Ajax wint op plichtmatige bekeravond met 4-0 van Barendrecht

door Thijs Zwagerman 1222

Ajax heeft woensdagavond op plichtmatige wijze gewonnen van BVV Barendrecht. In een flets duel zakte Ajax na een flitsende start ver terug, maar liep het uiteindelijk nog wel uit naar een ruime overwinning. Door twee doelpunten van Danilo Pereira en goals van Kenneth Taylor en debutant Kristian Hlynsson bereikte Ajax ten koste van BVV Barendrecht de achtste finale van de KNVB Beker.

Al vroeg in de wedstrijd slaagde Ajax erin om op voorsprong te komen. Kenneth Taylor maakte een goede loopactie vanaf het middenveld en werd op het juiste moment bediend door Devyne Rensch. Oog in oog met Barendrecht-doelman Verkerk rondde Taylor het vervolgens bekwaam af. Razendsnel deed Ajax er hierna nog een schepje bovenop. Mohamed Daramy zette een fraaie actie in, omspeelde drie tegenstanders en verdiende een penalty. Vanaf elf meter verdubbelde Danilo Pereira na twaalf minuten spelen de voorsprong.

In het restant van de eerste helft slaagde Ajax er echter niet in om dit tempo van scoren door te zetten tegen de derdedivisionisten van Barendrecht. Met name David Neres kreeg een aantal goede mogelijkheden en had zeker na een uitstekende voorzet van Nicolás Tagliafico moeten scoren, maar de Braziliaan slaagde hier niet in. Naarmate de eerste helft vorderde werd Ajax niet alleen in de afronding slordiger, ook het veldspel begon steeds moeizamer te lopen. Kort voor de rust kreeg Ajax via Danilo desondanks nog een enorme kans op de derde treffer, maar de spits schoot de bal met onvoldoende kracht tussen de palen en zag doelman Verkerk redden. Doordat Barendrecht aan de andere kant ook enkele kansrijke situaties onbenut liet, stond het halverwege 2-0.

Direct na de rust volgde een heugelijk moment voor Youri Regeer. De achttienjarige Ajacied maakte zijn debuut in de hoofdmacht als vervanger van Lisandro Martínez. Rensch schoof hierdoor op naar het centrum van de defensie en Regeer kwam als rechtsback te spelen. Nadat hij eerst toezag hoe een doelpunt van Barendrecht werd afgekeurd vanwege buitenspel, gaf Regeer zelf aan de overkant van het veld bijna een assist op Neres. De aanvaller schoot echter net naast. Een minuut later maakte Neres’ landgenoot Danilo er daarna alsnog 3-0 van. Na een combinatie tussen Taylor, Jensen en Klaassen kreeg Danilo een grote kans en maakte hij zijn tweede van de avond.

Vervolgens viel Ajax weer terug in ogenschijnlijk plichtmatig veldspel. Zo nu en dan werden er nog wel kansen gecreëerd, maar als dit gebeurde stond het vizier doorgaans niet op scherp. Met het inbrengen van Naci Ünüvar na een uur spelen en Amourricho van Axel Dongen - die evenals Regeer zijn Ajax-debuut maakte - een kwartier voor tijd, probeerde Ten Hag hier nog wel verandering in te brengen. Deels lukt dit ook, want de jongelingen brachten fris elan en zorgde ook gevaar. Maar voor doelpunten wist het duo niet te zorgen. In de slotfase mocht ook Kristian Hlynsson als vervanger van Davy Klaassen nog zijn debuut maken en hij slaagde er wel in om de score nog uit te breiden. Hlynsson verdiende zelf een strafschop en schoot deze op magistrale wijze binnen. Met een uithaal in de linkerkruising bepaalde de IJslandse debutant de eindstand op 4-0.

Onana; Rensch, Schuurs, Martínez (46' Regeer), Tagliafico; Jensen (61' Ünüvar), Klaassen (81' Hlynsson), Taylor; Neres, Danilo, Daramy (75' Van Axel Dongen).

Gorter, Pasveer, Álvarez, Gravenberch, Tadić, Antony, Blind, Haller, Ünüvar, Hlynsson, Regeer, Van Axel Dongen.