Ajax beleeft comfortabele bekeravond en verslaat Excelsior Maassluis met 9-0

door Thijs Zwagerman 983

Ajax heeft donderdagavond met speels gemak de kwartfinale van de KNVB Beker bereikt. In de Johan Cruijff Arena werden de amateurs van Excelsior Maassluis met maar liefst 9-0 verslagen. Danilo Pereira was met vier treffers de grote man.

In een fors gewijzigde opstelling ging Ajax direct flitsend van start. Nicolás Tagliafico loste na amper twee minuten spelen een eerste waarschuwingsschot, waarna Amourricho van Axel Dongen niet veel later in het zijnet knalde. In de zevende minuut bleek driemaal scheepsrecht: met een geplaatste bal in de linkerhoek brak Tagliafico van afstand de ban. Devyne Rensch probeerde kort hierna hetzelfde, maar zijn schot draaide naast.

Vanaf elf meter was het wel raak. Danilo Pereira benutte de buitenkans, die was verschaft door Van Axel Dongen, door de strafschop overtuigend raak te schieten. Ajax schroefde het tempo hierna op en na goed voorbereidend werk van Rensch en de naar binnen komende Van Axel Dongen, was het andermaal Danilo die kon scoren: 3-0. Op aangeven van landgenoot Antony maakte de Braziliaan er tien minuten later ook nog 4-0 van. Zijn hattrick completeerde Danilo door van dichtbij eenvoudig raak te tikken.

Een stuk moeilijker was het doelpunt dat Youri Regeer kort voor de rust maakte. De basisdebutant drukte van het buiten het strafschopgebied droog af en bepaalde de ruststand zodoende op 5-0. In de rust bleven Jurriën Timber, Davy Klaassen en Antony in de kleedkamer achter. Kristian Hlynsson, Naci Ünüvar en Mohamed Daramy kwamen als hun vervangers binnen de lijnen.

Ondanks enkele andere namen bleef een belangrijk ding onveranderd: Danilo ging door met scoren. Vanaf de rand van het strafschopgebied maakte de spits middels een goede knal in de linkerhoek zijn vierde en Ajax’ zesde doelpunt van de avond. Na ruim een uur spelen, Van Axel Dongen was inmiddels vervangen door Steven Berghuis, scoorde invaller Hlynsson de 7-0. De IJslander combineerde er lustig en oogstrelend op los met de ingevallen Berghuis en kon voor een leeg doel uiteindelijk de 7-0 aantekenen.

Amper drie minuten later was een andere invaller trefzeker. Daramy schoof vanaf de linkerflank de bal behendig en met veel gevoel achter de doelman van Excelsior Maassluis. Nadat Danilo na een krampaanval in de slotfase van de wedstrijd uitviel, zorgde Daramy ondanks de numerieke minderheid voor de 9-0. Oog in oog met de doelman van Excelsior Maassluis maakte de koelbloedige Daramy geen fout en scoorde hij zijn tweede doelpunt van de avond. Het bleek luttele minuten later tevens de eindstand. Ajax deed wat het moest doen en meer, want door de doelpuntrijke 9-0 zege werd op overtuigende wijze de volgende ronde van het bekertoernooi bereikt.

Gorter; Rensch, Timber (46' Hlynsson), Schuurs, Tagliafico; Regeer, Taylor, Klaassen (46' Ünüvar) (74' Gravenberch); Antony (46' Daramy), Danilo, Van Axel Dongen (56' Berghuis).

Pasveer, Setford, Álvarez, Gravenberch, Tadić, Mazraoui, Blind, Brobbey, Berghuis, Daramy, Ünüvar, Hlynsson.

Opstelling Excelsior Maassluis:

Van Leeuwen; El Baad, Urbanus, Abbas, Statia, Ringeling; Dercks, Ouali, Van den Beemt; Van den Berg, Wennekers.

Wissels Excelsior Maassluis:

Van Delft, De Vroege, Da Fonseca, Van der Kleij, Tureaij, Robinson, Plank, Muis, Moshtaq, Kleijweg, Heuvelman, Blij.

9-0 Mohammed Daramy (83')

- Vallen er minstens vijf doelpunten tijdens PSV - Telstar? Zet in en krijg 2,50 keer je inzet terug!