Bestuursraadleden Haarms en Harman stappen op vanwege beloning RvC van Ajax

door Bart Veenstra 189

Bron De Telegraaf

Bestuursraadleden Haarms en Harman stappen op vanwege beloning RvC van Ajax

door Bart Veenstra 189

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Het voornemen om een beloningsbeleid in te stellen voor de leden van de Raad van Commissarissen van Ajax heeft geleid tot het vertrek van bestuursraadleden Ruud Haarms en Mike Harman. Dat meldt De Telegraaf vrijdagmiddag. De Amsterdamse club wil RvC-leden Annette Mosman, Cees van Oevelen en Georgette Schlick jaarlijks belonen met 35.000 euro bruto, terwijl voorzitter Pier Eringa en voetbalcommissaris Jan van Halst beloond zouden moeten worden met 50.000 euro bruto.

Frank Eijken, voorzitter van de bestuursraad van Ajax, laat weten dat hij het betreurt dat Haarms en Harman juist op dit moment hun besluit hebben genomen. Tegelijkertijd 'respecteert' hij hun beslissing, zo valt te lezen in een verenigingsupdate. Op de website van Ajax zijn de namen van Haarms en Harman al geschrapt.

Eerder deze week liet erelid Arie van Os ook al weten dat hij fel tegen het plan is om een beloningsbeleid in te stellen voor de commissarissen van Ajax. Hij noemde het plan 'ronduit belachelijk' en gaf onder meer het volgende aan: 'Dit past wat mij betreft precies in de chaos van de afgelopen weken. Elke dag als ik de krant open sla, laat ik me weer verrassen.'

De vereniging Ajax heeft 73 procent van de aandelen in handen en heeft dus een grote stem in het plan dat tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders bekrachtigd moet worden. Haarms en Harman waren fel tegen het plan, omdat de commissarissen met hun partner al geregeld bij Europese wedstrijden in de watten worden gelegd, zo schrijft De Telegraaf. De andere bestuursleden - Wendy Nagel, Marc Stuut, Sander Mallie en Eijken - zijn wel voorstander van het beloningsbeleid.

Eijken legt beweegredenen voor beloningsbeleid RvC uit

'Binnen de bestuursraad hebben we zorgvuldig en langdurig (vanaf oktober 2022) over dit onderwerp en alle voor- en nadelen van het belonen van de commissarissen gesproken', schrijft Eijken in de verenigingsupdate. 'Wij hebben uiteindelijk (begin maart) hierover een positief besluit genomen. Het besluit werd niet in unanimiteit genomen, maar de beslissing werd wel gedragen door alle bestuursraadleden.'

Eijken legt uit hoe het voorgenomen besluit tot stand is gekomen. 'Wij weten dat deze beloning gevoelig ligt en breekt met de traditie van vrijwilligheid. Die gevoelens respecteer ik uit de grond van mijn hart en ik realiseer mij dat de club met het belonen van de raad van commissarissen breekt met een traditie van vrijwilligheid. Anno 2023 is een commissariaat bij een beursgenoteerd bedrijf allang geen vrijwilligersbaan meer. En dat geldt zeker bij Ajax waar verantwoordelijkheid, tijdbesteding en mogelijke reputatieschade een rol van betekenis spelen. Bij dit beloningsbeleid past een onafhankelijke en kritische raad van commissarissen waar wij als bestuursraad de vrijwel vernieuwde rvc mede nauwkeurig op zullen toetsen.'

De Telegraaf schrijver dat er een - door tien leden ondertekend - voorstel in de maak is om de bestuursraad te dwingen op de BAVA van 26 mei tegen de beloning te stemmen. 'Als dat op de bestuursraadvergadering van 24 mei door de vergadering wordt aangenomen, dan moet Eijken twee dagen later Mosman, Van Oevelen, Schlick, Eringa en Van Halst alsnog teleurstellen', besluit de krant.

Denk jij dat Ajax wint op bezoek bij PSV?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.