Jong Ajax verliest van De Graafschap en eindigt duel met negen man

door NielsOpdam 348

Jong Ajax heeft vrijdagavond met 3-0 verloren op bezoek bij De Graafschap. Het elftal van John Heitinga kreeg enorm veel kansen tegen en verloor twee spelers door rode kaarten. In de eerste helft werd Kristian Hlynsson met rood van het veld gestuurd en in de tweede helft kreeg invaller Neal Viereck dezelfde kaart.

Bij de Amsterdammers maakte Chahine van Bohemen zijn basisdebuut in Jong Ajax. Daarnaast koos Heitinga voor Jorrel Hato in het centrum van de verdediging en mocht Sontje Hansen als linksbuiten starten. Amourricho van Axel Dongen keerde, net als Hansen, terug in de selectie van het beloftenelftal van de Amsterdamse club. Bij De Graafschap begon oud-Ajacied Rio Hillen in de basisopstelling en startte Siem de Jong op de bank, net als Danzell Gravenberch.

In de openingsfase van het duel waren de kansen al voor De Graafschap. Na acht minuten kregen De Superboeren een grote kans na een scrimmage voor het doel van Jong Ajax, maar de thuisploeg kreeg de bal er niet in. Drie minuten later kreeg De Graafschap opnieuw een kans. Camiel Neghli gaf de bal voor, maar zijn voorzet was net te hard voor Charlison Benschop.

Benschop kreeg na negentien minuten opnieuw een grote kans. De spits van De Graafschap schoot de bal uiteindelijk een kleine meter naast het doel van Tom de Graaff. Na 26 minuten was het wél raak voor de thuisploeg. Via de rechterkant werd de bal voorgegeven op Benschop, die raak schoot voor De Graafschap. Kort na het eerste doelpunt kregen De Superboeren opnieuw een grote kans. Na een scrimmage voor het doel kon Benschop schieten, maar zijn inzet werd net gekeerd.

Het eerste deel van deze wedstrijd werd afgesloten met een opmerkelijk moment. Hlynsson kreeg de bal rond het zestienmetergebied van De Graafschap, maar verloor de bal daar. Hij wilde de bal onderscheppen en liep tegen Robin Schouten op. Scheidsrechter Luuk Timmer gaf de IJslander een directe rode kaart. Het was een opmerkelijke beslissing, waar Ajax via Twitter zijn vraagtekens bij plaatste.

De Amsterdammers gingen met een 1-0 achterstand én een man minder de rust in tegen De Graafschap. Jong Ajax begon de tweede helft zonder Hansen, want hij werd vervangen door Stanis Idumbo Muzambo. In de tweede helft ging De Graafschap verder met het creëren van kansen. Benschop schoot de bal op het doel, maar zag zijn poging nog net geblokt worden. Daarna kon de spits binnenkoppen, maar zijn inzet ging ditmaal voorlangs.

Na een uur ging Jong Ajax drie keer wisselen. Hato, Gabriël Misehouy en Jaydon Banel gingen naar de kant voor Viereck, Alvaro Henry en Van Axel Dongen. Viereck stond amper binnen de lijnen en kon direct alweer van het veld af. De achttienjarige invaller maakte een overtreding en kreeg een rode kaart van Timmer. Hierdoor moest Jong Ajax het laatste halfuur met negen man uitspelen. Vijf minuten later kwam oud-Ajacied De Jong bij De Graafschap binnen de lijnen.

De Graafschap bleef aandringen op het tweede doelpunt van de avond en kreeg ook genoeg kansen. Benschop en Giovanni Korte kregen allebei een mogelijkheid en ook De Jong kreeg een goede kans. De oud-Ajacied zag zijn inzet een paar centimeter overvliegen. Na 81 minuten dacht De Graafschap op een 2-0 voorsprong te komen via Benschop, maar dat doelpunt werd geannuleerd wegens buitenspel.

In de 83e minuut scoorde De Graafschap het verdiende tweede doelpunt. Benschop kreeg tijdens het duel genoeg kansen en scoorde tien minuten voor tijd zijn tweede doelpunt van de avond. In de extra tijd kwam De Graafschap ook nog op 3-0 via invaller Devin Haen. De achhtienjarige middenvelder kinkte de bal binnen in de verre hoek. Jong Ajax verliest zo met 3-0 in Doetinchem en mag zich gaan richten op het thuisduel met Roda JC. Op maandag 23 januari spelen beide ploegen om 20.00 uur tegen elkaar op De Toekomst.

Opstelling De Graafschap:

Jurjus; Schouten, Fortes, Hillen, Büttner (90+2' Schenk); Brittijn, Kaak (64' Korte); Neghli, Kaandorp (84' Haen), Önal (64' De Jong); Benschop (84' Gravenberch).

Wissels De Graafschap:

Wieggers, Schenk, Acheffay, Gravenberch, Korte, Bouihrouchane, Ruijgrok, Baas, Schuurman, De Jong, Haen, Bisselink.

De Graaff; Gooijer, Warmerdam, Hato (60' Viereck), Van Bohemen; Vos, Hlynsson, Misehouy (60' Henry); Martha, Banel (59' Van Axel Dongen), Hansen (46' Idumbo Muzambo).

Setford, Van Axel Dongen, Viereck, Agougil, Idumbo Muzambo, Kalokoh, Boerhout, Henry.

1-0 Charlison Benschop (26')
2-0 Charlison Benschop (83')
3-0 Devin Haen (90+2')

- Na 42 minuten krijgt Kristian Hlynsson een directe rode kaart namens Jong Ajax.
- Na 60 minuten krijgt Neal Viereck een rode kaart namens Jong Ajax. De Amsterdammers moeten met negen spelers verder.