Matig Ajax O19 na strafschoppen uit de Youth League

door Jesse ter Haar 238

Ajax is dinsdag door Olympique Lyon uitgeschakeld in de achtste finales van de Youth League. Lange tijd leken de Fransen er in de reguliere speeltijd al vandoor te gaan met de zege, maar vlak voor tijd trokken de Amsterdammers de stand nog gelijk. De strafschoppenserie, die meteen daarop volgde, werd met 6-5 verloren.

De wedstrijd begon voortvarend voor het team van trainer John Heitinga. Na zeven minuten werd Ché Nunnely de diepte ingestuurd. De aanvaller kapte naar zijn rechterbeen en gaf meteen voor. Brian Brobbey stond voor het doel klaar om te ontvangen en deed dat ook. Hij prikte keurig binnen. Hierna was het vooral Olympique Lyon dat gevaarlijk werd. Issam El Maach echter, stond enkele keren zijn mannetje.

Na een kleine twintig minuten was het alsnog raak voor de Fransen. Er werd matig verdedigd door de Ajax-defensie en de opponent kon er zo doorheen spelen. In eerste instantie ontstond er een kopkans, die El Maach nog knap redde, maar in de rebound was het raak. De verdedigers van Ajax reageerden niet en zo kon Lenny Pintor binnenwerken voor Lyon. Ook na de gelijkmaker bleven de Amsterdammers slordig en was het Lyon dat enkele malen gevaarlijk werd. Vooral Ryan Cherki stichtte gevaar, maar El Maach bleek vaker dan eens een sta in de weg. Ajax probeerde het nog wel voor rust, maar er kon niets meer geforceerd worden.

Na rust volgde er al snel een goed uitgespeelde Ajax-aanval. Sergino Dest, rechtsback van beroep, zocht de combinatie op met Nicolas Kühn en vond die. Hij kreeg de bal meteen terug van de Duitser, schoot, maar zag zijn schot met links naast verdwijnen. Vrijwel meteen hierna was het Lyon dat bijna op voorsprong kwam. Pintor, maker van de 1-1, leek te gaan scoren, maar niets bleek minder waar. Het was El Maach die opnieuw wist te redden voor zijn ploeg.

Even later was ook de doelman kansloos. Enric Llansana besloot te gaan dribbelen vanuit de middencirkel, maar verloor de bal al snel. Hamza Rafia kreeg de bal voor zijn voeten en besloot het vanuit diezelfde middencirkel in één keer te proberen. Met succes, want hij schoot de bal over de keeper heen in het doel. Diezelfde Rafia probeerde het even later nog eens, ditmaal vanuit een vrije trap. Op de manier van Lasse Schöne ging de bal naar de verre hoek, maar El Maach zat erbij. Na een uur spelen voorkwam El Maach andermaal de derde. Van dichtbij werd de bal ingeschoten, maar niet voorbij de Ajacied.

Na het inbrengen van Naci Ünüvar en Liam van Gelderen meldde Ajax zich iets meer op de helft van de Fransen. Het leidde tot een kans voor de laatstgenoemde invaller, maar zijn kopbal miste kracht en dus kon de keeper redden. Een nog grotere kans ontstond enkele minuten later. Ünüvar gaf voor uit een vrije trap, maar Sven Botman kopte volledig vrijstaand over. Hierna ontstonden er voor beide ploegen nog kansen, al stichtte Lyon er in die fase meer gevaar mee. Namens Ajax probeerde Ünüvar het nog eens vanaf de rand van het strafschopgebied, maar hij schoot over en naast.

Tien minuten voor tijd viel bijna de 3-1. El Maach zag er ditmaal minder goed uit, maar het cadeau werd niet uitgepakt door de Fransen. Nadat Liam van Gelderen in de slotfase een rode kaart kreeg, leek de wedstrijd gespeeld. Niets bleek minder waar, want Ajax kwam nog op gelijke hoogte. Brobbey ging diep, ontving de bal van Nunnely en schoof onder de doelman door raak. Op die manier eindigde het in 2-2 en moesten er strafschoppen genomen worden. Die penaltyserie werd uiteindelijk met 6-5 gewonnen door Lyon, mede door gemiste strafschoppen van Dest, Nunnely en Hoogewerf.