BoJA: Onana in vorm, El Mahdioui verdient meer

door Sam van Raalte 15

BoJA: Onana in vorm, El Mahdioui verdient meer

door Sam van Raalte 15

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime elke week in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

Andre Onana keepte vrijdag een prima partij in de Adelaarshorst. De Kameroense doelman oogde afgelopen seizoen enorm onwennig in Jong Ajax, maar heeft zijn draai inmiddels gevonden en etaleerde zijn vorm vrijdag op fraaie wijze. Eigenhandige voorkwam hij dat Jong Ajax op bezoek bij Go Ahead Eagles met een monsterscore werd afgescheept. Hij bracht maar liefst vier keer redding in een een-op-een situatie, tikte op magistrale wijze een vrije trap uit de kruising en keek een penalty in de openingsfase op de paal.

Dat Jong Ajax uiteindelijk toch met 2-0 de boot in ging, was niet aan Onana te wijten. Het middenveld van de Amsterdamse ploeg werd vanaf het eerste fluitsignaal compleet overlopen in Deventer. Naast de tengere Abdelhak Nouri stonden Pelle Clement en Django Warmerdam op het middenrif geposteerd. Zij bleken in de stromende regen niet opgewassen tegen de gehaaide Eagles, die dit seizoen mee zullen doen om het kampioenschap in de Jupiler League. Pas in de slotfase kozen trainers Andries Ulderink en Jaap Stam er voor om Ashraf El Mahdioui in te brengen. Met El Mahdioui op het middenveld ontstond er direct een rustpunt voor Jong Ajax. Hij bood zich altijd aan, straalde zelfvertrouwen uit aan de bal en verplaatste het spel telkens feilloos met strakke, lange passes.

Ik vind het onbegrijpelijk dat El Mahdioui de voorgaande drie wedstrijden zonder speelminuten in de selectie van Jong Ajax zat, terwijl andere jongens wel volop aan spelen toekwamen. Afgelopen seizoen vormde El Mahdioui met Donny van de Beek en Nouri een sterke driehoek op het middenveld van Ajax A1. Dit seizoen hebben zij nog geen minuut met zijn drieën op het veld gestaan in Jong Ajax. El Mahdioui verdient meer dan de bijrol die hij tot nu toe heeft gekregen van Ulderink en Stam. De negentienjarige middenvelder, die in juni 2014 nog werd verkozen tot Talent van De Toekomst, beschikt bij Ajax over een aflopend contract, dat logischerwijs verlengd moet worden. Een vol seizoen in Jong Ajax kan El Mahdioui katapulteren naar het eerste elftal, waar de laatste jaren zo veel problemen zijn op zijn positie.

Zijn halfuur tegen Go Ahead Eagles zal El Mahdioui in ieder geval goed hebben gedaan. Hij wist zich staande te houden, maar ook voor de talenten die verzopen in de stromende regen, was het een leerzame avond. Zo werden Nouri, Vaclav Cerny en Robert Muric weer met de neus op de feiten gedrukt. Met alleen maar techniek kom je er niet, zeker niet als je je mee laat slepen in de fysieke speelstijl van de tegenstander. Al direct in de openingsfase liet Jong Ajax zich op de kast jagen door de Eagles. El Mahdioui liet in de tweede helft zien hoe je dat in alle rust kunt voorkomen. Het zegt alles dat, voordat El Mahdioui het veld in kwam, Onana de enige uitblinker was aan de kant van Ajax. De Afrikaan zet dit seizoen reuzenstappen. Als hij het aantal onvoorspelbare fratsen nog iets weet terug te schroeven, kan hij op termijn zomaar een prima opvolger van Jasper Cillessen worden.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 2
#1 - Jong Ajax bulkt van het talent
#2 - Overmars moet orde op zaken stellen
#3 - Iets minder exotisch, hetzelfde effect
#4 - Younes is vlijmscherp, Vd Beek leert les

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.