Wat is het perspectief voor teruggekeerde spelers en bankzitters van vorig seizoen?

door Bart Veenstra 118

Bron Ajax Showtime

Wat is het perspectief voor teruggekeerde spelers en bankzitters van vorig seizoen?

door Bart Veenstra 118

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax moet deze zomer mogelijk ook afscheid nemen van enkele spelers die normaliter niet in de basis staan. Waar de club haast angstvallig moet toezien hoe enkele basisspelers worden 'weggekaapt', lijkt het er ook op dat enkele spelers die normaal gesproken op de bank zitten of eerder verhuurd werden de club mogelijk verlaten.

Toen Ajax vorige week de voorbereiding op het komende seizoen begon, leek het haast of de club enkele 'nieuwe' spelers had aangetrokken. Spelers als Kik Pierie, Lisandro Magallán en Hassane Bandé hadden zo lang elders op huurbasis gespeeld, dat menig Ajax-fan haast vergeten zal zijn dat zij nog altijd onder contract staan bij de Amsterdamse club. Ook het Braziliaanse talent Giovanni, vorig seizoen verhuurd aan Telstar, meldde zich weer op De Toekomst.

Daarnaast is Sean Klaiber weer fit na een zware blessure, terwijl Perr Schuurs nog altijd Ajacied is. De Limburger staat al enkele jaren onder contract in Amsterdam, maar vanwege de forse concurrentie op zijn positie wist hij nog altijd geen basisplaats te veroveren. Later in de voorbereiding zullen ook Mohamed Daramy en Mohammed Kudus zich melden. De Deense aanvaller kwam vorig seizoen nauwelijks in actie, terwijl Kudus ook in het afgelopen seizoen aan de kant stond met een blessure.

Allereerst kijken we naar het perspectief van de spelers die zijn teruggekeerd van hun huurperiode. Wat zijn hun kansen op dit moment bij Ajax? Wie hebben zij als concurrenten of ligt een vertrek in het verschiet?

Kik Pierie

Kik Pierie (21) kwam in de zomer van 2019 voor een bedrag van vijf miljoen euro over van sc Heerenveen. In zijn eerste seizoen kwam Pierie niet verder dan het spelen van wedstrijden voor Jong Ajax, terwijl hij in de twee seizoenen daarna verhuurd werd aan FC Twente. In zijn eerste seizoen kwam hij bij de club uit Enschede nog tot 24 wedstrijden. Vorig seizoen waren dat er slechts drie en dat had vooral te maken met een zware rugblessure, waardoor hij een groot deel van het seizoen aan de kant stond.

De kans dat Pierie nog een toekomst heeft in Amsterdam lijkt klein. Op dit moment heeft Ajax met Lisandro Martínez en Daley Blind twee betere opties op de positie van linker centrale verdediger. Mocht Martínez deze zomer vertrekken bij Ajax bestaat de kans dat er een opvolger van buitenaf wordt gehaald.

Pierie heeft in de voorbereiding op het nieuwe seizoen wel de kans om zich te laten zien aan Alfred Schreuder. De Friese verdediger, die overigens in Boston is geboren, is weer volledig fit en gaf onlangs aan dat hij blij is om terug te zijn op Sportpark de Toekomst. De verdediger zelf is realistisch over zijn kansen bij Ajax. 'Ik heb afgelopen jaar natuurlijk een lastig jaar gehad, dus ik besef ook wel dat ik niet zomaar van begin af aan zal spelen', zei hij laatst tegenover Ajax TV. 'Ik wil gewoon elke minuut pakken die ik mee kan pakken en zoveel mogelijk ritme opdoen in wedstrijden en dan gaan we zien hoe ver we komen.'

Ajax-watcher Freek Jansen van Voetbal International denkt te weten welke kant het op zal gaan met Pierie. 'Voor hem zal het zaak zijn om nu fit te worden en te blijven', aldus de verslaggever. 'Dan is het bij hem gewoon even afwachten, maar dan zal het denk ik richting verhuren of verkopen gaan', aldus Jansen over Pierie, die bij Ajax nog tot medio 2024 onder contract staat.

