Cattermole onder indruk van Henderson: 'Ongelofelijke communicator en veeleisend'

door Jari Perridon 35

Bron Trouw

Cattermole onder indruk van Henderson: 'Ongelofelijke communicator en veeleisend'

door Jari Perridon 35

Bron Trouw

Laatst geüpdatet

In een artikel van Trouw duikt Lee Cattermole, oud-ploeggenoot van Henderson bij Sunderland, in het hoofd van de routinier uit Engeland. Afgelopen zaterdag blonk de Engelsman al uit met zijn leiderschapskwaliteiten en de communicatie op het veld. Cattermole gaat in op de kwaliteiten van Henderson en hoe dat hem zo ver heeft gebracht.

In de zomer van 2009 sluit Henderson voor het eerst aan bij de hoofdmacht van Sunderland. Op 15 augustus van dat jaar begint Sunderland het seizoen met een uitwedstrijd tegen Bolton Wanderers en gaat het de rust in met een 0-1 voorsprong. Cattermole weet nog goed dat manager Steve Bruce hem verraste met het inbrengen van de dan pas 19-jarige Jordan Henderson voor de ervaren Steed Malbranque. Cattermole denkt op dat moment: 'Bruce moet wel héél veel vertrouwen hebben in die jongen.' Maar na een tweede helft waarin Henderson uitstekend speelt is Cattermole om. Sindsdien verdween Henderson niet meer uit de basis van Sunderland. 'Hij werd ook al snel vocaal', zegt Cattermole. Iets wat typerend is voor de voetballer Henderson.

In de zomer van 2011 vertrekt Henderson voor zo'n twintig miljoen euro naar Liverpool. Daar neemt hij na verloop van tijd de aanvoerdersband over van clublegende Steven Gerard en leidt hij de club naar de Champions League-winst en de eerste Premier League-titel sinds 1990. Cattermole zegt daarover het volgende: 'Gerrard opvolgen was toentertijd ongeveer het moeilijkste wat je kon doen.' Maar Henderson lukte het om die rol op zich te nemen.

Na al die jaren bij Liverpool wordt Henderson geprezen om zijn leiderschapskwaliteiten, en precies om die reden haalt Ajax hem deze winter naar Amsterdam. Het is de bedoeling dat de 33-jarige routinier het middenveld defensief gaat versterken en Ajax als een leider bij de hand gaat nemen na een teleurstellende eerste seizoenshelft.

Als jonkie loopt Henderson al vooraan op de training

Op negentienjarige leeftijd traint Henderson al als een bezetene bij zijn club Sunderland. Volgens Cattermole kent Henderson geen angst en geeft hij aan dat zijn hoge trainingsmentaliteit een enorme indruk achterlaat. Cattermole geeft aan dat Henderson elk moment de beste wil zijn, voor zichzelf traint en een voorbeeld is voor anderen. 'Zijn houding is de reden dat hij alles uit zijn carrière heeft gehaald', zegt Cattermole. Cattermole deelt een anekdote over een seizoensvoorbereiding waarbij Henderson constant vooraan rent, waarna hij ook naar achteren zakt om zijn teamgenoten te helpen en vervolgens de loop eindigt als voorste man. 'Hij was een running machine, aan zijn fitheid hoeft niemand te twijfelen', is Cattermole zeker van zijn zaak.

Daarnaast noemt Cattermole hem ook een 'ongelofelijke communicator'. Volgens Cattermole communiceert Henderson agressief en veeleisend. 'De aanwijzingen die hij geeft zijn simpel en inhoudelijk. Wie je moet dekken. Wie druk zet, wanneer en wanneer niet. Als Jordan iets niet van je pruimt, zegt hij het direct. Hij is ook de eerste die zegt: goed gedaan.'

Tot slot geeft Cattermole aan dat hij niet verwacht dat Henderson het publiek zal gaan entertainen. Wel is hij van mening dat spelers en coach hem zullen gaan waarderen om zijn statuur en om het feit dat hij altijd alles geeft. Hij denkt dat jonge spelers naar hem zullen opkijken en zich zullen afvragen hoe hij zo goed is geworden.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.