Ajax O18 wint in spectaculair duel nipt van Sparta

door Wessel Kroon 51

Dit was het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd van zaterdag februari 2023. Ajax O15 won met 0-3 op bezoek bij AZ O15. Om 17.00 uur speelde Ajax O18 in Rotterdam tegen de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam. In een doelpuntrijk duel wisten de Amsterdammers uiteindelijk met 3-4 te winnen.

FT | AZ O15 - Ajax O15 (0-3)

Ajax O15 reisde zaterdagochtend af naar Alkmaar voor een uitwedstrijd tegen AZ. Ajax begon sterk in Alkmaar en leek in de achtste minuut al de eerste goal te maken. Kennynho Kasawirjo tikte een vrije trap binnen, maar stond buitenspel. De treffer werd dus afgekeurd. Vijf minuten later kon AZ O15 op voorsprong komen nadat verdediger Luka Vieillevoye makkelijk werd afgetroefd. Doelman Mark Engel wist te redden.

Afstandsschoten aan beide kanten leverden ook geen openingstreffer op in het eerste half uur en in de laatste minuten voor rust drong Ajax verder aan. Eternal Barron stuitte na een combinatie met Levi Acheampong op de Alkmaarse doelman en een minuut later ging een lob van dezelfde Barron naast. De volgende twee kansen waren voor Pharell Nash, maar ook deze troffen geen doel. Zo bleef het 0-0 in de eerste helft.

Na rust ging de eerste de beste kans wel binnen. Invaller Jivayno Zinhagel kreeg de al zomaar in de voeten geschoven door een AZ-verdediger en zette de bezoekers op voorsprong: 0-1. Dit bleek een opmaat te zijn voor meer goals, want zes minuten later wist spits Miguel Joao da Silva zich los te maken op de achterlijn. Zijn voorzet werd door een verdediger van AZ in eigen doel getikt: 0-2.

Aan de andere kant wist Engel zijn doel schoon te houden en belandde een vrije trap van Acheampong op de lat. Na 66 minuten viel de beslissing via Da Silva na een goede aanval en een mooie assist van Acheampong. Laatstgenoemde kreeg vlak voor tijd nog een enorme kans, maar zijn inzet ging naast. Zodoende won Ajax O15 met 0-3.

Opstelling AZ O15:

Nog niet bekend.

Wissels AZ O15:

Opstelling Ajax O15:

Engel; Fränkel, Kasanwirjo, Vieillevoye, Álvarez Pérez (67' De Koning); Ayyildiz (41' Zinhagel), Veltman (67' Barron, opnieuw ingebracht), Acheampong; Barron (41' Bouchouari), Joao da Silva, Nash (41' Sheriff).

Wissels Ajax O15:

Bonevacia, T. de Koning, Zinhagel, Bouchouari, Sheriff.

0-1 Jivayno Zinhagel (43')
0-2 ed. AZ O15 (49')
0-3 Miguel Joao da Silva (66')

FT | Sparta Rotterdam O18 - Ajax O18 (3-4)

Later op de dag nam Ajax O18 het in een uitwedstrijd op tegen Sparta Rotterdam. Al vroeg in de wedstrijd kreeg Ajax de eerste kans. Na een pass van Rida Chahid en snel doorspelen van Stanis Idumbo Muzambo kreeg Yoram Boerhout een schietkans. Zijn rollertje ging naast. Twee minuten later was Ajax opnieuw gevaarlijk. Speksnijder kapte de bal naar binnen en zocht de verre hoek, maar zijn schot krulde voorlangs.

In de twaalfde minuut had Ajax op voorsprong moeten komen. Rico Speksnijder vertolkte een hoofdrol en zette een mooie aanval op door Boerhout diep te sturen. De spits legde de bal terug op Speksnijder, die vervolgens Nassef Chourak op vijf meter voor het doel vrijspeelde. Chourak schoot naast. Enkele minuten later volgde opnieuw een grote kans voor Ajax. Idumbo Muzambo flitste langs twee tegenstanders en schoot, maar na een blok kreeg Speksnijder de bal. Zijn schot werd door een verdediger van de lijn gehaald.

In de 24e minuut kwam Ajax op voorsprong. Chourak speelde een handige boogbal door de as van het veld en bereikte Speksnijder. Hij legde de bal breed op Boerhout, die ruimte voor een schot zocht en vond. Met een droge knal tekende de spits voor de 0-1. Vlak hierna scoorde Ajax al de 0-2. Een goede voorzet van Chahine van Bohemen belandde fortuinlijk voor de voeten van Idumbo Muzambo. Hij drukte de bal in een keer heerlijk naar de rechteronderhoek.

Na de twee doelpunten kwam Ajax los. Een goede voorzet van Van Bohemen werd door Chourak vanuit de stuit over het doel geschoten. Vijf minuten later volgde opnieuw een kans voor Chourak. Na een handig steekballetje van Speksnijder schoot hij op de keeper. In de rebound kopte Chahid op het dak van het doel.

Vijf minuten voor rust leek Sparta nog een keer gevaarlijk te kunnen worden, maar Olaf Gorter wist goed te blokken en het gevaar te verhelpen. Zodoende ging Ajax met een comfortabele voorsprong de rust in.

Vijf minuten na rust breidde Ajax de voorsprong verder uit. Boerhout maakte zijn tweede van de wedstrijd. De spits kreeg op de links de bal, kapte zich handig naar binnen en schoot de bal overtuigend in de verre hoek.

Na de 0-3 ging het hard met de doelpunten. In de 54e minuut deed Sparta iets terug. Een schot vanaf links eindigde via Neal Viereck in het Ajax-doel. Een minuut later bracht Sparta het verschil terug naar nog maar één doelpunt. Vanaf de afrap ging het mis bij Ajax en Sparta profiteerde dankbaar.

Twee minuten bracht Ajax het verschil alweer terug naar twee doelpunten. Speksnijder scoorde in de rebound op een schot van de ingevallen David Kalokoh. Een minuut later had Boerhout de voorsprong voor Ajax nog comfortabeler moeten maken. Hij werd door Speksnijder vrij voor de keeper gezet, maar schoot op de lat.

Enkele minuten later bracht Sparta de spanning opnieuw terug in de wedstrijd. De Rotterdammers kwamen op 3-4 na een fout in de opbouw van Oualid Agougil. De invaller verslikte zich in de bal en Sparta strafte het genadeloos af.

In de 68e minuut had Speksnijder Ajax op een 3-5-voorsprong moeten zetten, maar hij wachtte te lang en miste een grote kans. Een minuut later werd Sparta gevaarlijk, maar de ingevallen doelman Paul Reverson redde goed in de lange hoek en voorkwam de gelijkmaker.

Tien minuten voor tijd kreeg Sparta nog een grote kans op de gelijkmaker, maar de spits kreeg de bal achter zich en kwam niet tot een goed schot. In de slotfase kreeg Ajax wat meer grip op de wedstrijd. De ploeg van trainer Frank Peereboom wist de wedstrijd uiteindelijk over de streep te trekken en wint zo met 3-4 op bezoek bij Sparta.