BoJA: Keuzes Stam en Ulderink discutabel

door Sam van Raalte 37

BoJA: Keuzes Stam en Ulderink discutabel

door Sam van Raalte 37

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime elke week in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

Jong Ajax moet mee kunnen draaien in de subtop van de Jupiler League. Althans, dat is het streven. Andries Ulderink had het afgelopen seizoen over een plek in de top vijf en dit seizoen moest de subtop weer haalbaar zijn. De realiteit ligt echter anders, nu Jong Ajax na zeven speelronden onderaan de Jupiler League bungelt. Niet in de laatste plaats is dat te danken aan de trainers van het team.

Jaap Stam en Ulderink vormen een geinig trainersduo, maar ze maken dit seizoen regelmatig discutabele keuzes wat hun opstellingen betreft. Neem het duel met FC Oss van afgelopen maandag. Weer zat Ashraf El Mahdioui negentig minuten op de bank, terwijl Danny Bakker, Django Warmerdam en Pelle Clement het middenveld vormden. Bakker, Warmerdam en Clement zijn degelijk, maar met alle respect geen spelers waarvan ik verwacht dat ze een kans op een doorbraak in Ajax 1 maken. El Mahdioui heeft die potentie wel en liet dat vorige week ook zien tijdens een spaarzame invalbeurt tegen Go Ahead Eagles.

Toch heeft El Mahdioui, afgelopen seizoen een van de uitblinkers in Ajax A1, vooralsnog een bijrol ten koste van de anderen. Dat is ook het geval voor spits Zakaria El Azzouzi, die maandag als invaller tegen FC Oss de 2-2 binnenschoot voor Jong Ajax. Stam en Ulderink hebben Sam Hendriks namelijk hoger in de pikorde staan dan El Azzouzi. Ook voor Hendriks geldt echter dat weinigen van hem verwachten dat hij het tot Ajax 1 gaat schoppen. Zijn contract loopt tot medio 2017 en een verlenging daarvan is onwaarschijnlijk. Een transfer ligt komende zomer in het verschiet.

El Azzouzi is nog grillig, maar als hij het op zijn heupen heeft, is hij een leuke spits voor het spelletje dat Ajax wil spelen. Bovendien is hij een talent dat, met een contract tot medio 2020, vastligt voor de lange termijn. Hendriks is degelijk, maar het is soms pijnlijk hoe hij in de weg loopt voor zijn teamgenoten. Tegen Go Ahead Eagles bijvoorbeeld liep hij, niet voor het eerst, recht in de baan van een doelgericht schot van de naar binnen komende Robert Muric. Hendriks werkt hard en kan een leuke spits worden voor de eredivisie, maar voor het spel van Ajax is hij niet in de wieg gelegd. Die conclusie kunnen we na ruim twee jaar wel trekken.

Vooralsnog kiezen Stam en Ulderink echter voor de degelijkheid, in plaats van de kwaliteit van El Mahdioui en El Azzouzi. De trainers zijn meer bezig met het sprokkelen van punten, dan de ontwikkeling van een paar van de grotere talenten in hun selectie. El Mahdioui en El Azzouzi zouden meer moeten krijgen dan de bijrol die ze vooralsnog hebben gekregen van Stam en Ulderink. Wie weet dat de weg richting de subtop dan daadwerkelijk in kan worden gezet bij Jong Ajax.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 2
#1 - Jong Ajax bulkt van het talent
#2 - Overmars moet orde op zaken stellen
#3 - Iets minder exotisch, hetzelfde effect
#4 - Younes is vlijmscherp, Vd Beek leert les
#5 - Onana in vorm, El Mahdioui verdient meer
#6 - De tijd dringt voor Meleg

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.