Makaay eens met Van Basten: 'Brobbey loeisterk en heel snel, maar te vaak uit balans'

door Bart Veenstra 113

Bron NOS

Makaay eens met Van Basten: 'Brobbey loeisterk en heel snel, maar te vaak uit balans'

door Bart Veenstra 113

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Roy Makaay sluit zich aan bij de eerdere woorden van onder meer Marco van Basten over Brian Brobbey. De spits van Ajax miste afgelopen zondag tegen PSV meerdere grotere kansen en zodoende wordt er volop gesproken over hoe het beter kan met Brobbey.

Makaay, die als speler Das Phantom werd genoemd, stond erom bekend een 'koele kikker' te zijn voor de goal. De oud-spits van onder meer Bayern München, Vitesse, Deportivo La Coruña en Feyenoord scoorde in zijn carrière vele doelpunten. Zijn geheim? 'Je moet altijd op de juiste plek staan, rustig blijven voor de goal en in balans blijven. Op de juiste plek staan, dat heb je of dat heb je niet. De rest is allemaal te trainen', zegt hij bij de NOS.

Over Brobbey heeft Makaay ook zo zijn mening. De oud-spits heeft wel een idee hoe de aanvaller van Ajax beter kan worden. 'Hij is loeisterk en heel snel, maar hij is te vaak uit balans. Je ziet heel vaak dat hij valt na een schot. En dan is het moeilijk om de bal in de goede richting te krijgen. Hoe dat komt? Dat is moeilijk om van afstand te beoordelen, maar misschien is hij te wild en te gehaast.'

Makaay sluit zich aan bij Van Basten: 'Afmaken is te leren'

Van Basten gaf enkele dagen geleden kritiek op Brobbey. In zijn ogen was er in de jeugdopleiding van Ajax te weinig aandacht geweest voor het afmaken van de kansen door Brobbey. Juist het afmaken van kansen valt te trainen, zo vindt de analist. 'Het lijkt erop dat het in de basis beter had gemoeten. In balans blijven bij het afwerken is te trainen', zegt Makaay daarover.

Volgens Makaay is het 'afmaken van kansen zeker te leren'. 'In de jeugdopleiding van Vitesse heb ik vanaf mijn veertiende vier jaar lang onder trainer Frans Thijssen op afwerken getraind. Vijftien of twintig minuten na de training afwerken. En dat heb ik mijn hele loopbaan volgehouden, twee keer per week. Bij Bayern München samen met Bastian Schweinsteiger, met Oliver Kahn op doel. En bij Feyenoord met keeper Patrick Lodewijks.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.