Kok sprak werkzame vrouwen binnen Ajax: 'Die waren vanochtend net zo verrast als wij'

door Bauke van Elk 22

Bron NPO

Kok sprak werkzame vrouwen binnen Ajax: 'Die waren vanochtend net zo verrast als wij'

door Bauke van Elk 22

Bron NPO

Laatst geüpdatet

Auke Kok is net als velen verrast over de onthullingen rondom Marc Overmars. De journalist die voor zijn boek 'Tussen godenzonen: een jaar lang Ajax' een geheel jaar dicht bij de club stond, zegt bij Op1 meerdere vrouwen te hebben gesproken die werkzaam waren bij Ajax.

De schrijver linkt de gebeurtenissen aan het schandaal rondom The Voice of Holland: 'Het lijkt een Voice effect te zijn. Er zijn al 4,5 jaar vertrouwenspersonen bij Ajax waar vrouwen of andere personen die iets naars hebben meegemaakt binnen de club naartoe kunnen en dat leverde blijkbaar niet heel veel op.'

De schrijver zegt zich niet geheel te herkennen in het beeld over de machocultuur die zou heersen bij de Amsterdamse club: 'Het is vanouds een machocultuur. Een club als Ajax is wel met zijn tijd meegegaan. Het is een NV, heel veel zaken zijn open. Er werken meer dan vijfhonderd mensen, waarvan inmiddels een kwart vrouw, in alle geledingen.'

Kok sprak meerdere vrouwen 

Tot slot vertelt Kok dat hij vandaag heeft gebeld naar meerdere vrouwen die werkzaam zijn, of waren, binnen Ajax. 'Ik heb vrouwen gebeld die ik ken. Die hebben tientallen jaren bij Ajax gewerkt en die waren vanochtend net zo verrast als wij.' Kok had aan de vrouwen gevraagd of ze wel eens wat hadden meegemaakt. Een vrouw die twintig jaar werkzaam was geweest in meerdere lagen van de club gaf bij de journalist aan dat zij in die twintig jaar niks heeft meegemaakt of gehoord over enige vorm van grensoverschrijdend gedrag.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.