Overmars jaar geschorst wegens grensoverschrijdend gedrag bij Ajax

door Jesse ter Haar 588

Bron NOS

Overmars jaar geschorst wegens grensoverschrijdend gedrag bij Ajax

door Jesse ter Haar 588

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Marc Overmars is voor twee jaar - waarvan één voorwaardelijk - geschorst in Nederland, zo valt te lezen bij de NOS. De omroep kreeg het nieuws mee uit de uitspraak van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). De schorsing komt voort uit zijn grensoverschrijdende gedrag in zijn tijd als directeur voetbalzaken van Ajax.

De bestuurder zou zich tijdens zijn dienstverband in Amsterdam volgens het ISR niet hebben gehouden aan de regel dat hij zich 'onthoudt van seksuele intimiteiten via welke communicatiemiddelen dan ook'. Op die manier heeft hij het reglement Seksuele Intimidatie overtreden en dat komt hem op de schorsing te staan.

Er zijn meerdere aanklachten tegen Overmars gedaan, maar slechts één daarvan wordt bewezen geacht. Uit 300 pagina's aan WhatsApp-verkeer is geconcludeerd dat er door de oud-Ajacied 'seksueel getint' en 'zeer expliciet' materiaal is verstuurd. Andere aantijgingen werden niet 'aannemelijk' genoeg gevonden. De aanklaagster eiste vijf jaar schorsing, waarvan twee voorwaardelijk, tegen Overmars, maar dat bleef dus bij twee jaar, waarvan één voorwaardelijk. Het ISR nam hierin mee dat het thema veel in de publiciteit is geweest en dat Overmars al heeft beschadigd.

Overigens geldt de schorsing wel enkel voor werkzaamheden in Nederland. In zijn tijd bij Ajax had hij immers te maken met de KNVB. Hij mag dus een jaar niet binnen de Nederlands voetbalbond werken of in een functie waarmee hij te maken krijgt met diezelfde bond. In België, waar hij nu actief is als directeur voetbalzaken van Royal Antwerp, kan hij zijn werk 'gewoon' vervolgen.

Het grensoverschrijdende gedrag van Overmars bij Ajax kwam met name terug in het onderhouden van online contact met vrouwelijke werknemers. Hij stuurde grensoverschrijdende berichten en zelfs een foto van zijn geslachtsdeel. Verder maakte hij 'foute grappen', maar ook denigrerende opmerkingen en sloeg hij ongewenst zijn arm om de schouders vrouwelijke medewerkers heen. Het kwam hem op een vertrek uit Amsterdam te staan.

Overmars terug bij Ajax?

Enkele weken na zijn vertrek bij Ajax zou Overmars hebben gecheckt of hij terug kon keren bij de club, zo kwam woensdag naar buiten. De oud-speler van de Amsterdammers legde de kwestie neer bij Leen Meijaard, voorzitter van de Raad van Commissarissen. Meijaard sloot een terugkeer niet direct uit, maar wilde dat Overmars eerst onder de radar zou blijven en in therapie zou gaan. Naar verluidt ging de bestuurder daadwerkelijk in therapie, maar zou het tot niet meer dan twee sessies zijn gekomen.

Wil jij in aanmerking komen voor free bets voor de interlands van Oranje? Bij Jack's Casino ben je aan het juiste adres!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.