Nederland blijft foutloos na ruime zege op Noord-Macedonië

door Jesse ter Haar 357

Nederland heeft maandagavond een ruime zege weten te boeken op Noord-Macedonië. Tijdens het basisdebuut van Ryan Gravenberch en de afscheidswedstrijd van Goran Pandev kende het Nederlands elftal maar weinig moeite met de tegenstander: 0-3. Ajacied Gravenberch bleef de gehele wedstrijd binnen de lijnen.

Oranje was vanaf het begin de ploeg met het meeste balbezit, maar echt gevaar wist het nog niet te stichten. Na tien minuten leek Noord-Macedonië zelfs op voorsprong te komen, toen Aleksandar Trajkovski de bal over de doellijn schoot. Hij werd echter teruggevlagd en –gefloten voor buitenspel. Even later kreeg de opponent van Oranje nog een kans. Nederland hield het meeste balbezit, maar aan de andere kant van het veld trof Noord-Macedonië de lat. Maarten Stekelenburg kon zodoende opgelucht ademhalen.

Na 24 minuten was het dan toch Oranje dat op voorsprong kwam. Nederland wist uit te breken via Donyell Malen en Memphis Depay, waarna eerstgenoemde het overzicht behield en de assist kon leveren op laatstgenoemde aanvaller. Memphis wist de bal laag raak te schuiven. Na een halfuur spelen viel ook bijna de 0-2. Malen brak opnieuw uit en had ditmaal Denzel Dumfries bij zich. Malen passte de bal goed, maar de back van PSV stuitte op de keeper. In het vervolg bleef Nederland de gevaarlijkste ploeg, maar het bleef 0-1 bij rust.

De tweede helft begon voortvarend voor Nederland. Jurriën Timber en Steven Berghuis kwamen erin voor Stefan de Vrij en Dumfries en dat pakte goed uit. Al na vijf minuten kon Matthijs de Ligt koppen na een corner van invaller Berghuis, maar zijn poging werd nog van de lijn gehaald. Een minuut later viel de 0-2 alsnog. Gravenberch pikte de bal op, waarna Berghuis met een knappe pass Memphis wist te bereiken. Op zijn beurt kon hij Georginio Wijnaldum bedienen, die in kwam lopen en raak schoof. Even hierna volgde een kans voor Noord-Macedonië via een vrije trap, maar Stekelenburg kon het harde schot keren.

Na 58 minuten voetballen viel de 0-3 voor Nederland. Malen wist de bal subtiel bij Memphis te brengen, maar hij kreeg de bal niet voorbij de goalie. Wijnaldum was echter oplettend tijdens de rebound, profiteerde en zorgde voor de derde treffer. De ruimtes bleven groot en dus was ook de 0-4 al snel dichtbij. Memphis brak nog maar eens door via links, waarna hij zijn link met Wijnaldum etaleerde. Hij vond de middenvelder van Paris Saint-Germain, maar hij mikte met de buitenkant van zijn voet over.

Hierna verdween de energie behoorlijk uit de wedstrijd. Beide ploegen wisselden volop en dat kwam het spel niet ten goede. Het was De Ligt die na 88 minuten voetballen nog maar eens aanlegde voor een schot van afstand. Hij schoot hard en de bal zweefde richting de hoek, maar de keeper wist te redden. Hierna lag er nog enkele keren ruimte voor een aanval van Oranje, maar er werd niet meer geprofiteerd. Zodoende eindigde de wedstrijd in 0-3 en besloot Nederland de groepsfase foutloos.