Ajax boekt na roerige dagen zeer overtuigende bekerzege op Vitesse

door Thijs Zwagerman 1469

Ajax is er woensdagavond in geslaagd om na de roerige dagen sinds het abrupte vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars op overtuigende wijze te winnen van Vitesse. In de Johan Cruijff ArenA speelde Ajax een ijzersterke wedstrijd en werd middels een 5-0 zege de halve finale van het bekertoernooi bereikt.

Met Devyne Rensch op de plek van de geblesseerde Noussair Mazraoui en Davy Klaassen andermaal als vervanger van de met corona kampende Ryan Gravenberch ging Ajax - Vitesse aftastend van start. Beide ploegen deelden speldenprikjes uit, maar uiteindelijk werd de ban na ruim een kwartier al gebroken door Antony. De Braziliaan werd door Dusan Tadić op knappe wijze gelanceerd in de diepte en rondde de razendsnelle counter beheerst af. Na een goede versnelling plaatste Antony de bal met veel gevoel in de verre hoek.

Diezelfde Antony stond even later ook aan de basis van de 2-0. In de hoek van het veld speelde hij zich middels handige voetbewegingen en een panna op fraaie wijze vrij, waarna hij de bal terugspeelde op Jurriën Timber. Met een uitstekende voorwaartse pass op de vrijkomende Davy Klaassen bracht Timber de Ajax-aanval vervolgens in een stroomversnelling. Klaassen speelde de bal knap in één keer en perfect op maat door op Haller, die er met een harde en zuivere knal in de korte hoek 2-0 van maakte.

In het restant van de eerste helft was het eenrichtingsverkeer richting het Vitesse-doel. Ajax speelde uitstekend en creëerde onder meer aan de hand van uitblinker Steven Berghuis nog een paar goede kansen. Ook Rensch was tot tweemaal dichtbij een doelpunt, maar beide keren vond de rechtsback doelman Houwen op zijn weg.

Direct na de rust gold dat niet voor Haller. In de eerste minuut van de tweede helft scoorde de spits op aangeven van Berghuis de 3-0. Een voorzet vanaf de linkerflank werd door Haller knap binnen getikt. Dit flitsende begin van het tweede bedrijf kreeg luttele minuten later een passend vervolg via Tadić. De aanvoerder krulde een vrije trap op formidabele wijze in de rechterbovenhoek en zorgde zo na 51 minuten spelen voor de 4-0. Antony en Haller moesten de voorsprong vlak hierna vergroten, maar door een verkeerde pass van de eerstgenoemde kwam dat er niet van. Deze foute maakte Antony twee minuten later echter dubbel en dwars goed door van buiten het strafschopgebied met veel gevoel de 5-0 binnen te schieten.

Toch leek Ajax ook na deze vijfde treffer nog niet verzadigd. Ajax-trainer Erik ten Hag bracht veel verse krachten in de ploeg en met die frisse energie ging Ajax in de slotfase op jacht naar meer doelpunten. Goed combinatiespel en snelle balveroveringen na balverlies leverden ook nog enkele goede mogelijkheden op, maar gescoord werd er in Amsterdam niet meer. Toch zal er grote tevredenheid heersen over de manier waarop Ajax na de zware dagen wist te winnen van Vitesse. Door de ruime overwinning behoort Ajax tot de laatste vier kanshebbers om het KNVB-bekertoernooi te winnen.

Pasveer; Rensch, Timber, Martínez (55' Tagliafico), Blind; Álvarez (65' Schuurs), Klaassen (78' Kudus), Berghuis (65' Taylor); Antony, Haller (78' Danilo), Tadić.

Gorter, Setford, Schuurs, Danilo, Kudus, Taylor, Jensen, Daramy, Tagliafico, Regeer.