BoJA: Iets minder exotisch, hetzelfde effect

door Sam van Raalte 9

BoJA: Iets minder exotisch, hetzelfde effect

door Sam van Raalte 9

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime elke week in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

Zittend op de Bobby Haarms tribune, kijkend naar het duel van Jong Ajax met FC Eindhoven, moest ik maandagavond denken aan Youssouf Hersi. Een paar maanden geleden interviewde ik hem via Skype voor de rubriek Uit het Oog. Hersi, inmiddels 33 jaar en voetballend in Australië, stond ruim vijftien jaar geleden te boek als een van de grootste talenten in de jeugdopleiding van Ajax.

Tijdens het interview vertelde Hersi opgewekt over zijn carrière, die hem na Ajax voer langs onder meer NEC, Vitesse, FC Twente en AEK Athene. Naar eigen zeggen plukt hij nog altijd de vruchten van de opleiding die hij bij Ajax genoot. Wel vond Hersi dat een overschot aan aankopen de Ajax-jeugd vroeger in de weg liep. Hersi vertelde hoe hij in Jong Ajax voetbalde met onder meer Giorgi Kinkladze, Dani, Benni McCarthy en nog een spits. Een hele grote. De naam ontschoot hem even.

Helaas delen de talenten van nu Jong Ajax nog steeds structureel met aankopen die niet structureel in Jong Ajax moeten voetballen. Tobias Sana, Danny Hoesen, Niki Zimling, Mike van der Hoorn en Lerin Duarte speelden de afgelopen twee seizoenen vaker in Jong Ajax dan in het eerste elftal. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest. Yaya Sanogo, Amin Younes en sinds maandag ook John Heitinga en Nick Viergever hebben die rol dit seizoen vooralsnog overgenomen in het beloftenelftal. Het valt te betwijfelen of zij dit seizoen een vaste basisplaats in Ajax 1 gaan veroveren.

Zoals ik eerder schreef in deze rubriek, doet het dit seizoen extra veel pijn wanneer spelers van Ajax 1 aan speelminuten moet komen in Jong Ajax. De A1 die vorig seizoen furore maakte, heeft dit seizoen nog nauwelijks samen kunnen voetballen in Jong Ajax. Tegen FC Eindhoven stonden Vaclav Cerny, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri voor het eerst even gezamenlijk op het veld. De onderlinge chemie was direct zichtbaar. Wat zou het mooi zijn wanneer zij samen met jongens als Ashraf El Mahdioui en Zakaria El Azzouzi structureel de kans krijgen om zich te bewijzen.

De talenten van nu kunnen over vijftien jaar met hetzelfde gemak als Hersi een rits aankopen noemen die hen bij Ajax in de weg liepen. De transfersommen zijn nu minder groot dan in de tijd van Hersi en de aankopen iets minder exotisch, maar verder is er relatief weinig veranderd. Aan het einde van het interview met Hersi schoot hem de naam van de spits die hij zocht te binnen: Froylan Ledezma. Ik ben benieuwd hoe het over vijftien jaar gaat wanneer we het met Nouri over Sanogo hebben.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 2
#1 - Jong Ajax bulkt van het talent
#2 - Overmars moet orde op zaken stellen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.