Jong Ajax speelt slaapverwekkend duel gelijk tegen VVV-Venlo

door BadembaBarrie 264

Jong Ajax heeft maandagavond teleurstellend gelijkgespeeld tegen VVV-Venlo. Op Sportpark de Toekomst beperkten de bezoekers zich tot verdedigen en lukte het de Amsterdamse beloften niet om de verdediging echt aan het wankelen te brengen. Een korte opleving rond de dertigste minuut leverde een doelpunt aan beide kanten en daarmee gelijk de eindstand op: 1-1.

De openingsfase op De Toekomst was rustig. Jong Ajax had de bal en VVV hield tegen. De verdediging stukspelen lukte de ploeg van John Heitinga echter niet echt. Francisco Conceição flitste bij vlagen bijna letterlijk over het veld, maar werd in de laatste fase nog niet heel dreigend. In lijn met het moeizame aanvalsspel ontstond de eerste kans voor Jong Ajax dan ook uit een standaardsituatie. Lorenzo Lucca zette zijn hoofd tegen de bal uit een indraaiende hoekschop en leek even bij de tweede paal te scoren. VVV-verdediger Simon Janssen stond daar echter ook en hielp zijn doelman uit de brand.

Sontje Hansen startte tegen VVV als linksbuiten en had op die flank na twintig minuten een fraaie passeerbeweging in huis. Hij legde de bal terug op Kristian Hlynsson, die het vanaf de rand van de zestien probeerde. Zijn poging kon echter worden weggewerkt nog voor Ennio van de Gouw in actie hoefde te komen.

Rond het half uur ontbrandde het tot dan toe bloedeloze potje dan toch ineens. Uit de eerste Venlose aanval van de wedstrijd was Hansen net niet op tijd terug om Carl Johansson van een voorzet af te houden. De bal was precies op maat voor Sven Braken die van toch nog redelijke afstand de 0-1 binnenkopte, tot grote vreugde van de enkele tientallen fans die de lange tocht van Venlo naar Amsterdam op maandagavond aandurfden.

Hun feest was echter van korte duur, want binnen anderhalve minuut had Christian Rasmussen Jong Ajax alweer op gelijke hoogte gebracht. Een voorzet op Lucca was niet aan de Italiaan besteed, maar de afvallende bal was voor zijn Deense teamgenoot. Die schoot vanuit de zestien via een tegenstander raak en zette zo de 1-1 op het bord.

De gelijkmaker leidde een fase in waarin Jong Ajax de tegenstander feller vastzette. Het leidde niet tot hele grote kansen, maar gevaarlijker werden de Amsterdamse beloften duidelijk wel. Lucca bleek meermaals het eindstation van de aanvallen, maar onder meer een voorzet van Conceição en een schot met links vanaf de rand van de zestien waren niet aan de spits besteed.

Scoren zou de Italiaan zodoende niet doen, want na rust bleef de Italiaan – ongetwijfeld in overleg met Ajax 1 – achter in de kleedkamer. Datzelfde gold voor Conceição. Gabriël Misehouy en Silvano Vos waren hun vervangers en dat leidde tot het nodige geschuif binnen Jong Ajax. Voorin en op het middenveld kreeg iedereen een andere positie. De beloften leken even tijd nodig te hebben om daaraan te wennen en dus zorgde VVV zowaar voor wat dreiging. Zeker Rick Ketting kwam dichtbij een doelpunt, maar zijn kopbal uit een hoekschop vloog net over de lat.

Na zo’n tien minuten leek Jong Ajax wat houvast te hebben gevonden in de nieuwe formatie en stichtte het weer wat meer gevaar. Zo waagde Misehouy een poging van een meter of twintig en kwam VVV-verdediger Tristan Dekker gevaarlijk dicht bij een eigen doelpunt toen hij een voorzet over de achterlijn wilde koppen. Echte grote kansen dwong de ploeg van Heitinga echter nog altijd niet af.

Naarmate de tijd wegtikte, leek het vooral hopen op een ingeving van één van de creatieve spelers van Jong Ajax. Om een opening te vinden in de stugge Venlose defensie lag het tempo ook te laag. De bezoekers grepen op hun beurt de sporadische hoekschop vooral aan om de schotstatistieken op te krikken, want echt Een kleine vijf minuten voor tijd leek er voor Jong Ajax in de vorm van een vrije trap op de rechterpunt van de zestien een uitgelezen mogelijkheid te komen om het vijandelijke doel nog een keer onder vuur te nemen. Kik Pierie eiste de bal op, maar zijn poging vloog een meter over.

In de blessuretijd moest De Graaff nog één keer handelend ingrijpen op een zeldzame kans voor de bezoekers en dat deed hij met verve. Daarmee voorkwam hij een totale blamage voor zijn ploeg en zorgde hij ervoor dat de eindstand op 1-1 bleef staan.

De Graaff; Aertssen, Warmerdam, Pierie, Milovanovic; Fitz-Jim, Rasmussen, Hlynsson; Conceição (Misehouy 46'), Lucca (Vos 46'), Hansen.

Roggeveen, Jermoumi, Delgado, Misehouy, Vos, Martha, Banel, Giovanni, Kjaer.

Opstelling VVV-Venlo:

Van der Gouw; Dekker, Ketting, Koglin, Jansson; Van Rooijen (De Boer), Klaasen, Huisman (Venema 72'); Johansson (Smans 72'), Braken, Verheijen (Roemer 55')

Wissels VVV-Venlo:

Craenmehr, Dirks, Kluskens, Kristinsson, Roemer, Schrick, Sedlacek, Smans, Venema, Vosselman, Yasar, De Boer

0-1 Sven Braken (29')
1-1 Christian Rasmussen (31')

- Jong Ajax op zoek naar tweede overwinning op rij na zwaarbevochten zege op Almere City.