Pover Ajax sluit tijdperk-Ten Hag teleurstellend af met gelijkspel tegen Vitesse

door Gino Haverkamp 2308

Ajax heeft tijdens de laatste wedstrijd van trainer Erik ten Hag met 2-2 gelijkgespeeld op bezoek bij Vitesse. Brian Brobbey en Edson Álvarez scoorden de twee doelpunten namens Ajax, terwijl Loïs Openda beide Vitesse-goals voor zijn rekening nam. Het tijdperk-Ten Hag wordt afgesloten met één punt en de hoofdtrainer verkast nu naar Manchester United. Alfred Schreuder is zijn opvolger in Amsterdam.

Ajax heeft het kampioensseizoen niet met succes weten af te sluiten. De ploeg speelde erg pover en kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Vitesse. Brian Brobbey en Edson Álvarez scoorden, maar Vitessenaar Lois Openda deed dat ook, twee keer zelfs. Erik ten Hag vertrekt daarmee met een gelijkspel op zak naar Manchester United.

Ajax begon met een aantal jonge spelers aan de wedstrijd. Zo maakte Jay Gorter zijn basisdebuut, terwijl ook Devyne Rensch en Youri Regeer aan de aftrap stonden. Zij waren onderdeel van een onderhoudend team dat rustig aan de wedstrijd begon en kleine kansjes creëerden. Na vijftien minuten was er de eerste grote kans, die gelijk goed was voor de 0-1. Brobbey rondde koeltjes af, nadat hij de bal kreeg van Tadic.

Verder was de eerste helft vooral wat tam. Ajax was de ploeg met het initiatief en liet weinig toe. Wel was Vitesse na een klein half uurtje spelen even gevaarlijk nadat Rensch de bal vlak voor het eigen doel verspeelde aan Lois Openda. De Vitessenaar deed echter weinig met de gouden kans.

Dat was het ook wel wat betreft de actie in de eerste helft na de openingsgoal. Het moge dan ook geen verrassing zijn geweest dat scheidsrechter Bas Nijhuis affloot voor de rust zonder dat er blessuretijd werd toegevoegd.

Ajax moet gas bijgeven in tweede helft

Had Ajax in de eerste helft wat dwingender gespeeld, dan stond het na zeven minuten in de tweede helft waarschijnlijk niet 1-1. Een Amsterdamse aanval mislukte namelijk, waarna Vitesse er vliegensvlug uitkwam. Via enkele passes stond de thuisploeg voor het doel van Gorter, waarna Openda als laatste station de gelijkmaker intikte.

Amper vier minuten later scoorde Openda weer. Ajax verdedigde slecht, zag een schot gekeerd worden door een op de grond liggende Blind, maar toen was daar Openda. De spits schoot, zag zijn schot gekeerd worden door Gorter, en rondde toen alsnog af middels een rebound: 2-1.

Dat er twee tegengoals ervoor moesten vallen, zou nooit de bedoeling mogen zijn, maar de wedstrijd werd wel een stuk leuker na de twee treffers van Openda. Ajax moest opeens en zocht dan ook de weg naar voren. Dat resulteerde in een keiharde pegel op de lat van Steven Berghuis.

Meer wist Ajax eigenlijk niet te stichten aan gevaar, totdat er in de slotfase een reeks aan corners voorbijkwam. Bij één van die corners stond Edson Álvarez precies op de goede plek. Hij kopte hard op doel en produceerde de gelijkmaker. Voor de Mexicaan was het de derde wedstrijd op rij dat hij scoorde.

Daar bleef het vervolgens bij. Een pover Ajax sluit het tijdperk-Ten Hag absoluut niet in stijl af. Weliswaar wel met een titel op zak, maar niet met een mooie zege. De Amsterdammers besluiten het seizoen met 83 punten. Aan Alfred Schreuder om dat volgend seizoen minstens te evenaren.

Opstelling Vitesse

Schubert; Dasa, Bazoer, Doekhi, Cornelisse, Manhoef; Vroegh (Buitink 53'), Tronstad, Bero, Domgjoni (Grbic 53'), Openda.

Wissels Vitesse

Houwen, Reiziger, Grbic, Frederiksen, Buitink, Yapy, Huisman, Van Dam.

Opstelling Ajax

Gorter; Regeer (Van Gelderen 79'), Rensch (Kudus 64'), Blind, Tagliafico (Salah Eddine 64'); Álvarez, Taylor, Berghuis, Tadic; Haller (Klaassen 57'), Brobbey (Daramy 79').

Wissels Ajax

Tyton, Stekelenburg, Llansana, Van Gelderen, Musampa, Salah-Eddine, Kudus, Klaassen, Daramy, Ihattaren.

Doelpunten

0-1 Brian Brobbey (15')
1-1 Lois Openda (52')
2-1 Lois Openda (56')
2-2 Edson Álvarez (86')

Wedden op Ajax

Denk je dat Ajax voor de derde keer op rij met 5-0 wint van Vitesse? Zet in en krijg 4,20 keer je inzet terug. Meer wedtips vind je op www.sportbookies.nl. Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.