Jong Ajax weet niet te overtuigen en gaat na knullig penaltymoment onderuit in Kerkrade

door BadembaBarrie 572

Jong Ajax heeft ook zijn tweede duel in het nieuwe Keuken Kampioen Divisieseizoen niet weten te winnen. Op bezoek bij Roda JC kwamen de Amsterdamse beloften wel tot kansen, maar wisten ze deze niet te benutten. De thuisploeg was over de gehele wedstrijd dreigender, maar Sten Kremers stond over het algemeen zijn mannetje in het doel. Een knullig weggegeven penalty deed Jong Ajax halverwege de tweede helft uiteindelijk de das om.

De openingsfase kenmerkte zich door balbezit voor Jong Ajax dat geduldig op zoek ging naar gaten in de defensie van Roda. Zo’n gat leek het na enkele minuten te hebben gevonden toen Christian Rasmussen alleen op de keeper af leek te kunnen, na een goede combinatie tussen Kian Fitz-Jim en Naci Ünüvar. Rasmussen speelde de bal echter te ver voor zich uit, waardoor Dylan de Boer uiteindelijk kon klemmen.

Na een minuut of tien kroop Roda wat meer uit de schulp en dat resulteerde gelijk in kansen. Eerst nog uit een vrije trap waaruit Guus Joppen de bal bij de tweede paal naast gleed. Uit de doeltrap die volgde leed Jong Ajax op het middenveld balverlies, waarna een goede reflex van Kremers nodig was om Dylan Vente van scoren af te houden. Enkele minuten later probeerde de spits het opnieuw, ditmaal van een meter of twintig. De poging was niet ongevaarlijk, maar vloog uiteindelijk een meter over.

Jong Ajax leek even zoekende maar kwam er na een kleine twintig minuten toch plots uit. Rasmussen bezorgde de bal bij Youri Regeer die rechts in de zestien even ruimte leek te hebben voor het schot. Hij opteerde echter voor de voorzet op Ünüvar, die daar van dichtbij met een snoekduik op af vloog. De bal draaide echter te veel richting het midden waar ook doelman De Boer vandaan kwam, waardoor de doelman zich kon onderscheiden.

Om het aantrekkelijke eerste kwart van de wedstrijd af te sluiten voetbalde Roda nog een grote kans bij elkaar. Xander Lambrix kreeg de bal na een goede aanval in vrije positie in de zestien voor de voeten en probeerde het in één keer. Het schot was echter te onrustig en onzuiver en vloog zodoende over, alvorens de scheidsrechter een drinkpauze inlaste vanwege de hitte.

Die pauze kwam Jong Ajax verre van slecht uit en John Heitinga maakte er dan ook gebruik van door het nodige te bespreken met zijn ploeg. De trainer van Jong Ajax had tevens een omzetting voorin in huis. Ünüvar en Rasmussen schoven beiden een plek op naar rechts, wat betekende dat Sontje Hansen op linksbuiten uitkwam.

De bespreking en omzetting sorteerden ogenschijnlijk effect, want direct na de drinkpauze waren het eigenlijk alleen nog maar de Amsterdamse beloften die tot kansen kwamen. Eerst dribbelde Rasmussen op kracht en techniek langs enkele tegenstanders, alvorens hij een poging waagde vanaf randje zestien. Kort daarna kon Regeer ineens rechts in de zestien door met de bal en kwam hij oog in oog te staan met De Boer. De keeper had op beide pogingen echter een antwoord. Toen Regeer enkele minuten na zijn eerste kans in de spits opdook en een goede aanname verwijderd was van een honderd procent kans, kwam die aanname er niet.

Het tweede kwart van de eerste helft bleek het evenbeeld van het eerste kwart, in die zin dat Roda na een sterker begin van Jong Ajax het tij wist te keren. Zonder zoveel kansen te creëren als voor de drinkpauze, kreeg de thuisploeg de beloften wel weer onder druk. Jong Ajax kwam er niet meer uit en dacht een kleine tien minuten voor rust zelfs even op achterstand te komen, nadat de bal uit een lage hoekschop niet goed werd weggewerkt. Kremers kon het schot van Vente nog keren, maar zag de bal in de rebound tegen een Limburgs been aan kaatsen en terug in het net ploffen. Gelukkig voor hem had de grensrechter zijn vlag al omhooggestoken voor buitenspel.

Ook de tweede helft moest even op gang komen. De eerste minuten na de pauze hadden weinig om het lijf, maar na een kleine tien minuten kwam de wedstrijd wat meer los. Eerst had oud-Ajacied Terrence Douglas namens de thuisploeg een aardige actie in huis, waarna ploeggenoot Jamie Yayi Mpie de bal in het zijnet schoot. Aan de overzijde deed Jong Ajax iets terug middels een schot van Ünüvar dat naast ging. Kort daarna leek de weg naar de 0-1 open te liggen. Regeer draaide goed weg bij zijn tegenstander en zag de ruimte bij Kristian Hlynsson en Hansen daar nog achter. De opening van de middenvelder was echter net niet lekker en ook de vervolgpass van Hlynsson liet te wensen over. Omdat Hansen vervolgens niet tot een lekkere aanname kwam, ging een dreigende situatie over.

Aan de andere kant bleef Roda dreigen, zonder dat het echt tot grote kansen kwam. Dat de 1-0 halverwege de tweede helft toch viel, had Jong Ajax dan ook puur aan zichzelf te wijten. Kremers ving een bal en rolde deze naar Kik Pierie om het spel te hervatten. De centrale verdediger leek echter onder de indruk te verkeren dat het om een doeltrap ging en legde de bal even goed klaar met zijn hand. Scheidsrechter Clay Ruperti kon niets anders dan naar de stip wijzen. Dat buitenkansje was wel aan Vente besteed die de bal vanaf elf meter koeltjes binnenschoot.

Een nieuwe drinkpauze later begon Jong Ajax met hervonden urgentie aan het laatste kwart van de wedstrijd. Zo ontstonden er aardige mogelijkheden voor Hansen en Hlynsson, maar eerstgenoemde vond in De Boer opnieuw een sta-in-de-weg en de IJslander schoot in het zijnet. In de omschakeling werd Roda dreigender, vooral via Mohamed Mallahi, die de bal tot twee keer toe tussen de penaltystip en de rand van de zestien voor de voeten kreeg. Beide pogingen werden echter gesmoord voor ze een probleem voor Kremers konden vormen.

Ondanks dat er duidelijk meer urgentie in het spel van Jong Ajax zichtbaar was, bleek een opening vinden in wat inmiddels een muur was die Roda rond de eigen zestien had opgetrokken makkelijker gezegd dan gedaan. Jong Ajax moest het dan ook vooral hebben van inzet, iets wat eigenlijk alleen een halve kans voor Rasmussen opleverde. Uit de kluts kreeg de spits de bal voor de voeten en vanaf randje zestien haalde hij uit. Via een tegenstander ging de bal net naast. In de omschakeling werd Roda nog gevaarlijk via Bryan Limbombe, wiens schot in de korte hoek tot corner verwerkt werd door Kremers.

Met Ar’jany Martha en Silvano Vos als invallers aan het begin van de zeven minuten durende extra tijd hoopte Heitinga nog wat te forceren. Het mocht uiteindelijk echter allemaal niet baten. Zeven minuten bleken niet genoeg voor Jong Ajax om nog tot een echte kans te komen en dus was de penalty van Vente genoeg voor drie punten voor Roda.