Inan ziet weinig stabiliteit: 'Brobbey is momenteel enige houvast van Ajax'

door Jari Perridon 36

Inan ziet weinig stabiliteit: 'Brobbey is momenteel enige houvast van Ajax'

door Jari Perridon 36

Laatst geüpdatet

Johan Inan laat in de AD voetbalpodcast weten dat er weinig stabiele factoren te vinden zijn binnen de selectie van John van 't Schip. Brian Brobbey is volgens Inan een van de weinige spelers waar Ajax altijd op kan rekenen en dat laat maar weer eens zien in wat voor staat de Amsterdamse club verkeert.

'De enige houvast die Ajax momenteel heeft is Brobbey', begint Inan. 'Hij is de meest constante. Je hebt het gevoel dat hij elk moment een doelpunt kan maken. De afgelopen maanden was het veldspel groeiende en wist Ajax Brobbey steeds beter te bereiken. Hij weet ook steeds beter hoe hij aan kansen en doelpunten moet komen.' Inan vraagt zich hardop af welke andere stabiele factoren hij ziet bij Ajax en komt uit bij Jorrel Hato. Volgens de journalist zit hij nu echter in een vormdip. Daarnaast wordt Jordan Henderson ook kort benoemd: 'Die zagen we tegen PSV aardig spelen'.

In Heerenveen ging het volgens Inan weer helemaal fout en kwamen alle defensieve gebreken die Ajax heeft weer naar boven. 'Het gebrek aan communicatie, de afstemming, de omschakeling bij meerdere spelers die te wensen over laat en niet de druk op de tegenstander kunnen krijgen.' Allemaal dingen die volgens Inan weleens kunnen gebeuren, maar volgens de journalist moet Ajax in staat zijn om dit met de routine op het veld en met de staf op te lossen in het eerste kwartier. Dit gebeurde niet en zo kon Heerenveen heerlijk het eigen spel spelen. 'Ajax was een uur lang een speelbal van Heerenveen', stelt Inan. De journalist benoemt ook nog het bizarre aantal tegendoelpunten dat Ajax heeft geïncasseerd in de Eredivisie (39 tegendoelpunten).

Gebrekkig transferbeleid

Inan ziet zo het enorme defensieve verval bij Ajax ten opzichte van twee jaar geleden toen Ajax nog werd geroemd om zijn defensieve stabiliteit. Ook het transferbeleid van de afgelopen twee zomers wordt benoemd. 'In de zomer dat Schreuder kwam is er in het aankoopbeleid veel misgegaan. Jorge Sánchez kwam en is vertrokken, Owen Wijndal kwam en is weg en ook Calvin Bassey werd voor veel geld binnengehaald en is alweer vertrokken.'

Het transferbeleid van afgelopen zomer wordt nog kwalijker bevonden door Inan. 'Afgelopen zomer heeft Mislintat (Sven, red.) bijvoorbeeld Anton Gaaei en Borna Sosa aangetrokken die bij hun vorige clubs als wingbacks speelden. Die mochten daar de hele flank bestrijken en hadden altijd drie centrale verdedigers achter zich.' Volgens Inan worstelt de staf hier enorm mee omdat die spelers simpelweg te weinig ervaring hebben met het spelen in een verdediging van vier man. 'In een verdedigende linie bestaande uit vier man moet de ene back naar het centrum knijpen als de bal aan de andere kant is.' Sosa voerde dit tegen PSV aardig uit, maar tegen Heerenveen bleef hij weer te veel aan de binnenkant staan. Hierdoor kreeg de opkomende rechtsback van Heerenveen vaak vrij baan. Tot slot wordt er nog gesteld dat Ajax de komende zomer veel te repareren heeft in de verdediging. 'Dat gaat ook gebeuren, daar zijn ze nu al een beetje mee bezig', sluit Inan af.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.