Ajax 25 jaar beursgenoteerd: 'Gemiddelde aandeelhouder is emotioneel betrokken en houdt van Ajax'

door NielsOpdam 27

Bron De Telegraaf

Ajax 25 jaar beursgenoteerd: 'Gemiddelde aandeelhouder is emotioneel betrokken en houdt van Ajax'

door NielsOpdam 27

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Frank van den Wall Bake vindt dat voetbalclubs als Ajax niet thuishoren op de beurs, zo vertelt de sportmarketeer in De Telegraaf. De Amsterdamse club is donderdag 25 jaar genoteerd op de beurs. Volgens het medium scoort het aandeel vooral bij supporters die het leuk vinden om mede-eigenaar te zijn van hun favoriete voetbalclub en minder hechten aan rendement.

Voormalig penningmeester Arie van Os was de drijvende kracht achter de beursgang van Ajax in 1998. Een kwart eeuw later vertelt hij dat de beursintroductie 56,7 miljoen euro heeft opgeleverd. 'Dat hebben we geïnvesteerd in Zuid-Afrika, Ghana en België, waar goede Ajax-voetballers vandaan zijn gekomen. Ook hebben we een deel van het geld in onze jeugdopleiding gestoken', vertelt Van Os woensdag.

Sportmarketeer Van den Wall Bake vindt dat voetbalclubs als Ajax niet op de beurs thuishoren. 'Het is niet goed als commerciële belangen gaan prevaleren boven sportieve belangen', vertelt hij. Ajax is gebonden aan strengere beursregels inzake de publicatie van koersgevoelig nieuws en dat is volgens de marketeer een probleem. 'Je ziet nu vaak dat Ajax ’s ochtends met transfernieuws komt voordat de beurs open gaat. Maar de meeste sportjournalisten werken juist ’s avonds en in het weekend.'

'Gelukkig is de gemiddelde aandeelhouder emotioneel betrokken en houdt die van Ajax'

Volgens Van den Wall Bake is er wel één meevaller. 'Gelukkig is de gemiddelde aandeelhouder van Ajax emotioneel betrokken en houdt die van de club', vertelt de sportmarketeer. Van Os denkt dat de Amsterdamse club de komende jaren moet aanhaken bij een grotere Europese competitie. 'Je kunt dan geld uit de markt halen om mee te kunnen blijven spelen met de grote jongens. Wel moet de Vereniging Ajax altijd minimaal de helft van de aandelen houden.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.