Tadić maakt honderdste Ajax-treffer tijdens overtuigende zege op Sparta Rotterdam

door Jesse ter Haar 3517

Ajax heeft zich zondag hersteld van een mindere wedstrijd tegen Union Berlin. De Amsterdammers schoten tegen de Duitsers niet op doel, maar vielen tegen Sparta Rotterdam naar hartenlust aan. Het resulteerde in een 4-0 overwinning, waarbij Dusan Tadić de hoofdrol wist op te eisen. Hij maakte zijn honderdste treffer in het shirt van Ajax.

De Amsterdammers hadden enkele minuten nodig om in de wedstrijd te komen, maar na ruim vijf minuten was het al wel raak. Devyne Rensch bracht de bal voor het door, waarna Davy Klaassen bij de tweede paal kon uithalen. Hij raakte de bal niet vol en zag hem uiteindelijk voor de voeten van Dusan Tadic vallen. De Ajax-captain reageerde snel en werkte met zijn knie binnen. Sparta Rotterdam reageerde relatief snel met een doelpoging. Koki Saito sloeg aan het dribbelen en maakte het Kenneth Taylor moeilijk. Uiteindelijk raakte een poging van de Spartaan de Ajacied en viel hij bij de tweede paal nét niet binnen.

De volgende doelpoging kwam ook van Sparta Rotterdam. Tobias Lauritsen, die uitblonk bij de uitploeg, schoot uit de draai, maar doelman Gerónimo Rulli stond goed op te letten. Na ruim een kwartier was het Ajax weer eens dat een poging waagde. Steven Berghuis probeerde af te werken na een snelle aanval via Klaassen en Rensch, maar de linkspoot moest snel handelen en zodoende miste zijn poging richting. In de 24ste minuut was de 2-0 écht dichtbij. Steven Bergwijn bracht de bal goed voor, waarna Mohammed Kudus zijn duel won en op de lat kopte. In de rebound was het voor Tadic en Edson Álvarez ook net niet raak.

Enkele minuten daarna viel de tweede treffer alsnog. Tadic kreeg de bal in zijn voeten en bediende Taylor met een boogballetje. De middenvelder twijfelde niet en volleerde raak in de verre hoek. Voor rust kreeg Bergwijn nog een kans om de marge op drie te zetten. Hij ging diep en versloeg Dirk Abels op snelheid, maar zijn gebrek aan vertrouwen leek hem parten te spelen in de afwerking. Zodoende zochten beide ploegen de kleedkamer op bij een 2-0 ruststand.

Vrijwel meteen na rust kon Ajax al op 3-0 komen. Het was Jurriën Timber die uit kon halen, maar hij mikte niet voldoende in de hoek, waardoor de goalie kon redden. Even daarna probeerde ook Bergwijn het maar weer eens, maar hij vond de keeper van de tegenstander in plaats van geluk. Een minuut of tien na rust hoopte Berghuis een penalty te krijgen namens Ajax. Jonathan de Guzman ging duidelijk op zijn voet staan, maar Pol van Boekel en de VAR waren eensgezind in hun voordeel: geen penalty. Even hierna hoopten de Amsterdammers via Bergwijn alsnog een penalty te krijgen. In eerste instantie wilde Van Boekel er niet in meegaan, maar de VAR van dienst riep hem naar het scherm en veranderde hem van gedachte. Tadic nam plaats achter de bal, stuurde de keeper de ene hoek in en plaatste de bal zelf in de andere.

Het werd Ajax door Sparta Rotterdam amper tot niet moeilijk gemaakt. De Amsterdammers bleven op zoek naar goals, maar via vooral Bergwijn ging de bal er vaak nét niet in. Timber probeerde het zo’n twintig minuten voor tijd ook nog maar eens, maar hij stuitte op de doelman – de enige Spartaan die het Ajax moeilijk kon maken. Bijna kon Ajax de doelman ook twintig minuten voor tijd testen, toen Kudus een serieuze kopkans kreeg na een voorzet van Berghuis. Hij mikte echter niet goed en zag zijn kopbal naast gaan. Een ogenblik later wist invaller Brian Brobbey bijna te scoren. Calvin Bassey, met wie hij tegelijkertijd inviel, legde de bal goed achter de Sparta-defensie, maar Brobbey kreeg de bal net niet over de keeper heen.

Het werd een repeterend verhaal, want ook een kwartier voor tijd kon de goalie niet worden gepasseerd. Kudus probeerde het met gevoel vanaf de rechterkant, maar de zwevende opponent maakte het scoren onmogelijk. Vlak voor tijd kwam de treffer er alsnog voor Kudus. De Ghanees mocht aanleggen voor een vrije trap net buiten het strafschopgebied en tilde de bal fraai het doel in. Het werd een bijzonder moment voor hem, want na zijn doelpunt deed hij zijn shirt omhoog en toonde hij een boodschap voor zijn overleden landgenoot Christian Atsu. Hij kwam te overlijden bij de aardbevingen in Turkije en Syrië. Van Boekel toonde zijn menselijke kant en gaf Kudus er geen gele kaart voor. Het was, op de invalbeurt van Florian Grillitsch na, het laatste noemenswaardige van de wedstrijd – die dus in 4-0 eindigde.