Jong Ajax speelt bij officieel debuut Ihattaren doelpuntloos gelijk tegen NAC

door BadembaBarrie 324

Jong Ajax heeft vrijdagavond doelpuntloos gelijkgespeeld bij NAC Breda. Tijdens het officiële debuut van Mohamed Ihattaren kwam de ploeg van John Heitinga tot te weinig uitgespeelde kansen. Omdat dat ook voor NAC gold en de spaarzame kansen die er wel ontstonden niet benut werden, eindigde de wedstrijd zoals hij begon, in 0-0.

Het duel in Amsterdam werd eerder dit seizoen nog 6-3, maar een dergelijk spektakelstuk zat er in Breda niet in. NAC begon nog wel fel aan de wedstrijd. Aangemoedigd door het aanwezige fanatieke publiek zette de thuisploeg Jong Ajax hoog onder druk en daardoor kreeg het binnen vijf minuten al twee goede kansen op de openingstreffer. Eerst kreeg Odysseus Velanas de bal in de zestien voor de voeten. De Griek schoof de bal langs Calvin Raatsie, maar zag Nordin Musampa op de lijn redding brengen. In de rebound kon Raatsie de bal voor de voeten van de Bredase aanval wegpakken. Nog geen minuut later legde Naoufal Bannis aan voor een poging van redelijke afstand. Raatsie grabbelde wat, maar hield de bal wel uit zijn doel.

Na de ietwat overweldigende openingsminuten kwam Jong Ajax langzaam wat beter in de wedstrijd. Er volgden enkele momentjes die tekenen van leven toonden. Christian Rasmussen kreeg een één op één kans met Nick Olij, maar bleek buitenspel te staan. Kort daarna stuurde Naci Ünüvar Kristian Hlynsson fraai weg met de buitenkant van de voet, maar de IJslander ondervond genoeg hinder van zijn directe tegenstander om een echte doelpoging te voorkomen.

Er was echter steeds duidelijker een verschuiving in de krachtsverhoudingen zichtbaar en dat viel ook te merken aan het thuispubliek dat na een luidruchtige en haast intimiderende openingsfase steeds tammer werd. De Bredase storm was gaan liggen, zoveel was duidelijk, maar er kwam geen Amsterdamse voor in de plaats. Jong Ajax kreeg wel steeds meer balbezit, maar creëerde daar weinig uit.

Als de Amsterdamse beloften wel gevaarlijk werden, was Kian Fitz-Jim daar vaak bij betrokken. De middenvelder had enkele goede dribbels in huis en nam het doel van Nick Olij enkele malen onder vuur, hetzij zonder succes. De gevaarlijke momenten van Jong Ajax beperkten zich voor rust echter vooral tot net niet momentjes. Situaties waarin net de verkeerde keuze werd gemaakt of een bal net niet op maat was. Omdat er geen écht doelgevaar meer ontstond, eindigde de eerste helft zodoende in 0-0.

NAC kwam na rust weer wat feller uit de kleedkamer, maar zo lastig als in de eerste minuten kreeg Jong Ajax het niet. Het spelbeeld bleef dan ook grotendeels hetzelfde, met als groot verschil dat de Amsterdamse beloften iets vaker balverlies leden. De uitbraken van de thuisploeg waren echter niet van dien aard dat Jong Ajax zich zorgen moest maken.

Na iets meer dan een uur spelen was het moment waarop velen hadden gewacht dan eindelijk daar. Mohamed Ihattaren, voor het eerst bij de wedstrijdselectie, mocht zijn officiële debuut in Jong Ajax maken. De linkspoot zag zijn ploeg wel gelijk bijna op achterstand komen, maar de poging van NAC-invaller DJ Buffonge ging net over de kruising. Kort daarna was het de beurt aan Ihattaren om zich voor het eerst te laten zien in het wit-rood-wit. De rechtsbuiten van dienst ging in de zestien een slim één-tweetje aan met Hlynsson, maar zag zijn poging uiteindelijk net geblokt worden.

Naarmate de wedstrijd dichter tegen zijn einde aankroop, hervond het thuispubliek zijn stem en schreeuwde net NAC steeds meer naar voren. Zodoende waren het de Bredanaren die steeds meer aanzetten en gevaar probeerden te stichten. Dat lukte veelal via geblokte pogingen en schoten die he tdoel misten, maar grote uitgespeelde kansen kreeg de thuisploeg niet echt.

In de extra tijd kreeg Jong Ajax nog wel een enorme kans, uitgerekend via Ihattaren, die zichzelf een droomdebuut had kunnen en misschien wel moeten schenken. De linkspoot kwam oog in oog met doelman Olij, maar zijn schot was niet venijnig genoeg en dus kon de keeper redding brengen. Aan de andere kant moest Raatsie nog tweemaal ingrijpen, maar dat deed hij naar behoren. Zodoende eindigde het duel zonder doelpunten.