Laten wij een kwaliteitsspeler als Berghuis een warm welkom geven

door NielsOpdam 161

Laten wij een kwaliteitsspeler als Berghuis een warm welkom geven

door NielsOpdam 161

Laatst geüpdatet

Het is officieel: een van de meest pikante transfers van de afgelopen jaren gaat door. Steven Berghuis maakt de overstap naar Ajax. Het is een gevoelige transfer die veel teweeg brengt. Vanuit Rotterdam zal de oud-Feyenoorder geen fijne berichten ontvangen en ook in Amsterdam is niet iedereen blij met de transfer. Maar laten wij Berghuis hier bij Ajax wel een warm welkom geven.

Het blijft een gewaagde stap, een overstap maken van Feyenoord naar Ajax, of andersom. In 2014 was Kenneth Vermeer de laatste speler die Ajax inruilde voor de aartsrivaal. Tijdens zijn terugkeer in de ArenA hing er een pop van Vermeer aan een strop... Het bewees nog maar eens dat een transfer tussen Ajax en Feyenoord nog altijd gevoelig ligt.

Ook Berghuis moet voor deze transfer gedacht hebben aan alle dingen die nu op hem af (gaan) komen. Waarschijnlijk heeft hij echt wel gedacht aan de haatberichten en bedreigingen, die hij de komende tijd zal ontvangen, maar toch weerhoudt het hem er blijkbaar niet van om deze stap te zetten. Hij wil graag voor de prijzen spelen en dan is Ajax een logische keuze, maar bij lange na niet de makkelijkste.

Berghuis kiest de moeilijkste weg en dat vind ik bewonderenswaardig 

Doordat Berghuis niet voor de makkelijkste weg kiest, wint hij veel krediet bij mij. Nee, ik ben het ook niet vergeten dat hij tijdens de Klassieker in 2017 een bal in het Ajax-publiek schoot. En als Ajacied heb ik me ook regelmatig geërgerd aan zijn maniertjes, uitspraken en houding, maar door deze onverwachte stap groeit mijn sympathie wel voor hem. Berghuis kiest de moeilijkste weg en heeft er enorm veel voor over om bij Ajax te spelen. Het makkelijkste was om voor een andere club te kiezen, maar dat doet hij niet en dat vind ik bewonderenswaardig.

Uiteraard hopen we allemaal dat het meevalt qua bedreigingen en haatberichten, maar diep van binnen weten we wel dat dat helaas een utopie is. Wat Berghuis in de komende periode over zich heen gaat krijgen, zal niet fraai zijn en voor hem misschien ook niet altijd even makkelijk. Toen deze transfer nog maar een hardnekkig gerucht was, stonden er al Feyenoord-fans voor zijn huis te wachten. Gelukkig was de aanvaller toen op vakantie, maar het zegt wel genoeg dat er al fans voor zijn huis stonden, terwijl de transfer nog niet eens officieel was.

Ajax haalt rendement in huis, terwijl de concurrentie minder sterk wordt

Dat Berghuis voor een gelimiteerd bedrag kon vertrekken, wist iedereen wel, maar niemand rekende op een transfer naar Ajax. Voor veel Feyenoorders zal deze transfer dan ook een klap in het gezicht zijn. Hun beste speler én aanvoerder vertrekt voor relatief weinig geld naar de aartsrivaal. Het is ook op sportief vlak een tik voor Feyenoord. Zij leveren namelijk veel goals in. Tijdens het afgelopen seizoen was Berghuis betrokken bij dertig doelpunten in 31 eredivisiewedstrijden. Feyenoord scoorde 64 goals, Berghuis was dus bij bijna de helft van de doelpunten betrokken.

Ajax haalt op zijn beurt weer een speler binnen met een enorm hoog rendement. De 29-jarige aanvaller scoorde tijdens het seizoen 2020-2021 achttien doelpunten en gaf twaalf assists. Berghuis had daarmee na Dusan Tadić het hoogste rendement van de hele Eredivisie. De Servische Ajacied gaf zeventien assists en scoorde veertien goals, waardoor hij bij 31 goals betrokken was. Tadić bleef zijn nieuwe teamgenoot daardoor nipt voor als MVP van de Nederlandse competitie.

Zoals ik eerder omschreef deelt Ajax met deze transfer een tik uit aan Feyenoord. Maar niet alleen Feyenoord zal balen van deze transfer, want ook PSV werd gelinkt aan Berghuis. Nu de Oranje-international voor een avontuur in Amsterdam kiest, grijpen de Eindhovenaren naast de diensten van de buitenspeler. Conclusie: Ajax haalt rendement in huis en wordt in de breedte sterker, terwijl de concurrentie minder sterk wordt.

Nu Berghuis in Amsterdam heeft getekend, is hij net als alle andere selectiespelers

Het is niet zo dat er alleen in Rotterdam negatief wordt gereageerd op deze transfer, ook in Amsterdam is lang niet iedereen positief. Sommige Ajax-fans hebben zich geërgerd aan Berghuis in het Feyenoord-shirt. De Oranje-international werd er niet populairder op in Amsterdam met zijn houding, maniertjes en soms rare overtredingen.

Maar of je nu voor of tegen deze transfer bent, laten wij Berghuis in ieder geval een warm welkom geven bij deze mooie club. Als supporters van beide kanten hem lastig gaan vallen, zou dat enorm triest zijn. Nu Berghuis in Amsterdam heeft getekend, behoort hij tot de Ajax-selectie en is hij net als alle andere selectiespelers. Ondanks dat hij in het verleden wat onhandige dingen heeft gedaan, hoort hij nu bij Ajax. Laten we hem daarom verwelkomen en supporteren, want dat verdient iedere Ajacied!

Niels Opdam (e-mail: n.opdam@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties