[Update] Ajax bevestigt langere samenwerking met hoofdsponsor Ziggo

door Bart Veenstra 98

Bron De Telegraaf

[Update] Ajax bevestigt langere samenwerking met hoofdsponsor Ziggo

door Bart Veenstra 98

Bron De Telegraaf

Ajax heeft met Ziggo overeenstemming bereikt over een contractverlenging tot de zomer van 2027 met een optie voor nog eens twee seizoenen. Dat meldt De Telegraaf woensdagochtend. Het huidige contract met Ziggo loopt tot de zomer van 2025.

Ajax kende op sportief gebied een zeer teleurstellend seizoen. De club eindigde als vijfde in de Eredivisie en werd in het bekertoernooi uitgeschakeld door de amateurs van USV Hercules. In de afgelopen jaren kwam Ajax vaker negatief in het nieuws. Denk aan de affaire-Overmars, het onderzoek naar de belangenverstrengeling bij aankopen door Sven Mislintat, de vele mislukte transfers en de vermeende handel met voorkennis in aandelen van Ajax door Alex Kroes. Desondanks blijft Ziggo Ajax trouw.

In 2015 werd door toenmalig algemeen directeur Edwin van der Sar, zijn mentor Michael Kinsbergen en commercieel directeur Menno Geelen (nu interim algemeen directeur) de eerste Ziggo-deal gesloten. Door de tien miljoen euro vast en maximaal twee miljoen euro aan bonussen die Ziggo jaarlijks betaalt was dat het begin van een periode van enorme commerciële groei bij Ajax.

Gigantische commerciële groei bij Ajax

Destijds haalde Ajax uit de drie belangrijkste inkomstenbronnen partnerships (22,4 miljoen euro), zakelijke stoelen (10 miljoen euro) en merchandise (12,1 miljoen euro) in totaal 44,5 miljoen euro binnen. Uit het laatste jaarverslag is gebleken dat dat bedrag onder leiding van commercieel directeur Menno Geelen is opgelopen tot 95 miljoen euro. Dat tikt haast de totale begroting van PSV (100,6 miljoen euro) en Feyenoord (99,1 miljoen euro) aan.

De commerciële inkomsten bij Ajax lopen nog verder op middels de verkoop van seizoenkaarten (13,2 miljoen euro), losse kaartverkoop (19,2 miljoen euro), tv-gelden (10,5 miljoen euro) en inkomsten uit evenementen en content (7,7 miljoen euro). Ajax heeft dus in totaal ruim 146 miljoen euro aan commerciële inkomsten.

Ajax scoort uitstekend op gebied van merchandising

Ajax, dat ruimschoots koploper is qua opbrengsten uit merchandise, heeft met Ziggo een duurzame relatie. De club incasseerde over het afgelopen boekjaar 36 miljoen euro aan inkomsten uit merchandise. Bij Feyenoord (12,3 miljoen euro) en PSV (7,6 miljoen euro) was dat beduidend minder. Ajax heeft het voordeel dat het de enige Nederlandse club is die shirts en andere kleding over de hele wereld verkoopt. Dit komt doordat Ajax bij Adidas een 'wereldwijde elite status' kent.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

De Telegraaf schrijft dat het niet bekend is wat Ziggo Ajax de komende drie of vijf jaar betaalt. Volgens bronnen rondom de club blijft het jaarlijkse totaal van de vaste en de variabele som 12 miljoen euro. Volgens de krant is Ajax voor Ziggo ook een belangrijke partner. 'De kabelexploitant heeft voor komend seizoen de uitzendrechten van alle Europese clubvoetbaltoernooien en timmert hard aan de weg. Ajax kan dienen om daar nog eens extra de nadruk op te leggen.'

Update - 08.40 uur (19 juni 2024) - Ajax bevestigt langere samenwerking met hoofdsponsor Ziggo

Ajax heeft via de officiële website bevestigd dat de samenwerking met hoofdsponsor Ziggo is verlengd. De Amsterdamse club laat weten dat de nieuwe overeenkomst loopt tot medio 2027, met een optie op verlenging tot de zomer van 2029. In de samenwerking komt volgens Ajax meer nadruk te liggen op maatschappelijke initiatieven.

Ajax en VodafoneZiggo blijven online en op Ziggo Sport exclusieve content aanbieden, terwijl bijzondere live-ervaringen en acties via Priority - het klantprogramma van Vodafone en Ziggo - ook onderdeel van de samenwerking blijven. Wat er verandert, legt Ajax als volgt uit: 'Ajax en VodafoneZiggo gaan intensiever samenwerken om een positieve impact te maken op maatschappelijk vlak. Daarbij gaat het om uitwisseling van kennis en expertise op maatschappelijk gebied en het versterken van elkaars projecten. Tevens worden meer gemeenschappelijke projecten ontwikkeld en wordt een vervolg gegeven aan Silence Social Hate.'

Menno Geelen, de ad-interim algemeen directeur, is VodafoneZiggo dankbaar voor hun vertrouwen in de toekomst van Ajax. 'We zijn al bijna tien jaar partners en mede dankzij deze onvoorwaardelijke steun kunnen we werken aan een betere toekomst van onze club, aan de resultaten die we willen behalen en aan de impact die we willen maken op én naast het veld. 'Een betere toekomst voor iedereen' is een ambitie van VodafoneZiggo waaraan we de komende jaren graag onze bijdrage leveren.'

Robin Kroes, de directeur Consumentenmarkt VodafoneZiggo, wil ook in minder goede tijden achter Ajax staan. 'Dat is de kern van een écht partnership. Ajax heeft afgelopen maanden belangrijke stappen gezet en we kijken uit naar het komende seizoen en de periode daarna. Voetbal is als geen ander in staat om mensen te verbinden, om drempels te verlagen en om emotioneel te raken. Het is entertainment pur sang, maar je kunt de verbindende kracht van voetbal ook inzetten voor belangrijke maatschappelijke issues. Beide aspecten vinden we belangrijk en gaan we de komende jaren samen verder ontwikkelen.'

Zet nu in op de EK wedstrijden! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Wil jij aanspraak maken op een EK-welkomstbonus tot wel 100 euro? Schrijf je nu in! Alleen voor nieuwe spelers. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.