Klaassen enige speler Ajax op scherp richting De Klassieker; Álvarez moet waakzaam zijn

door Bart Veenstra 81

Bron Ajax Showtime

Klaassen enige speler Ajax op scherp richting De Klassieker; Álvarez moet waakzaam zijn

door Bart Veenstra 81

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Davy Klaassen is de enige speler van Ajax die komende zondag in het uitduel met sc Heerenveen op scherp staat. Bij een gele kaart tijdens het duel in het Abe Lenstra Stadion zal de middenvelder tegen een schorsing aanlopen, waardoor hij in dat geval de belangrijke thuiswedstrijd tegen Feyenoord zal moeten missen.

Zover is het uiteraard nog niet, al zal Klaassen weten dat hij 'op zijn tellen' moet passen. In de Eredivisie wordt een speler geschorst vanaf vijf gele kaarten. Ook bij een tiende gele kaart en elke daaropvolgende gele kaart volgt een schorsing. Klaassen pakte dit seizoen drie gele kaarten en daarom rijst de vraag: hoe kan het dat hij toch op scherp staat? Dit komt omdat gele kaarten uit de laatste twee speelronden van het vorige seizoen - die geen schorsing opleverden - mee zijn genomen naar het nieuwe (en dus huidige) seizoen. Klaassen pakte in het laatste duel van vorig seizoen, uit bij Vitesse, een gele kaart. Zodoende staat Klaassen dus eigenlijk op vier gele kaarten, waardoor hij een schorsing riskeert.

Álvarez moet waakzaam zijn, net als Tadić en Conceição

Enkele spelers van Ajax kunnen aankomende zondag een gele kaart ontvangen, zonder dat dit directe gevolgen oplevert. Wel zullen zij dan daarna op scherp staan en richting de rest van het seizoen kan ook dat een negatieve rol gaan spelen. Zo pakte Edson Álvarez dit seizoen al acht gele kaarten. Voor hem geldt: bij de eerstvolgende gele kaart staat hij voor de rest van het seizoen op scherp. Een speler wordt namelijk geschorst bij een tiende, elfde en elke daaropvolgende gele kaart. Met wedstrijden tegen onder meer PSV, AZ en FC Twente in het restant van het seizoen zal Álvarez dan ook waakzaam moeten zijn.

Dat geldt ook voor Dusan Tadić en Francisco Conceição. Zij staan nu op drie gele kaarten en bij een eerstvolgende gele kaart staan zij op scherp. Het duel met Feyenoord lijkt voor hen niet in gevaar te komen, tenzij zij middels een rode kaart tegen sc Heerenveen tegen een schorsing aanlopen. Veel andere spelers staan pas op één gele kaart of twee gele kaarten. Er zijn ook enkele spelers die nog helemaal geen kaart hebben gepakt, waaronder Calvin Bassey en Steven Bergwijn. Mohammed Kudus pakte afgelopen zondag tegen NEC zijn eerste gele kaart van dit seizoen.

Wie staan er bij Feyenoord op scherp?

Bij Feyenoord, dat aankomend weekend tegen FC Volendam speelt, staat er slechts één speler op scherp. Gernot Trauner riskeert na zijn vier gele kaarten dit seizoen een schorsing voor één duel. De Oostenrijkse verdediger, die onlangs terugkeerde van een blessure aan zijn knie, kan op dit moment niet rekenen op een basisplaats. Feyenoord-trainer Arne Slot koos in de afgelopen periode voor een achterhoedecentrum met Lutsharel Geertruida en Dávid Hancko.

Overzicht gele kaarten Ajax in de Eredivisie

Naam speler Aantal gele kaarten
Edson Álvarez 8
Davy Klaassen 3 (+1)
Dusan Tadić 3
Francisco Conceição 3
Jurriën Timber 2
Steven Berghuis 2
Kenneth Taylor 2
Devyne Rensch 2
Owen Wijndal 2
Florian Grillitsch 2
Brian Brobbey 1
Lorenzo Lucca 1
Jorge Sánchez 1
Mohammed Kudus 1

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Bestel diverse items, waaronder het derde shirt, in de Ajaxshop nu met liefst 50% korting!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.