Nederland zonder te imponeren eenvoudig langs Oostenrijk

door BadembaBarrie 618

Het Nederlands Elftal heeft zich donderdagavond verzekert van de groepswinst en dus de volgende ronde op het EK 2020. De ploeg van bondscoach Frank de Boer speelde niet groots, maar kende desalniettemin weinig problemen met Oostenrijk en won dan ook eenvoudig met 2-0.

De eerste tien minuten van Nederland tegen Oostenrijk waren in vele opzichten het tegenbeeld van die tegen Oekraïne. Oranje begon vrij tam, creëerde weinig tot niets, maar scoorde wel. Dat deed het met hulp van David Alaba, die net binnen de eigen zestien op de voet van Denzel Dumfries ging staan. Het ontging de scheidsrechter, maar de VAR was attent en dus kreeg Nederland een strafschop, die Memphis Depay koeltjes benutte.

Toch bleef het spelbeeld onveranderd. De wedstrijd kabbelde wat voort en leefde vrij zelden op. Zo nu en dan begon Frenkie de Jong aan een dribbel of actie, tweemaal trachtte Oostenrijk Maarten Stekelenburg tevergeefs op de proef te stellen en eenmaal schoot Memphis in het zijnet, nadat de Oostenrijkse defensie stond te slapen bij een Nederlandse inworp.

Vlak voor rust leek Oranje ineens toch aan te zetten en dat leverde gelijk drie kansen op. Eerst stuurde Patrick van Aanholt Wout Weghorst weg met een goede lange bal. De spits van Vfl Wolfsburg behield het overzicht en legde terug op Memphis, die de bal op een niet te missen positie toch over wist te werken. Uit de eerstvolgende aanval was het opnieuw Van Aanholt die gevaar stichtte, ditmaal door de bal op Georginio Wijnaldum terug te leggen op de rand van de Oostenrijkse zestien. De aanvoerder van Oranje opteerde voor een lage geplaatste bal, maar zag zijn poging geblokt worden. Datzelfde overkwam Memphis enkele minuten later, nadat hij aan de linkerkant van het strafschopgebied werd ingespeeld door Wijnaldum. Zodoende ging Nederland met een 1-0 voorsprong rusten.

In de tweede helft drongen de Oostenrijkers iets nadrukkelijker aan, zonder dat grote kansen opleverde. Sterker nog, het grootste gevaar kwam opnieuw van Oranje. Wijnaldum behield de bal op knappe wijze, nadat hij op eigen helft opgejaagd en vastgezet werd door vier tegenstanders. Uit de door hemzelf opgezette aanval zag de aanvoerder zijn schot van randje zestien uiteindelijk geblokt worden.

Na ruim een uur leek Nederland op 2-0 te komen. Uit een hoekschop kopte Stefan de Vrij van dichtbij op het doel maar doelman Daniel Bachmann redde goed. Uit de rebound werd het schot van Matthijs de Ligt uit de Oostenrijkse doelmond weggeschoten.

Toch liet het tweede Nederlandse doelpunt niet lang meer op zich wachten. Invaller Donyell Malen werd kort na zijn entree weggestuurd door Memphis. De aanvaller behield oog in oog met Bachmann het overzicht en gaf de bal aan zijn teamgenoot bij PSV Dumfries, die zodoende zijn tweede EK-doelpunt mocht bijschrijven.

Na het doelpunt werd Nederland niet echt gevaarlijk meer. Datzelfde gold lang voor Oostenrijk, maar via een afstandsschot van David Alaba en een kopbal van Philipp Lienhart liet de ploeg van bondscoach Franco Foda Oranje toch nog enigszins schrikken. Veel verder kwam Oostenrijk echter niet en ook Nederland kwam niet meer tot scoren. Zodoende weet Oranje dat maandag tegen Noord-Macedonië alleen de eer nog op het spel staat.

Opstelling Nederland:

Stekelenburg; De Ligt, De Vrij, Blind (Aké 65'); Dumfries, De Roon (Gravenberch 74'), Wijnaldum, F. De Jong, Van Aanholt (Wijndal 65'); Weghorst (Malen 65'), Memphis (L. de Jong 82')

Wissels Nederland:

Krul, Bizot, Veltman, Aké, Wijndal, Berghuis, L. De Jong, Promes, Klaassen, Gravenberch, Malen, Timber

Opstelling Oostenrijk:

Bachmann; Dragovic (Lienhart 84') , Alaba, Hinteregger; Lainer, Baumgartner (Lazaro 70'), Schlager (Onisiwo 84'), Laimer (Grillitsch 62'), Ulmer; Sabitzer, Gregoritsch (Kalajdzic 62')

Wissels Oostenrijk:

Schlager, Pervan, Ilsanker, Grillitsch, Lienhart, Trimmel, Schaub, Schöpf, Onisiwo, Lazaro, Kalajdzic, Friedl

1-0 Memphis Depay (11' pen.)
2-0 Denzel Dumfries (67')

- Namens Ajax behoren Daley Blind, Maarten Stekelenburg, Jurriën Timber, Ryan Gravenberch en Davy Klaassen tot de selectie van Oranje;

- Tijdens de eerste groepswedstrijd stonden Blind, Stekelenburg en Timber in de basis. Vermoedelijk staat Timber zijn plek af aan Matthijs de Ligt, die terugkeert na een liesblessure.

- Ryan Gravenberch maakte in de 74e minuut zijn EK-debuut als vervanger van Marten de Roon.