Oranje mede dankzij doelpunt Gravenberch ruim langs Georgië

door Jesse ter Haar 534

Oranje heeft de laatste oefeninterland voor het EK relatief eenvoudig weten te winnen. In een thuiswedstrijd tegen Georgië overtuigden de Nederlanders lange tijd niet, maar na rust liep het toch enigszins weg van de opponent. Mede door de eerste interlandgoal van Ryan Gravenberch werd er met 3-0 gewonnen.

De wedstrijd begon direct met een grote kans voor Georgië. Saba Lobzhanidze brak op snelheid door en ging vanaf de zijkant op Maarten Stekelenburg af, maar de goalie kon redden. Even later was het alsnog raak, maar dan aan de andere kant. Denzel Dumfries werd neergelegd in het strafschopgebied van de tegenstander en ging tegen de grond. De scheidsrechter wees naar de stip en Memphis Depay ging achter de bal staan. Hij bleef rustig, keek lang en schoot beheerst raak voor de 1-0. Vijf minuten later was het ook bijna 2-0. Dumfries gaf een goede lage voorzet richting de tweede paal, waar Memphis stond te wachten om binnen te lopen. Hij waagde een poging, maar de doelman van Georgië wist de bal uit zijn doel te houden.

Het was echter niet alleen Nederland dat kansen kreeg. Eenmaal werd Georgië teruggefloten voor buitenspel en na een halfuur spelen kreeg het dan écht een goede kans. Bij een voorzet kwam Marten de Roon de laat bij zijn opponent, maar diens poging verdween ver voorlangs. Het slotakkoord was voor Frenkie de Jong. Hij waagde een poging van afstand, maar de keeper tikte de bal uit de kruising.

Na rust liet Oranje aanvallend wat meer zien. Binnen tien minuten resulteerde dat dan ook in de 2-0. Memphis stuurde Wout Weghorst weg met een knappe steekpass, waarna de spits niet nadacht en overtuigend raakschoot in de verre hoek. In de minuten hierna volgden er nog twee serieuze kansen. Eerst schoot Dumfries in het zijnet en vrijwel meteen daarna kon Stefan de Vrij de bal vrij inkoppen. Zijn poging ging echter net langs het doel van Georgië.

Zo’n 25 minuten voor tijd zorgde Memphis bijna voor de 3-0. Hij nam een afvallende bal vol op zijn slof, maar moest toezien hoe de keeper de bal uit de kruising tikte. Een kwartier voor tijd viel de derde goal alsnog. Memphis stuitte nog op de doelman van de opponent, maar invaller Gravenberch was er vlot bij om de bal tegen het net te koppen. Georgië bleek leeg gespeeld, maar schoot vijf minuten voor tijd toch nog op de lat. Stekelenburg kon niet meer ingrijpen, maar kon wel opgelucht ademhalen en hield de nul tijdens een 3-0 zege.