Lisandro Magallán

Voor Lisandro Magallán (28) zal deze voorbereiding voelen als een herhaling van vorig seizoen. Destijds wist de Argentijnse verdediger dat hij weinig aanspraak zou maken op een basisplaats bij Ajax en zodoende werd hij uiteindelijk voor een jaar verhuurd aan RSC Anderlecht. Bij de Belgische club liet hij een goede indruk achter, al besloot men om geen gebruik te maken van de optie tot koop. RSC Anderlecht kon Magallán voor vijf miljoen euro overnemen, maar deed dat dus niet.

Zodoende meldde Magallán zich vorige week weer op Sportpark de Toekomst. De Argentijn, die in januari 2019 nog voor negen miljoen euro werd overgenomen van Boca Juniors, beschikt bij Ajax over een aflopend contract. Magallán wil echter vechten voor zijn laatste kansen in Amsterdam. 'Het is een nieuwe uitdaging en alles is weer nieuw, dus ik ben blij hier te zijn.'

Vlak voordat Magallán aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begon gaf hij aan nog minimaal een jaar in Europa te willen blijven. 'En het contract bij Ajax na te komen', zei hij tegen het Argentijnse TN. Of Magallán ook echt Ajacied blijft, is afwachten. 'Ik weet niet of ik bij de club blijf of dat ze me gaan verkopen, maar het idee is om daar te blijven.'

Bij Ajax heeft Magallán op zijn positie - rechter centrale verdediger - te maken met forse concurrentie. Jurriën Timber is de speler met een basisplaats, terwijl Schreuder daarachter op die positie vooralsnog ook de keuze heeft uit Perr Schuurs en Devyne Rensch.

Jansen gaf, net als bij Pierie, aan dat de toekomst van Magallán eigenlijk niet bij Ajax ligt. 'Vorig jaar maakte hij ook nog speelminuten aan het begin van de voorbereiding. Ik denk dat het met zijn ervaring niet verkeerd is dat hij er nu bij is, maar het is duidelijk dat zijn toekomst niet bij Ajax ligt. Ik denk dat de kans heel klein is dat hij een rol van betekenis gaat spelen dit jaar.'

Hassane Bandé

Hassane Bandé is inmiddels vier jaar Ajacied, maar de Burkinees wacht nog altijd op zijn eerste officiële minuten in het shirt van Ajax. Net nadat Bandé was overgenomen van KV Mechelen - Ajax betaalde daar ruim acht miljoen euro voor - ging het bij Ajax mis in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Bandé brak zijn linkerkuitbeen en hij scheurde zijn enkelband.

Eenmaal hersteld van die zware blessure vertrok Bandé op huurbasis naar het Zwitserse FC Thun. De laatste anderhalf jaar speelde hij op huurbasis bij het Kroatische NK Istra. Bandé is inmiddels terug bij Ajax en hij is dan ook onderdeel van de groep die op trainingskamp is in De Lutte. Tegen SV Meppen maakte hij echter geen minuten.

Bij Ajax is de concurrentie op de positie van Bandé enorm. Op linksbuiten is Dusan Tadic zeker van een basisplaats, al zou de aanvoerder ook in de spits of 'op tien' kunnen spelen. Ajax is echter al langer bezig met de mogelijke komst van Steven Bergwijn, die op zijn beurt het best uit de voeten komt als linksbuiten. Daarnaast heeft Ajax ook nog de beschikking over Mohamed Daramy.

Ook op rechtsbuiten heeft Bandé te maken met veel concurrentie. Zolang Antony nog Ajacied is, is de Braziliaan de nummer één op die positie. Daarnaast zouden ook Steven Berghuis, Mohamed Ihattaren en talenten Amourricho van Axel Dongen en Sontje Hansen op die positie kunnen spelen.

