Jong Ajax incasseert late gelijkmaker en loopt periodetitel mis

door BadembaBarrie 128

Jong Ajax is vrijdagavond de tweede periodetitel misgelopen. Bij TOP Oss speelden de Amsterdamse beloften een stroeve wedstrijd, maar kwamen ze desondanks op voorsprong. Die wisten ze lang vast te houden, maar kort voor tijd moest de andermaal goed keepende Jay Gorter toch vissen: 1-1.

Jong Ajax begon sterk aan het duel. Het zette Top Oss vanaf minuut één fel onder druk, waardoor de thuisploeg niet van de eigen helft afkwam. Het resulteerde na acht minuten in de eerste grote kans, toen Mohamed Daramy goed voorgaf op Sontje Hansen. De aanvaller mocht van dichtbij inkoppen, maar vond Norbert Alblas op zijn pad. Even later was ook Naci Ünüvar gevaarlijk, nadat Oss een lage voorzet van Youri Regeer de zestien niet uit kreeg. Ünüvar waagde een poging met een halve omhaal, maar trof de lat. Zo leek het wachten op de 0-1.

Na twaalf minuten werd het spel echter onderbroken, wegens fans die van buiten het stadion veel vuurwerk afstaken. De ingelaste pauze duurde slechts twee minuten, maar leek Jong Ajax wel even uit het ritme te halen, want het tempo was uit het spel verdwenen. De volgende kans was dan ook voor TOP Oss en het was aan een uitstekende redding van Jay Gorter te danken dat de thuisploeg niet op voorsprong kwam. De gastheren stichtten verder gevaar uit een hoekschop en een gevaarlijke kopbal van Kay Tejan en het enige wat Jong Ajax er tegenover wist te stellen was een bekeken schuiver van Daramy die net voorlangs ging.

De laatste kans van de eerste helft was eveneens voor TOP Oss. Na een overtreding van Enric Llansana mocht Dean Guezen aanleggen voor een vrije trap. Even leek hij deze fraai in de kruising te schieten, maar Gorter hield hem daar zo mogelijk nog fraaier uit. Zodoende stond het bij rust 0-0.

Jong Ajax startte de tweede helft in de wetenschap dat titelconcurrenten FC Volendam en Excelsior beiden leidden in hun wedstrijden en daarmee virtueel boven de beloften stonden. De druk werd dan ook wat opgevoerd en na enkele dreigende momenten, viel in de 54e minuut uit een hoekschop dan toch de bevrijdende 0-1. Uit de rebound kreeg Nordin Musampa de bal voor de voeten en kon hij van dichtbij eenvoudig binnentikken.

Het had echter weinig gescheeld of het stond twee minuten later alweer 1-1, nadat Jearl Margaritha gevaarlijk de zestien in dribbelde. Gorter was echter andermaal alert en wist te pareren. De gastheren bleven echter de gevaarlijkere ploeg, al was dat lang zonder dat ze échte kansen creëerden. Na 65 minuten had invaller Richonell Margaret de gelijkmaker echter op de schoen, toen hij uit vrije positie in de zestien mocht schieten. Dat deed hij echter dermate onzuiver dat de bal hoog overvloog.

Na dat moment kreeg Jong Ajax iets meer grip op het duel. Zonder dat het zelf echte kansen kreeg, stond het ook weinig tot niets meer toe. De standen op de velden bij FC Volendam en Excelsior betekenden echter nog altijd dat een gelijkmaker van TOP Oss dodelijk zou zijn in de strijd om de periodetitel. En zoals vaker dit seizoen viel die gelijkmaker kort voor tijd. Tejan kopte een voorzet buiten bereik van Gorter in de korte hoek, waardoor het 1-1 werd.

Excelsior had inmiddels met 2-1 van MVV Maastricht gewonnen, waardoor zij virtueel periodekampioen werden. In de allerlaatste minuut leek Jong Ajax de driepunten toch nog uit het vuur te slepen, maar een voorzet van invaller Christian Rasmussen werd net voorlangs getikt. Zodoende bleef Jong Ajax steken op 1-1 en mag Excelsior zich kampioen van de Tweede Periode noemen.

Opstelling TOP Oss:

Alblas; Pata, Piqué, Lammers, Sylla; Guezen (Margaret 61'), Kaak, Van den Herik, Margaritha; Sanches, Tejan

Wissels TOP Oss:

Büttner, Damen, De Smet, Fleuren, Grootjes, Leidsman, Margaret, Mathieu, Prinssen, Velecky, Van Eijma, Van Meurs.

Opstelling Jong Ajax:

Gorter; Regeer (Hillen 76'), Llansana (Van Gelderen 46'), Musampa, Salah-Eddine; Fitz-Jim, Jensen, Ünüvar; Hansen (Rasmussen 62'), Danilo (De Waal 76'), Daramy (Warmerdam 76').

Wissels Jong Ajax:

Setford, Van Gelderen, Douglas, Hillen, Warmerdam, Hlynsson, Rasmussen, Van Axel Dongen, De Waal.

0-1 Nordin Musampa (54')
1-1 Kay Tejan (89')

- Als Jong Ajax wint van TOP Oss, is de periodetitel een feit.
- Een doelpuntrijke avond in de Keuken Kampioen Divisie kan je een aardig zakcentje opleveren!