Matig Ajax in blessuretijd naast PSV

door BadembaBarrie 1685

Ajax heeft na een enorm hectische slotfase gelijk weten te spelen bij PSV. De Amsterdammers keken lang tegen een achterstand aan, maar in de absolute slotfase kwamen ze via een benutte penalty van Dusan Tadić toch langszij. De voorsprong op PSV blijft zodoende zes punten, met een wedstrijd minder gespeeld.

Het duel begon in eerste instantie afwachtend. Ajax had de bal en leek af te tasten hoe ver en hoog PSV druk zou zetten, dat deed het tot ongeveer halverwege de vijandelijke helft. Na vijf minuten was daar de eerste kans, via Devyne Rensch. Uit een goede combinatie kreeg de rechtsback de bal mee van Ryan Gravenberch en kwam hij bij de rechterpunt van het vijfmetergebied oog in oog te staan met Yvon Mvogo. Wat volgde hield het midden tussen een voorzet en een schot; de bal hobbelde langs Mvogo richting de verre hoek, maar Jordan Teze werkte de bal tegen de tweede paal en voorkwam zo een doelpunt.

Kort daarna kwam Jurriën Timber goed door over de rechterflank en stoomde hij door tot in het strafschopgebied van PSV. De verdediger had meerdere afspeelmogelijkheden, maar probeerde het zelf en raakte de bal vervolgens niet goed, waardoor het gevaar geweken was.

Even leek het erop alsof Ajax de tegenstander bij de keel zou grijpen, maar uiteindelijk kwam het duel wat meer in evenwicht, met aanvallen over en weer, zonder dat dit echte kansen opleverde.

Dat duurde tot de 23e minuut, waarin PSV voor het eerst echt gevaarlijk werd. Een diepe bal van achteruit werd gemist door Daley Blind, waardoor Denzel Dumfries er vandoor kon. In de één op één met Maarten Stekelenburg wist laatstgenoemde echter redding te brengen.

De wedstrijd kenmerkte zich door slordigheden aan beide kanten en geen van beide ploegen kwam echt tot uitgespeelde kansen. Na ruim een half uur werd Ajax weer eens gevaarlijk. Een lange bal van Lisandro Martínez op Antony, stelde laatstgenoemde in staat de combinatie aan te gaan met Dusan Tadić. Het schot van de Braziliaan in de korte hoek werd door Mvogo tot corner verwerkt. Daaruit kopte Lisandro Martínez ongevaarlijk naast.

Aan de andere kant wist PSV wel te scoren uit een standaard situatie. Nadat Edson Álvarez Donyell Malen kort vastpakte op de rand van Ajax’ strafschopgebied, kreeg PSV een vrije trap. Deze werd door Zahavi op fraaie wijze benut. De Israeliër krulde de bal over de muur in de linkerhoek van het doel; Maarten Stekelenburg stond aan de grond genageld.

Ajax leek na de tegentreffer nadrukkelijker op zoek te gaan naar een goal. Dat leverde wat dreiging op, met als hoogtepunt een moment waar Álvarez de bal ineens voor zijn voeten zag vallen op de rand van het zestienmetergebied. De Mexicaan leek er echter enigszins van te schrikken en raakte de bal niet vol, waardoor Mvogo eenvoudig kon klemmen.

Kort na rust was Ajax opnieuw gevaarlijk. Nadat een aanval over links in eerste instantie leek te eindigen met een bal waar Antony niet meer bij kon, wist de Braziliaan de bal met een slim hakje toch bij Tadić te krijgen. Diens voorzet belandde net niet lekker op het hoofd van Haller, die de bal vrij op de vijf meter lijn niet genoeg richting mee wist te geven.

Het leidde nog niet direct tot een offensief. Ajax had de bal, maar creëerde niet heel veel. PSV was voor het uur nog het gevaarlijkst, toen de bal uit een corner in de kluts voor de voeten van Boscagli kwam. Stekelenburg was er echter op tijd bij en kon zo de 2-0 voorkomen.

Naarmate de wedstrijd vorderde verplaatste het spel zich steeds meer naar de helft van PSV. Ajax probeerde er met combinaties doorheen te voetballen, maar slaagde daar maar zelden in. Op de momenten dat het wel lukte, was het niet nauwkeurig genoeg. Sébastien Haller en de ingevallen David Neres vonden elkaar zo nu en dan in de combinatie, maar tot echt doelgevaar leidde het niet.

Het laatste kwartier was hectisch. PSV-invaller Yorbe Vertessen leek het duel na 78 minuten te beslissen nadat hij uit de omschakeling in twee instanties raak schoot. Bij de tweede poging bleek de bal echter zijn elleboog te hebben geraakt, waardoor het Eindhovense feestje door de VAR verstoord werd.

Kort daarna kwam Vertessen opnieuw gevaarlijk door, maar wist hij met zijn lage voorzet geen teamgenoot te bereiken. Weer kort daarna kreeg PSV een nieuwe vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Deze werd door Philipp Max genomen, maar ditmaal wist Stekelenburg wel van de grond te komen en bracht redding in wat voor hem de linkerhoek was.

Daarna was het toch Ajax dat aan een soort slotoffensief begon. Dat leverde in eerste instantie niets op, maar in de blessuretijd kwam Ajax dan toch langszij. Een klutssituatie in het Eindhovense strafschopgebied eindigde met een schot van Davy Klaassen tegen de arm van Dumfries. Tadić benutte de penalty die volgde en zo wist Ajax toch een nederlaag te voorkomen.

Opstelling PSV:

Mvogo; Dumfries, Teze, Viergever, Max; Boscagli, Rosario; Thomas, Götze; Zahavi, Malen

Wissels PSV:

Unnerstall, Delanghe, Baumgartl, Fein, Van Ginkel, Gutiérez, Obispo, Piroe, Vertessen

Stekelenburg; Rensch (Schuurs 46'), J. Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Gravenberch; Antony, Klaassen, Tadić; Haller

Scherpen, Raatsie, Schuurs, Klaiber, Neres, Idrissi, Ekkelenkamp, Kudus, Traoré, Brobbey, Q. Timber

1-0 Eran Zahavi (39')
1-1 Dusan Tadić (90+2' pen.)

- De VAR keurde de ogenschijnlijke 2-0 van Yorbe Vertessen af vanwege een handsbal (78')