'Door Heitinga geen duidelijkheid te geven, veroorzaakt Ajax een nieuw probleem'

door Jesse ter Haar 64

Bron Voetbal International

'Door Heitinga geen duidelijkheid te geven, veroorzaakt Ajax een nieuw probleem'

door Jesse ter Haar 64

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Freek Jansen merkt een grote ergernis wegens een gebrek aan duidelijkheid op binnen Ajax. De Ajax-watcher van Voetbal International ziet hoe de Amsterdammers zich in meerdere vicieuze cirkels tegelijk bevinden en weet dat de club hier niet van de ene op de andere dag weer uit zal gaan komen.

Als verslaggever merkt hij vanuit 'alle geledingen van de club' onvrede over de onduidelijkheid. Er worden geen besluiten genomen en de communicatie binnen het bedrijf en naar buiten toe lopen niet zoals het hoort. Het zou zelfs als 'zwaktebod' worden beschouwd door de bij Ajax actieve mensen. 'Het gevolg is een dolend geheel, waarbij Ajax in een vicieuze cirkel terecht is gekomen.'

Sinds het vertrek van Marc Overmars is de vacature van technisch directeur nog altijd niet ingevuld. De laatste keer dat dit gebeurde en Ajax met een technisch hart kwam te werken, leverde dat onvrede op binnen de club. Wim Jonk en Dennis Bergkamp raakten in conflict met elkaar en alleen Edwin van der Sar en Overmars bleven zitten. Laatstgenoemde vertrok inmiddels wegens grensoverschrijdend gedrag, maar volgens Jansen heeft eerstgenoemde bestuurder niets geleerd van de genoemde periode.

Het is niet Van der Sar die een technisch directeur moet aanstellen namens Ajax, maar erg pro-actief zou hij zich er ook niet in hebben opgesteld. 'Van der Sar had zich daar wel allang sterk voor kunnen maken. Alex Kroes was in het voorjaar de voornaamste kandidaat om Overmars op te volgen, maar dat zag Van der Sar niet zitten. Hij zette in op een constructie met Hamstra en Huntelaar, maar lijkt daarin nu zo vastgelopen dat van een gezonde en logische werkverdeling nauwelijks meer sprake is. De algemeen directeur opereert veel als technisch directeur. In de tussentijd lijkt het na een jaar zoeken een utopie om nu een passende directeur voetbalzaken van buitenaf te vinden', zo valt te lezen.

Duidelijkheid richting Heitinga

Tot slot is er ook de trainerskwestie bij Ajax 1. John Heitinga lijkt in ieder geval het huidige seizoen op interim-basis te gaan afmaken en op die manier wordt in zekere zin opnieuw geen keuze gemaakt. Heitinga gaf aan de weg der geleidelijkheid als voorkeursroute te hebben, maar daar is door de keuzes van de technische leiding geen tijd meer voor. Hij moet de weg naar boven inzetten met Ajax, maar tegelijkertijd weet hij niet voor hoe lang hij mag gaan bouwen. 'Dat Heitinga veel potentie heeft, en ooit hoofdtrainer van Ajax zal worden, is helder. Alleen door hem nu ook geen duidelijkheid te geven, veroorzaakt Ajax onbewust weer een nieuw probleem', stelt Jansen dan ook vast.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.