scouten met data

De middenvelder had een goed seizoen achter de rug bij De Graafschap en was opgevallen bij de Franse club. In de statistieken sprongen zijn accurate passing en goede spelhervattingen eruit. De transfer van Van den Boomen zorgde voor verbazing bij Rafaël Brosse: 'Wie is dit? Waar komt hij vandaan? De Graafschap? Een club uit het tweede niveau van de Nederlandse competitie. We vroegen ons af of het een goede transfer was.' Toch was er vertrouwen in de scouting onder de Toulouse-fans: 'Met de nieuwe eigenaren wist je zeker dat Branco ergens heel goed in moest zijn en daardoor opviel in de data.' In het eerste seizoen had Van den Boomen het moeilijk: hij had veel concurrentie en belande op de bank.

Kampioen en beste speler Ligue 2 

'Het seizoen erop stond er een nieuwe trainer voor de groep: Philipe Montanier. Hij gaf Branco de sleutels van het middenveld. Branco ging met de wedstrijd beter spelen. Zijn tweede seizoen was een groot succes. Elke wedstrijd was hij de uitblinker. Elke pass, elke lange bal was op maat. Hij was met afstand de beste speler in de competitie', aldus Brosse. Ook Harry van den Boomen zag zijn zoon opbloeien: 'Hij dacht: Als ik iets wil bereiken in mijn carrière, moet ik nu gas geven. In zijn tweede seizoen maakte hij 12 doelpunten en gaf 21 assists.' Toulouse werd dik kampioen en Van den Boomen werd uitgeroepen tot beste speler van de Ligue 2.

Ligue 1

Vorig seizoen bleek dat Van den Boomen ook mee kon komen in de Ligue 1. Hij was een van de belangrijkste spelers en pakte bovendien een prijs met Toulouse: de Coupe de France. Vader Harry vertelt rots: 'Branco was een van de grote mannen bij Toulouse. Als veertigduizend man de naam van je zoon scanderen, gaat er wel wat door je heen als vader.'

Ajax

Qua spel past Van den Boomen perfect bij Ajax. Het is een speler die graag de bal heeft en het spel verdeelt. Vader Harry is PSV-fan in hart en nieren, maar vindt dat Ajax een goede match is. 'Het Ajax-spel past hem gewoon. Zeker in de Eredivisie hebben ze veel de bal en Branco moet aan de bal komen om het spel te kunnen verdelen.' In het verleden werd Van den Boomen te licht bevonden door Ajax. Ook bij Heerenveen en De Graafschap had hij het moeilijk. Zijn voetbaljaren in Nederland voelden nog als unfinished business. 'Hij is teruggekomen naar Nederland om te laten zien dat hij een betere en sterkere voetballer is geworden', vertelt vader Harry tot slot.

Bestel nu iets uit de nieuwe 3rd casual collectie van Ajax!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.