Vooruitzichten Ajax als gevolg coronacrisis 'zeer somber'

door Bart Veenstra 45

Vooruitzichten Ajax als gevolg coronacrisis 'zeer somber'

door Bart Veenstra 45

Laatst geüpdatet

De halfjaarcijfers bij Ajax kunnen met recht 'zorgwekkend' genoemd worden. Het operationele verlies van 1,3 miljoen euro lijkt mee te vallen, maar richting de tweede seizoenshelft zullen de zorgen binnen de Amsterdamse club groot zijn.

De mindere halfjaarcijfers en de slechte vooruitzichten richting de jaarcijfers (boekjaar 2020/2021) zijn volledig te wijten aan de gevolgen van de coronacrisis. Ajax compenseert al zijn seizoenkaarthouders en om die reden zijn er geen inkomsten wat betreft de kaartverkoop voor seizoenkaarten, business seats en skyboxen. Ook de losse kaartverkoop in de Eredivisie en op Europees niveau is stil komen te liggen, terwijl ook de hospitality in de sponsorpakketten ontbreekt.

Ajax haalt dit seizoen zijn geld binnen via premies vanuit de Champions League, sponsordeals en tv-gelden. Die inkomsten komen in de eerste seizoenshelft binnen, net als de transfersommen uit juli en augustus. Die inkomsten zorgen ervoor dat de halfjaarcijfers nu nog enigszins verbloemd worden, maar in de werkelijkheid zijn de cijfers veel somberder.

Somber vooruitzicht

In de tweede seizoenshelft komt er vrijwel geen euro binnen, terwijl de kosten doorlopen. De vergoedingssommen voor de spelers - de salarissen van de spelers van Ajax worden betaald uit de commerciële inkomsten, terwijl er voor transfers bij Ajax een apart 'potje' bestaat - worden per maand gedaan, waardoor de klap wat betreft die post in de tweede seizoenshelft komt.

De verwachting is dan ook dat Ajax diep, maar dan ook diep rode cijfers gaat boeken over het gehele boekjaar 2020/2021. De Amsterdamse club is daar altijd al eerlijk over geweest, maar met de halfjaarcijfers is er nu meer duidelijk over geworden. De verwachting is dat Ajax tientallen miljoenen euro's in de min zal eindigen dit seizoen en om die reden spreekt de club dan ook nu naar buiten dat het afstevent op een fors verlies.

Denk jij dat Ajax in de rust gelijkstaat, maar uiteindelijk wint in Lille? Zet in en krijg 5,95 keer je inzet terug!

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.