Giovanni

Giovanni is inmiddels twee jaar Ajacied, maar van een doorbraak bij de Amsterdamse club is nog geen sprake. Ajax nam de creatieve middenvelder zo'n twee jaar geleden voor 1,5 miljoen euro over van Santos. Sindsdien speelde Giovanni voornamelijk voor Jong Ajax. In het afgelopen halfjaar werd hij verhuurd aan Telstar. Bij de club uit IJmuiden speelde hij vijftien keer mee. Daarin was hij goed voor twee doelpunten en drie assists.

In de huidige voorbereiding kent Giovanni een plek in de groep die is afgereisd naar De Lutte voor het trainingskamp. Tijdens het duel met SV Meppen deed hij de gehele tweede helft mee. De Braziliaan, die bij Ajax nog een contract heeft tot medio 2024, richt zich op dit moment op de 'acht' of 'tien'-positie bij Ajax.

Perspectief van bankzitters

Met Sean Klaiber, Perr Schuurs, Mohamed Daramy en Mohammed Kudus kent Ajax vier spelers die normaliter op de bank zitten en kampen met forse concurrentie. Klaiber komt terug van een zware blessure, terwijl Schuurs al openlijk aangaf te denken aan een vertrek. Daramy moet, vanwege eerdere interlandverplichtingen, nog beginnen aan de voorbereiding.

Sean Klaiber

Sean Klaiber kwam in de zomerse transferperiode van 2020 over van FC Utrecht. Ajax betaalde destijds ruim vier miljoen euro voor de rechtsback, die bij de Amsterdamse club de back-up werd van destijds Noussair Mazraoui en Devyne Rensch. In zijn eerste seizoen bij Ajax kwam Klaiber desondanks tot 22 wedstrijden, waarvan drie in de Champions League.

In de voorbereiding op zijn tweede Amsterdamse seizoen (2021/2022) raakte Klaiber zwaar geblesseerd aan zijn knie. Er ging een streep door zijn seizoen en hem wachtte een lange revalidatie. Klaiber is pas sinds kort fit en is tijdens de huidige voorbereiding mee op trainingskamp naar De Lutte. Tijdens het oefenduel met SV Meppen maakte hij na dertien maanden afwezigheid zijn rentree.

Klaiber zag met Noussair Mazraoui een geduchte concurrent vertrekken, maar waar de één gaat bij Ajax, staat de ander op. Devyne Rensch lijkt op dit moment de voornaamste kandidaat om de nieuwe vaste rechtsback van Ajax te worden, terwijl ook de talentvolle Youri Regeer op de deur klopt. Van de drie rechtsbacks beschikt Klaiber over de meeste ervaring, wat mogelijk in zijn voordeel kan spreken.

Zelf lijkt Klaiber - die kan rekenen op belangstelling uit het buitenland - niet bezig met een vertrek en gaat hij voor zijn kans onder de nieuwe trainer Schreuder. 'Ik heb twee goede vakanties gehad en ben nu klaar om weer te strijden', zei hij laatst tegenover Ajax TV. 'Ik hoop op heel veel minuten voor mezelf en natuurlijk dat de club alles wat er te pakken valt, weer pakt.'

Perr Schuurs

Perr Schuurs werd in januari 2018 voor twee miljoen euro overgenomen van Fortuna Sittard. Ajax leende de Limburgse verdediger vervolgens voor de rest van het seizoen uit aan Fortuna Sittard, waardoor Schuurs eigenlijk sinds de zomer van 2018 écht Ajacied werd. In de afgelopen vier seizoenen heeft Schuurs echter nooit een vaste basisplaats weten te veroveren.

Schuurs, die bij Ajax nog vastligt tot de zomer van 2025, heeft bij Ajax de pech dat hij op zijn positie telkens een betere concurrent heeft. In zijn eerste seizoen was Matthijs de Ligt de onbetwiste nummer één op de positie van rechter centrale verdediger. In het seizoen daarna (2019/2020) koos toenmalig Ajax-trainer Erik ten Hag voor meerdere spelers op die positie: Schuurs, Joël Veltman en Edson Álvarez. Geen van die drie wist echter constant te presteren, waardoor in het laatste duel van dat afgebroken coronaseizoen Jurriën Timber een basisplaats kreeg.

Timber liet zich direct gelden en wist later een vaste basisplaats te veroveren. Schuurs speelde af en toe in de basis, maar normaliter moet hij het doen met invalbeurten. De Limburger maakt er dan ook geen geheim van dat hij na vier jaar Ajax mogelijk verder wil kijken. 'Ik hoop op veel speeltijd vooral en dat is een keuze die ik moet gaan maken of ik die hier krijg of misschien elders', zei hij tegen Ajax TV. Voor Schuurs zouden er meerdere clubs uit het buitenland interesse in hem hebben.

Zijn zaakwaarnemer Wessel Weezenberg liet donderdagavond echter weten dat Ajax Schuurs wil behouden. 'Het is voor Perr belangrijk dat hij meer gaat spelen', aldus de spelersmakelaar tegenover Het Parool. 'Daar heeft hij ook de kwaliteiten voor en dat zien andere clubs ook. Zo hebben clubs uit Engeland, de top van Duitsland, Italië en Frankrijk serieuze interesse.'

Eerder werd met voormalig directeur voetbalzaken Marc Overmars een afspraak gemaakt, al lijkt die afspraak nu niet meer te gelden. 'Als hij weinig aan spelen toe zou komen, was een transfer mogelijk. Zowel de trainer als de leiding zien dat echter nog niet zitten.'

Mohamed Daramy

Mohamed Daramy is ongeveer een jaar speler van Ajax. De Deense aanvaller kwam in zijn eerste seizoen bij de Amsterdamse club nauwelijks in actie. In totaal kwam Daramy in zestien duels in actie. Dat lijkt nog heel wat, maar het totaal aantal minuten bedraagt slechts 367. Bij elkaar opgeteld zijn dat ongeveer vier totale wedstrijden. In die duels scoorde hij drie keer, terwijl hij ook drie assists leverde.

In Jong Ajax kwam Daramy tot negen wedstrijden, al was het aantal minuten daar wel hoger dan in Ajax 1. Voor het belofteteam speelde hij 714 minuten. In die tijd scoorde hij één keer en leverde hij vijf assists.

Daramy hoopt na een jaar wennen aan Nederland en Ajax zijn kans te grijpen, al zal dat niet makkelijk worden. Tadic is waarschijnlijk nog altijd de vaste man op linksbuiten, terwijl Ajax zoals gezegd ook Bergwijn hoopt aan te trekken.

Mohammed Kudus

Mohammed Kudus kende nog een veelbelovend begin bij Ajax. Haast iedere Ajax-fan was direct overtuigd van de kwaliteiten van de middenvelder uit Ghana. Al snel in zijn eerste Ajax-seizoen liep hij een blessure aan zijn knie op, waardoor hij in zijn eerste jaar amper aan spelen toe zou komen.

Ook in het tweede seizoen wist hij geen vaste basisplaats te veroveren. Kudus moest toezien dat Ten Hag koos voor een middenveld met Edson Álvarez, Ryan Gravenberch en Steven Berghuis, terwijl Davy Klaassen vaak de 'vierde' middenvelder in de volgorde was. Dat Kudus tijdens een interlandperiode in november een zware ribblessure opliep hielp hem ook niet mee.

Kudus moest het in het afgelopen seizoen doen met voornamelijk invalbeurten. Slechts vier keer begon hij in de basis. In totaal kwam hij in de Eredivisie tot zestien optredens. In die zestien wedstrijden maakte hij slechts 411 minuten. In die minuten was hij één keer trefzeker en gaf hij één assist. Die assist was wel meteen een belangrijke. Op aangeven van Kudus scoorde Brian Brobbey op bezoek bij NEC de winnende goal (0-1).

In het nieuwe seizoen lijkt Kudus meer perspectief te hebben op een basisplaats. Ryan Gravenberch is vertrokken, waardoor de Ghanees met Kenneth Taylor moet uitvechten wie de plek van Gravenberch gaat innemen. Taylor sloot het seizoen af als basisspeler, al kan Kudus Schreuder misschien overtuigen tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.